11.5 C
Kifissia
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Σε περιοχή διόρθωσης ο S&P 500 – Απώλειες άνω του 2% στην εβδομάδα η Wall

Must read

Απώλειες σημείωσαν οι Dow και S&P 500 στο τέλος μιας δύσκολης εβδομάδας, ενώ τα ισχυρά αποτελέσματα της Amazon.com ήταν στήριγμα για τον Nasdaq που έσωσε το θετικό πρόσημο. Μετά τον τεχνολογικό δείκτη και ο S&P 500 πέρασε σε περιοχή διόρθωσης, αφού έκλεισε άνω του 10% χαμηλότερα από το υψηλό που είχε σημειώσει τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 1,12% ή 366 μονάδες στις 32.417,59, ο ευρύτερος S&P 500 έχασε 0,48% στις 4.117,37 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq πρόσθεσε 0,38% στις 12.643,01 μονάδες.

Στην εβδομάδα, και οι τρεις δείκτες έκλεισαν με απώλειες. Ο Dow έχασε 2,1%, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 2,5% και ο Nasdaq κατά 2,6%. Αυτή ήταν η 6η αρνητική εβδομάδα στις τελευταίες 8 για το αμερικανικό χρηματιστήριο, ενώ ο Nasdaq τρέχει ένα αρνητικό σερί 3 εβδομάδων. Μέχρι στιγμής, ο S&P 500 καταγράφει πτώση άνω του 3,5% για τον Οκτώβριο.

Στο πεδίο των αποτελεσμάτων η Amazon έσπασε το “φράγμα” των προβλέψεων για έσοδα και κέρδη στο γ’ τρίμηνο, καθώς τα υψηλά επιτόκια απέτυχαν να αποτρέψουν τους καταναλωτές από το να ξοδέψουν στην πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου της για τα πάντα, από είδη παντοπωλείου έως ηλεκτρονικά. Η μετοχή της εταιρείας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου και cloud σημείωσε “άλμα” 6,83% στις σημερινές συναλλαγές.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες εταιρείες που ανακοίνωσαν αποτελέσματα το τελευταίο 24ωρο, η Intel ξεπέρασε τις προσδοκίες για τα κέρδη γ’ τριμήνου, ενώ οι εκτιμήσεις της είναι αισιόδοξες για το δ’ τρίμηνο. Από την άλλη απογοήτευσε η κερδοφορία της Chevron στο γ’ τρίμηνο, με το αναμενόμενο πλήγμα σε σύγκριση με τα περυσινά υπερκέρδη λόγω εξομάλυνσης των τιμών του πετρελαίου που είναι είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από ό,τι προέβλεπε η αγορά. Μεγάλη πτώση κερδών και εσόδων ανακοίνωσε η Exxon Mobil Corp. για το γ΄ τρίμηνο, με τον πετρελαϊκό κολοσσό να χάνει τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία. Στο ταμπλό o τίτλος της Intel έκανε ράλι 9,29%, ενώ της Chevron έχασε 6,72% (συμπαρασύροντας και τον Dow) και της Exxon 1,92%

Τα αποτελέσματα της Amazon ξεχώρισαν μεταξύ των επιδόσεων των λεγόμενων “Magnificient 7”, ιδίως μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των Tesla και της Alphabet και την αδύναμη έκθεση της μητρικής εταιρείας του Facebook, Meta.

“Ερχόμαστε από ένα μπαράζ αποτελεσμάτων που οι εταιρείες της ‘παλιάς οικονομίας’ μάς είπαν ότι τα οικονομικά τους μεγέθη είναι ήπια ενόψει του δ’ τριμήνου, ενώ η πλειονότητα των large caps της τεχνολογίας ότι δεν θα μεταβληθούν τα περιθώρια κέρδους το επόμενο έτος”, σχολίασε ο Victor Cossel, αναλυτής της Seaport Research Partners.

“Ενόψει Σαββατοκύριακου, η αγορά ήταν ανήσυχη πως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μπορεί να επιδεινωθεί και να επεκταθεί στην περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη το στρατιωτικό πλήγμα σε δύο εγκαταστάσεις στη Συρία που χρησιμοποιούνται από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν ως απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ και τη Συρία,” σχολίασε ο Quincy Krosby, αναλυτής της LPL Financial. Παράλληλα, το βράδυ της Παρασκευής σημειώνονται οι σφοδρότεροι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα εντείνοντας το ενδεχόμενο μιας άμεσης χερσαίας επίθεσης των Ισραηλινών.

Οι επενδυτές στάθμισαν επίσης τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον δομικό πληθωρισμό, ο οποίος επιβράδυνε περαιτέρω στο 3,7% τον Σεπτέμβριο από 3,8% τον προηγούμενο μήνα διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021. Σε μηνιαία βάση, ο δομικός δείκτης αυξήθηκε 0,3%, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση των αναλυτών.

Οι καταναλωτικές δαπάνες –οι οποίες καταλαμβάνουν πάνω από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας– σημείωσαν άλμα, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Ειδικότερα, αυξήθηκαν κατά 0,7% τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών για 0,5% σε δημοσκόπηση του Reuters. Την ίδια στιγμή, το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,3%.

Τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου έδειξαν ταυτόχρονα ότι ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης – ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό έμεινε αμετάβλητος στο 3,4% τον Σεπτέμβριο, ενώ σε μηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 0,4%.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έρχονται λίγο πριν την συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα, με τους περισσότερους αναλυτές να περιμένουν η κεντρική τράπεζα να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της. Από τον Μάρτιο του 2020, η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια συνολικά κατά 525 μονάδες βάσης στο 5,25%-5,50%.

Στον απόηχο των στοιχείων για τον δομικό πληθωρισμό, οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων έκλεισαν μεικτά, με μικρές μεταβολές. Συγκεκριμένα, το 10ετές έκλεισε οριακά υψηλότερα στο 4,846%, ενώ στην εβδομάδα σημείωσε πτώση 7,8 μονάδων βάσης. Το 2ετές υποχώρησε κατά 2,9 μονάδες βάσης -σε χαμηλό δύο εβδομάδων- στο 5,010%, χάνοντας 7,2 μ.β. στην εβδομάδα, που ήταν και η μεγαλύτερη πτώση του στο 5νθήμερο εδώ και περίπου έναν μήνα.

Σε άλλα μάκρο της ημέρας, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο υποχώρησε σύμφωνα με την τελική μέτρηση του δείκτη που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διολίσθησε στις 63,8 μονάδες από 67,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Μάιο και αυτή είναι η τρίτη διαδοχική πτώση του δείκτη σε μηνιαία βάση.

Οι προσδοκίες των Αμερικανών για την πορεία του πληθωρισμού το επόμενο έτος σκαρφάλωσαν στο 4,2% τον Οκτώβριο από 3,2% τον Σεπτέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article

Best Wordpress Popup Plugin