Στάση αναμονής στη Wall ενόψει των αποφάσεων της Fed

0
405

Με οριακά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να μένουν στο περιθώριο εν αναμονή των αποφάσεων της Federal Reserve στα μέσα της εβδομάδας.

Η αγορά σταθμίζει τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά και το ράλι των τιμών του πετρελαίου που επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για τη βιομηχανική παραγωγή και τη μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή της Νέας Υόρκης ξεπέρασαν με ευκολία τις εκτιμήσεις των αναλυτών, κρατώντας έτσι στο τραπέζι το ενδεχόμενο η Fed να επιστρέψει στις αυξήσεις των επιτοκίων της καθώς διαπιστώνει ότι η οικονομία διαθέτει αντοχές.

Την ίδια στιγμή, το ράλι του πετρελαίου, με τις τιμές να σκαρφαλώνουν σήμερα σε νέα υψηλά έτους, παραμένει ένα επίμονος πονοκέφαλος για τις κεντρικές τράπεζες που βλέπουν τις ανοδικές πιέσεις στην οικονομία να αναζωπυρώνονται.

Οι αναλυτές πάντως περιμένουν η Fed να κρατήσει στάση αναμονής αυτή την εβδομάδα, διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια της στο 5,25% με 5,5% την Τετάρτη, με τις πιθανότητες να τα κρατήσει και πάλι αμετάβλητα στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου κοντά στο 70%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του CME. Μετά την Fed θα ακολουθήσουν οι συνεδριάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας, την Πέμπτη και της Τράπεζας της Ιαπωνίας, την Παρασκευή.

Δείκτες – Στατιστικά 

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones πρόσθεσε 6,06 μονάδες ή 0,02% και έκλεισε στις 34.624,30 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 3,21 μονάδες ή 0,07% στις 4.453,53 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,90 μονάδες ή 0,01% στις 13.710,24 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 16 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 14 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Apple με άλμα 2,96 δολ. ή 1,69% και κλείσιμο στα 177,97 δολ. και ακολούθησαν η Visa με κέρδη 1,49% στα 244,66 δολ. και η Travelers με άνοδο 1,24% στα 166,85 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η American Express (-2,52%), η Boeing (-1,44%) και η Home Depot (-1,29%).

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, οι μετοχές των τριών μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών – General Motors, Ford Motor και Stellantis, μητρική της Chrysler – έχασαν έδαφος σήμερα καθώς οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. Η απεργία ξεκίνησε την Παρασκευή μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες των αυτοκινητοβιομηχανιών με την Ένωση Εργαζόμενων στην Αυτοκινητοβιομηχανία (United Auto Workers).

Η μετοχή της εταιρείας ημιαγωγών Arm Holdings η οποία έκανε ντεμπούτο την περασμένη Πέμπτη με ράλι 25% κατρακύλησε 4,5% μετά την ανακοίνωση της Bernstein ότι ξεκίνησε να καλύπτει τη μετοχή με σύσταση “underperform”.