22.1 C
Kifissia
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

“Σκόνταψε” στο φίνις η Wall – Απώλειες υπό τον φόβο ύφεσης

Must read

Με μικρές απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης οι δείκτες της Wall Street, καθώς δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τον βηματισμό που απέκτησαν από τα μέσα περίπου της συνεδρίασης και μετά, χάνοντας σταδιακά τα μικρά κέρδη που είχαν συγκεντρώσει και γυρνώντας σε αρνητικό έδαφος λίγο πριν το κλείσιμο της ημέρας, υπό το βάρος της αποστροφής κινδύνου που επανήλθε στα χρηματιστηριακά ταμπλό σήμερα.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε έντονα πτωτικά, μετά το χθεσινό, πρόσκαιρο όπως αποδείχθηκε rebound, που πρόσθεσε στον Dow Jones 640 μονάδες ή 2,2% και ώθησε τους S&P 500 και Nasdaq 2,5% υψηλότερα έκαστο, με τους επενδυτές να εστιάζουν στην κατάθεση του επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων του Κογκρέσου.

Ο επικεφαλής της Fed επιβεβαίωσε σήμερα, κατά την πρώτη ημέρα της κατάθεσής του στην Επιτροπή, την πρόθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να συνεχίσει την “επίθεσή” της κατά του πληθωρισμού, επαναλαμβάνοντας την “ακλόνητη δέσμευση” των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να μειώσουν τον πληθωρισμό από το υψηλό 40 ετών που έχει σκαρφαλώσει, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν είναι στις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση.

“Είναι κρίσιμο, να μειώσουμε τον πληθωρισμό προκειμένου να έχουμε μια παρατεταμένη περίοδο ισχυρών συνθηκών στην αγορά εργασίας προς όφελος όλων των πολιτών”, ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας στο πλαίσιο της κατάθεσής του στη Γερουσία.

Όπως ανέφερε, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλότερα από τον επίσημο στόχο του 2% της Fed, αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο δείκτης για τις τιμές χωρίς τα τρόφιμα και το ενεργειακό κόστος, δύο κατηγορίες που σημειώνουν μεγάλες μεταβολές, μπορεί να κορυφώθηκε ή και να υποχώρησε κάπως τον τελευταίο μήνα.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής ο πληθωρισμός έχει εκπλήξει και δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες εκπλήξεις, δικαιολογώντας την επιθετική πολιτική που ακολουθεί η Fed.

“Εκτιμούμε ότι οι επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων θα είναι κατάλληλες· ο ρυθμός αυτών των αλλαγών θα συνεχίσει να εξαρτάται από τα εισερχόμενα δεδομένα και τις εξελισσόμενες προοπτικές της οικονομίας”, ανέφερε ο Πάουελ, συμπληρώνοντας ότι “θα λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας από συνάντηση σε συνάντηση και θα συνεχίσουμε να επικοινωνούμε το σκεπτικό μας όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται”.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική οικονομία είναι πολύ ισχυρή και μπορεί να αντέξει μια πιο σφικτή νομισματική πολιτική και κατ’ επέκταση τις αυξήσεις επιτοκίων που θα ακολουθήσουν.

Οι δηλώσεις Πάουελ, όμως, κάθε άλλο παρά εξανέμισαν τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τη Fed για την χαλιναγώγηση του καλπάζοντος πληθωρισμού θα οδηγήσει τελικά σε ύφεση την αμερικανική οικονομία, με την αναφορά του μάλιστα ότι μια ύφεση “είναι πιθανή” να εκτοξεύει για μια ακόμη φορά την αποστροφή ρίσκου στις τάξεις των επενδυτών, εντείνοντας τη μεταβλητότητα στο ταμπλό.

Δείκτες – Στατιστικά

Και παρότι μετά τα μέσα της συνεδρίασης οι επενδυτές έκαναν μια ακόμη προσπάθεια να οδηγήσουν την αγορά υψηλότερα για δεύτερη ημέρα, δεν κατέστη δυνατό να εξαλειφθούν οι ανησυχίες για ύφεση, με αποτέλεσμα οι δείκτες να γυρίσουν στο κόκκινο λίγο πριν το καμπανάκι της λήξης.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones ολοκλήρωσε την ημέρα στις 30.483,13 μονάδες, ήτοι 47,12 ή 0,15% χαμηλότερα από το κλείσιμο της Τρίτης. Ο ευρύτερος S&P 500 έκλεισε με απώλειες 0,13% στις 3.759,89 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq τερμάτισε στις 11.053,08 μονάδες, με πτώση 0,15%.

Σχεδόν μοιρασμένη η εικόνα στους τίτλους του δείκτη των blue chips, με 14 μετοχές να γράφουν κέρδη και τις υπόλοιπες 16 να κλείνουν με απώλειες. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι μετοχές των United-Health (+1,95), η Johnson & Johnson (+1,58%) και η Procter & Gamble (+1,56%). Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι τίτλοι των Dow Inc (-4,75%), Caterpillar (-4,35%) και Chevron (-4,35%).

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article