13.1 C
Kifissia
Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Σκόνταψε η Wall… στα πρακτικά της Fed

Must read

Ανοδικά αλλά μακριά από τα υψηλά ημέρας ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve έδειξαν ότι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν και το 2023, εξανεμίζοντας τις ελπίδες των επενδυτών για μειώσεις προς το τέλος του έτους.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης Δεκεμβρίου αποκάλυψαν ότι κανένα από τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Fed δεν “βλέπει” περικοπή των επιτοκίων εντός του έτους και ότι η περιοριστική πολιτική θα πρέπει συνεχιστεί μέχρις ότου υπάρξουν αξιόπιστα στοιχεία ότι ο πληθωρισμός έχει μπει σε σταθερά καθοδική πορεία προς τον στόχο του 2%, διαμηνύοντας παράλληλα ότι αυτό μπορεί να απαιτήσει κάποιον χρόνο.

Παρότι δε οι αξιωματούχοι της Fed τόνισαν ότι οι επόμενες αποφάσεις τους θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας και τόνισαν “την ανάγκη να διατηρηθεί η ευελιξία” όσον αφορά τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, προειδοποίησαν ότι η χαλάρωση αυτή δεν πρέπει να παρερμηνεύεται ως σημάδι αλλαγής της νομισματικής πολιτικής.

“Ορισμένοι συμμετέχοντες τόνισαν ότι είναι σημαντικό να επικοινωνηθεί με σαφήνεια ότι η επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων των επιτοκίων δεν αποτελεί ένδειξη αποδυνάμωσης της αποφασιστικότητας της Επιτροπής να επιτύχει τον στόχο της για τη σταθερότητα των τιμών ή ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται ήδη σε σταθερή καθοδική πορεία”, αναφέρουν χαρακτηριστικά τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου.

Την προσήλωση της Fed στη “χαλιναγώγηση” του πληθωρισμού επιβεβαίωσε άλλωστε νωρίτερα σήμερα και ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Minneapolis, Neel Kashkari, ο οποίος δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα έχει ακόμα μπροστά της άλλες 100 μονάδες βάσης σε αυξήσεις των επιτοκίων για το 2023, παρά τα σημάδια επιβράδυνσης του πληθωρισμού.

“Θα είναι κατάλληλο να συνεχίσουμε τις αυξήσεις των επιτοκίων για τουλάχιστον τις επόμενες συνεδριάσεις μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί”, αναφέρει ο Kashkari σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο Medium.com.

“Θα προτιμούσα να σταματήσουμε στο 5,4%, αλλά όπου και αν είναι το τερματικό επιτόκιο, δεν θα γνωρίζουμε αμέσως αν είναι αρκετό υψηλό για να μειώσει τον πληθωρισμό προς το επίπεδο του 2% μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. “Οποιοδήποτε σημάδι αργής προόδου, που θα κρατά τον πληθωρισμό σε αυξημένα επίπεδα για περισσότερο από ό,τι δικαιολογείται, θα δικαιολογεί -κατά την άποψη μου- να οδηγήσουμε το επιτόκιο πολιτικής πιθανώς πολύ υψηλότερα”, πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις Kashkari και τα πρακτικά της FOMC ψαλίδισαν τις ελπίδες των επενδυτών οι οποίοι προσδοκούν πως το μπαράζ οικονομικών στοιχείων αυτής της εβδομάδας θα δείξει ότι η αμερικανική οικονομία εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης, όχι όμως υπερβολικής, γεγονός που επέτρεπε στη Federal Reserve να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της.

Ελπίδες που ενισχύθηκαν σήμερα και από τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη και κυρίως από τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης υποχώρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στη Γαλλία.

“Αν ο πληθωρισμός υποχωρήσει στην ΕΕ, θα συμβάλει στην άμβλυνση των ανοδικών πιέσεων στις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και αυτό θα αποτελέσει μια πρόσθετη και θετική εξέλιξη για τις μετοχές στις πρώτες ημέρες έτους”, ανέφερε ο Tom Essaye, ιδρυτής και πρόεδρος της Sevens Report Research, σε σημείωμά του νωρίτερα την Τετάρτη. “Άλλωστε, οι αγορές χρειάζονται να υποχωρήσει ο πληθωρισμός παγκοσμίως, όχι μόνο στις ΗΠΑ, έτσι ώστε να μειωθούν οι αποδόσεις των ομολόγων και να υποστηριχθούν οι αποτιμήσεις των μετοχών”.

Δείκτες – στατιστικά

Έτσι, παρά το δυναμικό ξεκίνημα, μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed οι δείκτες της Wall Street έχασαν τον βηματισμό τους, με τους Dow Jones και Nasdaq να διολισθαίνουν μάλιστα πρόσκαιρα σε αρνητικό έδαφος, και να κλείνουν τελικά ανοδικά μεν, αλλά μακριά από τα υψηλά ημέρας.

Ειδικότερα, ο Dow Jones μετά από αρκετές εναλλαγές προσήμων τερμάτισε τη συνεδρίαση 133,40 μονάδες ή 0,40% υψηλότερα στις 33.269,77 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε 0,74% και έκλεισε στις 3.852,50 μονάδες, ενώ ο τεχνοβαρής Nasdaq ολοκλήρωσε την ημέρα 0,69% υψηλότερα, στις 10.458,76 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη των blue chips, 24 έκλεισαν με κέρδη και μόλις 6 υποχώρησαν. Τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν οι τίτλοι των Boeing (+4,22%), Salesforce (+3,57%) και Intel (+3,55%), ενώ στον πάτο της λίστας βρέθηκαν οι μετοχές των Microsoft (-4,37%), UnitedHealth (-2,73%) και Honeywell International (-1,99%).

Στους τίτλους που ξεχώρισαν σήμερα συγκαταλέγονται επίσης αυτοί της GE HealthCare Technologies, που σημείωσε άλμα 7,45% στην πρώτη της ημέρα διαπραγμάτευσης ως ανεξάρτητη εταιρεία μετά τη διάσπασή της από την GE, και της Coinbase, που έγραψε κέρδη 12,20 μετά τη διευθέτηση υπόθεσης έρευνας από τις οικονομικές αρχές της Νέας Υόρκης.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, η δραστηριότητα των αμερικανικών μεταποιητικών επιχειρήσεων συρρικνώθηκε περαιτέρω στο τέλος του 2020, με τις πιέσεις στον κλάδο να ενισχύονται, σύμφωνα με την έρευνα του Institute for Supply Management (ISM).

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στο 48,4 τον Δεκέμβριο από 49,0 τον Νοέμβριο, παραμένοντας κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας για δεύτερο διαδοχικό μήνα.

Αυτή είναι η πιο αδύναμη μέτρηση από τον Μάιο του 2020 όταν η αμερικανική οικονομία είχε καταρρεύσει από το πρώτο κύμα της πανδημίας της COVID-19.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τον δείκτη στο 48,5.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article

WordPress PopUp Plugin