ΣΚΟΠΙΑ : Σαρωτική νίκη του δεξιού VMRO στις βουλευτικές – Κερδίζει και την Προεδρία της χώρας

0
194

Σαρωτική νίκη η οποία είναι πιθανό να το οδηγήσει ακόμη και σε σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης καταγράφει το δεξιό – εθνικιστικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία στις διπλές εκλογές που διεξήχθησαν την Τετάρτη στη χώρα, βουλευτικές και προεδρικές (β΄ γύρος).

Σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας, ο συνασπισμός γύρω από το αντιπολιτευόμενο δεξιό VMRO – DMPNE, “Η Μακεδονία σας”, στο 73,74% των εκλογικών τμημάτων των βουλευτικών εκλογών, κερδίζει το 41,79% των ψήφων, το “Ευρωπαϊκό Μέτωπο” γύρω από το κόμμα του γνωστότερου ηγέτη των εθνικά Αλβανών της Β. Μακεδονίας, Αλί Αχμέτι, DUI, κερδίζει 15,15%, ενώ ο “Συνασπισμός για το Ευρωπαϊκό Μέλλον” γύρω από την κυβερνώσα, κεντροαριστερή Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας (SDSM), βαδίζει προς εκλογική συντριβή, λαμβάνοντας μόλις το 14,29% των ψήφων. Ο συνασπισμός “Αξίζει” (στον οποίο συμμετέχουν τέσσερα αλβανικά μειονοτικά κόμματα που δεν συμμετείχαν στην απερχόμενη κυβέρνηση) κερδίζει 12,17%.

Το αριστερό, ρωσόφιλο και ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Λέβιτσα, λαμβάνει 6,78%, ενώ το κεντροαριστερό – εθνικιστικό κόμμα ZNAM (Για τη Μακεδονία Μας), διάσπαση των Σοσιαλδημοκρατών, λαμβάνει 5,11%.

Βόρεια Μακεδονία: Σαρωτική νίκη του δεξιού VMRO στις βουλευτικές - Κερδίζει και την Προεδρία της χώρας
Ο Κρίστιαν Μίτσκοφσκι, ηγέτης του VMRO – DMPNE

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το VMRO- DPMNE φέρεται να βρίσκεται πολύ κοντά στο να αποσπάσει ακόμη και αυτοδυναμία στις σημερινές βουλευτικές εκλογές. Ακόμη όμως και αυτό να συμβεί, θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση από κοινού με κάποιο αλβανικό κόμμα. Άλλωστε, σε όλες τις κυβερνήσεις της Βόρειας Μακεδονίας συμμετέχει πάντοτε κάποιο αλβανικό μειονοτικό κόμμα, για λόγους διατήρησης των εύθραυστων διεθνοτικών ισορροπιών στη χώρα.

Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας.

“Αλλαγή” και στο ύπατο αξίωμα

Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές, με καταμετρημένο επίσης άνω του 70% των ψήφων, η υποψήφια του VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, λαμβάνει ποσοστό 64,52%, έναντι ποσοστού 29,42% που συγκεντρώνει ο υποψήφιος της SDSM και απερχόμενος πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι και, με το αποτέλεσμα αυτό, η 70χρονη Σιλιάνοφσκα αναδεικνύεται νέα πρόεδρος της χώρας.

Γιορντάνα Σιλιανόβσκα - Ντάβκοβα νέα πρόεδρος Βόρεια Μακεδονία
Η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα

Λίγο μετά τις 22.30 ώρα Ελλάδος, ο κ. Πενταρόφσκι αποδέχθηκε την ήττα του.

Εκφράζοντας μάλιστα την απογοήτευσή του για το πολιτικό μήνυμα της κάλπης, σημείωσε ότι “τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα, η ιδέα για μια πολυεθνική Μακεδονία ενσωματωμένη στις ευρωατλαντικές δομές δεν έλαβε υποστήριξη”.

“Θα είμαι πρόεδρος όλων των πολιτών – όλων των εθνοτικών ομάδων, όλων των κομματικών και μη μελών – γιατί ένας πρόεδρος δεν μπορεί να αναζητήσει ενότητα εάν εμμένει σε κομματικές γραμμές”, δήλωσε η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, λίγο μετά την οριστικοποίηση της νίκης της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το VMRO – DPMNE είχε αντιταχθεί με σφοδρότητα στη Συμφωνία των Πρεσπών και σημαίνοντα στελέχη του, μεταξύ αυτών και ο ηγέτης του, Κρίστιαν Μίτσκοφσκι, έχουν δηλώσει ότι για τους ίδιους το όνομα της χώρας είναι σκέτο “Μακεδονία”.

Δεν έχουν αναλάβει ωστόσο κάποια συγκεκριμένη δέσμευση για νομική ακύρωση της συμφωνίας, η οποία είχε αποτελέσει όρο της Ελλάδας για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο NATO και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.