15.5 C
Kifissia
Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

“Σμήνος” μαύρων κύκνων οδήγησε στο sell off του Χρηματιστηρίου Αθηνών και των διεθνών αγορών

Must read

“Τρίτωσε” το κακό του Μαρτίου, με το χρηματιστήριο Αθηνών να δέχεται ένα νέο, βαρύτατο, πλήγμα σήμερα, αυτή τη φορά από το τραπεζικό sell off που προκάλεσε στην Ευρώπη η Credit Suisse, αφήνοντας πλέον σοβαρά ερωτηματικά για το κατά πόσο μπορεί να αποφευχθεί ένα νέο πιστωτικό γεγονός από τον ελβετικό κολοσσό.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 4,55% στις 1.025,22 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.078,96 μονάδων (+0,46%) και 1.023,69 μονάδων (-4,69%). Ο τζίρος ανήλθε στα 177,93 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 68,25 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,60 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 4,81% στις 2.490,08 μονάδες, ενώ στο -4,27% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.496,19 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 8,44% στις 763,59 μονάδες.

"Σμήνος" μαύρων κύκνων οδήγησε στο sell off του Χρηματιστηρίου Αθηνών και των διεθνών αγορών

Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 2,69% στις 437 μονάδες και βρίσκεται σε χαμηλά δέκα εβδομάδων. Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX χάνει 2,95% στις 14.777 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC υποχωρεί κατά 3,61% στις 6.883 μονάδες. Στη Βρετανία ο FTSE υποχωρεί κατά 3,09% ενώ στις περιφερειακές οικονομίες, ο ιταλικός MIB χάνει 4,05% και στην Ισπανία ο IBEX υποχωρεί κατά 4,43%.

Στη Wall Street, ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει άνω των 500 μονάδων ή 1,75% στις 31.590, ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί κατά 1,65% στις 3.850 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq διολισθαίνει κατά 1,25% στις 11.280 μονάδες.

Μάρτης… γδάρτης

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, η μίνι κρίση στις ΗΠΑ, κλιμάκωση του κινδύνου στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις και σήμερα το βήμα στο… κενό από την Credit Suisse. Ένα “σμήνος” μαύρων κύκνων που οδηγεί το sell off του ΧΑ, και όχι μόνο, απομακρύνοντας το… όνειρο των υψηλότερων επιπέδων. Βέβαια, μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό των αρνητικών γεγονότων, το ΧΑ χάνει λίγο πάνω από 100 μονάδες από τα πρόσφατα υψηλά του, ωστόσο η συνέχεια προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολη, δεδομένων και των δημοσκοπικών μηνυμάτων για τις επερχόμενες εκλογές.

Έτσι, η στήριξη των 1.030 μονάδων, η οποία “κράτησε” στις αρχές της εβδομάδας, σήμερα έσπασε για τον γενικό δείκτη, ανοίγοντας πλέον το δρόμο για τα “γνώριμα” επίπεδα κάτω των 1.000 μονάδων. Άρα οι εγχώριοι αναλυτές σταματούν να αναφέρουν τα περί διόρθωσης και βλέπουν πλέον να ανοίγει μια περίοδο, ίσως αρκετών μηνών, αβεβαιότητας, που μόνο μια θεσμική παρέμβαση θα μπορούσε να ανακόψει.

Το περιβάλλον μπορεί να περιπλεχθεί ακόμη περισσότερο κατά την αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία έχει διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων, παρά την τραπεζική κρίση των ΗΠΑ. Επενδυτές και αναλυτές είχαν αρχίσει να αμφιβάλλον για το εάν η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της την Πέμπτη μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησε αναταραχή στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Ωστόσο όπως αναφέρει πηγή από την ΕΚΤ στο Reuters η ΕΚΤ είναι απίθανο να παραιτηθεί από το σχέδιό της για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στις 16 Μαρτίου.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, το ίδρυμα της Φρανκφούρτης βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς πρέπει να διασφαλίσει ότι η διαφαινόμενη κρίση δεν θα διαχυθεί παρασύροντας και άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, επικαλούμενη προσωπα με γνώση των εξελίξεων, αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν επικοινωνήσει ήδη με τα τραπεζικά ιδρύματα που βρίσκονται υπό την εποπτεία της κεντρικής τράπεζας προκειμένου να ενημερωθούν για τυχόν οικονομικά ανοίγματά τους στην Credit Suisse.

Θα είναι η Credit Suisse η ευρωπαϊκή “Lehman”;

Η εστίαση πλέον σαφώς βρίσκεται στις εξελίξεις γύρω από το θέμα της Credit Suisse, καθώς η επιθετική αύξηση του κόστους χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου φαίνεται ότι προκαλεί έντονες αναταράξεις στον τραπεζικό κλάδο στις δύο όχθες του Ατλαντικού, με τους πιο ευάλωτους ομίλους να δέχονται ήδη τις μεγάλες πιέσεις. Άλλωστε, τα προβλήματα της Credit Suisse δεν ήταν άγνωστα, με πολλούς επενδυτές πλέον να μειώνουν δραστικά την έκθεσή τους στην περιοχή, υπό το φόβο κατάρρευσης.

Μάλιστα, οι φόβοι εντάθηκαν όταν ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος του ομίλου Credit Suisse, Saudi National Bank, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να αιμοδοτήσει την ελβετική τράπεζα, επικαλούμενος ζητήματα ρυθμιστικού πλαισίου. Η μετοχή της Credit Suisse υποχωρεί σήμερα έως και 30%, σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης, προκαλώντας σοβαρές αναταράξεις σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένου και του ΧΑ.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς και Alpha Bank έκλεισαν με απώλειες 10,98% και 10,39% αντίστοιχα, με την Eurobank να ακολουθεί με -9,19%. Άνω του 6% ήταν η πτώση σε ΕΛΧΑ, Σαράντη και Ελληνικά Πετρέλαια, και άνω του 5% σε Quest, Ελλάκτωρ, Λάμδα, ΔΕΗ και Motor Oil.

Οι απώλειες σε Μυτιληναίο, Autohellas και Εθνική ήταν μεγαλύτερες του 4%, με τις ΓΕΚ Τέρνα και Βιοχάλκο να κλείνουν στο -3,58% και -3,46% αντίστοιχα. Άνω του -2% έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και ΟΛΠ και άνω του 1% σε ΟΠΑΠ, Τιταν, Coca Cola και Jumbo. Η Aegean έχασε 0,41% και η Τέρνα Ενεργειακή ενισχύθηκε κατά 0,27%.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article