16.3 C
Kifissia
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Σε στάση αναμονής η Wall Street, εν όψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό

Must read

Με οριακές διακυμάνσεις και μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Δευτέρας οι δείκτες της Wall Street, παρά το δυναμικό ξεκίνημα, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας την Τετάρτη τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ προκειμένου να χαράξουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ξεκίνησε με την αμερικανική αγορά να αντιδρά και τους δείκτες να γράφουν κέρδη της τάξης του 1%, με την αγοραστική διάθεση όμως να εξασθενεί πολύ γρήγορα, καθώς οι επενδυτές φάνηκε να ζυγίζουν από τη μία την απρόσμενη ανθεκτικότητας της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ και από την άλλη το ενδεχόμενο συνέχισης της επιθετικής σύσφιξης από τη Fed για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Οι επενδυτές ήλπιζαν από τη μία ότι τα στοιχεία θα δείξουν πως η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, αμφισβητώντας τις ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομίας, όπως και συνέβη. Την ίδια στιγμή όμως η εντυπωσιακή ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας που έδειξαν τα στοιχεία της Παρασκευής άμβλυναν τις ελπίδες ότι η Fed μπορεί να τερματίσει σύντομα τον κύκλο επιθετικής αύξησης των επιτοκίων της, σύμφωνα με τον αναλυτή μετοχών της Morgan Stanley, Michael Wilson.

Έτσι, οι επενδυτές αποφάσισαν σήμερα να τηρήσουν στάση αναμονής περιμένοντας τα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού την Τετάρτη. Σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των αναλυτών στο “Dow Jones”, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αναμένεται να δείξει επιβράδυνση στο 8,7% τον Ιούλιο από το υψηλό 40ετίας του 9,1% που είχε εμφανίσει ένα μήνα πριν.

“Αν και είναι ξεκάθαρο ότι η Fed πρέπει να συνεχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, απομένουν ακόμη περίπου έξι εβδομάδες μέχρι την επόμενη συνεδρίασή της και υπενθυμίζουμε στους επενδυτές ότι τα οικονομικά δεδομένα μπορούν να αλλάξουν πολύ γρήγορα”, τονίζει ο Robert Schein της Blanke Schein Wealth Management.

“Τα δεδομένα του ΔΤΚ θα βοηθήσουν να επιβεβαιώσουμε εάν οι προσπάθειες σύσφιξης της Fed ήταν επιτυχείς στο να ξεκινήσει να μειώνεται ο πληθωρισμός ή εάν απαιτείται πιο έντονη σύσφιξη”, προσθέτει.

Μετά τα εξαιρετικά ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας πάντως, τα futures για τα επιτόκια των ΗΠΑ αντιστράφηκαν πλήρως, δίνοντας πλέον πιθανότητα 68,5% για αύξηση 75 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο, από περίπου 41% που ήταν πριν ανακοινωθούν τα μισθολόγια του Ιουλίου.

Σε μια πρώτη θετική ένδειξη πάντως, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παρουσίασαν σημαντική αποκλιμάκωση τον Ιούλιο, καθώς σύμφωνα με έρευνα της Fed Νέας Υόρκης οι καταναλωτές αναμένουν να τρέξει με ρυθμό 6,2% το επόμενο έτος και 3,2% τα επόμενα τρία χρόνια.

Παρ’ όλο που οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά υψηλοί σε σχέση με τη διαχρονική τάση, εμφανίζουν ωστόσο μεγάλη υποχώρηση από τις αντίστοιχες μετρήσεις της έρευνας τον Ιούνιο, στο 6,8% και το 3,6%.

Δείκτες – στατιστικά

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε σήμερα οριακά, προσθέτοντας μόλις 29,07 μονάδες ή 0,09% και τερματίζοντας την ημέρα στις 321.832,54 μονάδες, μια ανάσα από τις 32.877 μονάδες, όριο που σηματοδοτεί την έξοδο του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης από την περιοχή bear market.

Αντίθετα, ο ευρύτερος S&P 500 έκλεισε με μικρές απώλειες της τάξης του 0,12%, στις 4.140,30 μονάδες, ενώ ανάλογη επίδοση εμφάνισε και ο τεχνολογικός Nasdaq, που ολοκλήρωσε την ημέρα στις 12.644,46 μονάδες, 0,10% χαμηλότερα.

Ελαφρώς θετική η εικόνα και στη σύνθεση του δείκτη των blue chips, με 18 μετοχές να τερματίζουν τη συνεδρίαση ανοδικά και 12 να γράφουν απώλειες. Τα υψηλότερα κέρδη εμφάνισαν οι τίτλοι των Walt Disney με +2,33%, Dow Inc. me 1,28% και Walgreens Boots Alliance με +1,26%, ενώ των απωλειών ηγήθηκε η JPMorgan με -1,22%, ακολουθούμενη από τη Visa (-1,18%) και τη McDonald’s (-0,94%).

Στις υπόλοιπες μετοχές, τα βλέμματα συγκέντρωσε σήμερα η Bed Bath & Beyond, η οποία κατέγραψε ένα εντυπωσιακό άλμα σχεδόν 40%, με τον τίτλο να απολαμβάνει την προσοχή των μικροεπενδυτών του reddit, που μέσω φότουμε WallStreetBets κινούνται συντονισμένα σε τίτλους.

Αντίθετα, στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκε σήμερα η μετοχή της Nvidia, η οποία σημείωσε πτώση 7,7%, μετά την ανακοίνωση εσόδων κατώτερων των προσδοκιών και την πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για το δ΄ τρίμηνο του έτους.

Την ίδια τύχη είχε και ο τίτλος της Palantir, που έκλεισε με βουτιά άνω του 12%, μετά την ανακοίνωσε απροσδόκητες προσαρμοσμένες ζημίες και κατέβασε τον πήχη των προσδοκιών της για τα έσοδα.

Στις υπόλοιπες ειδήσεις, η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε την Κυριακή ένα νομοσχέδιο 430 δισ. δολαρίων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τη μείωση των τιμών των φαρμάκων και την αύξηση ορισμένων εταιρικών φόρων.

“Στο σύνολο του το νομοσχέδιο είναι θετικό”, σχολιάζει ο Thomas Hayes της Great Hill Capital LLC.

“Η βιοτεχνολογία και η φαρμακευτική βιομηχανία αναμένεται να ανακάμψουν έπειτα από κάποια αβεβαιότητα επειδή (το νομοσχέδιο) ήταν λιγότερο επιζήμιο από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά, καθώς σχετίζεται με τη διαπραγμάτευση των τιμών των φαρμάκων”, εξηγεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλές εταιρείες ενδέχεται να επιταχύνουν την επαναγορά μετοχών τους, καθώς έχουν πλέον κίνητρο να προλάβουν το φόρο 1%.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article