Στάση αναμονής στη Wall για αποτελέσματα και μάκρο

0
2716

Με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να υιοθετούν στάση αναμονής ενόψει ενός μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων αυτή την εβδομάδα αλλά και κρίσιμων μακροοικονομικών ανακοινώσεων που αναμένεται να δώσουν νέα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας και του πληθωρισμού λίγο πριν τις αποφάσεις της Federal Reserve στις 3 Μαΐου.

Ειδικότερα, οι επενδυτές περιμένουν την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ α’ τριμήνου τα οποία θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή θα ακολουθήσει ο η ανακοίνωση του δείκτη για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης – ο οποίος αποτελεί τον προτιμώμενο δείκτη της Fed για τον πληθωρισμό.

Την ίδια στιγμή, τα στελέχη της Fed μπαίνουν στη “σιωπηρή περίοδο” που προηγείται των συνεδριάσεων νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας. Η Fed συνεδριάζει στις 3 και 4 Μαΐου, με τους περισσότερους αναλυτές να περιμένουν άλλη μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης, καθώς η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να δείχνει σημάδια αδυναμίας μετά τη ραγδαία αύξηση του κόστους δανεισμού για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός.

Δείκτες – Στατιστικά 

 

 

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 66,44 μονάδες ή 0,20% και έκλεισε στις 33.875,40 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 πρόσθεσε 3,52 μονάδες ή 0,09% στις 4.137,04 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε 35,25 μονάδες ή -0,29% και έκλεισε στις 12.037,20 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 21 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και εννέα με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Caterpillar με κέρδη 3,16 δολ. ή 1,43% και κλεισιμο στα 223,43 δολ. και ακολούθησαν Chevron με κέρδη 1,40% στα 171,48 δολ. και Nike με άνοδο 1,24% στα 127,09 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Intel (-2,11%), η Salesforce (-2,07%) και η American Express (-1,95%).

Οι επενδυτές ετοιμάζονται, παράλληλα για ένα μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων τις επόμενες ημέρες. Συνολικά, 178 εταιρείες – το 35% – του δείκτη S&P 500 ανακοινώνουν αυτή την εβδομάδα τα αποτελέσματα τους για το προηγούμενο τρίμηνο, με τους τεχνολογικούς κολοσσούς Microsoft, Alphabet και Texas Instruments να γνωστοποιούν τα μεγέθη τους την Τρίτη για να ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες και άλλα μεγάλα ονόματα της αγοράς όπως οι General Motors, United Parcel Service, Verizon, Visa, Meta Platforms, Boeing, Amazon.com, Caterpillar, Intel, Chevron και Exxon Mobil (XOM).

Μέχρι τώρα, 88 εταιρείες του S&P 500 έχουν γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα τους.

Η Coca-Cola ανακοίνωσε σήμερα προσαρμοσμένα κέρδη α’ τριμήνου στα 68 cents ανά μετοχή με πωλήσεις 11 δισ. δολ. έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για 65 cents ανά μετοχή με πωλήσεις 10,8 δισ. δολ.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η ιστορική αλυσίδα Bed Bath & Beyond ανακοίνωσε μέσα στο σαββατοκύριακο ότι προχώρησε στην υποβολή αίτησης για προστασία από τους πιστωτές της, στο πλαίσιο του Κεφαλαίου 11, σε δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϊ. Ο τίτλος της εταιρείας καταρρέει σήμερα με βουτιά 27% στα 21 cents περίπου.

Στον αντίποδα, ο τίτλος της Getty Images Holdings σημειώνει άλμα άνω του 40% μετά την πρόταση της Trillium Capital για την απόκτηση της εταιρείας έναντι 10 δολ. ανά μετοχή.