26.7 C
Kifissia
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

Σε έλεγχο οι φορολογούμενοι με εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ

Must read

Η έξαρση της φοροδιαφυγήςκυρίως από τους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, οδηγεί το οικονομικό επιτελείο και την ΑΑΔΕ  στη λήψη μέτρων και συγκεκριμένα σε σύνθετες διασταυρώσεις σε όσους δηλώνουν ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα. Έτσι, λοιπόν, στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών Αρχών μπαίνουν 3,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι, που δήλωσαν το 2021 οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Μάλιστα, τη νέα διασταύρωση αποκάλυψε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής, Γιώργος Πιτσιλής.  Όσες περιπτώσεις εντοπιστούν ως ύποπτες φοροδιαφυγής θα ελεγχθούν εξονυχιστικά το φθινόπωρο.

Σημειώνεται ότι από τα στατιστικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων του περσινού έτους προκύπτει ότι επτά στους δέκα επαγγελματίες -αυτοαπασχολούμενους-, όπως και έξι στα δέκα νοικοκυριά στην Ελλάδα εμφανίζονται στην Εφορία με εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ. Στο στόχαστρο σε πρώτη φάση θα μπουν οι 338.000 επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλά καθαρά κέρδη, με αποτέλεσμα ο φόρος που πληρώνουν να είναι εξαιρετικά μικρός. Σημειώνεται ότι το φορολογητέο εισόδημα των επαγγελματικών ανέρχεται στα 4,3 δισ. ευρώ, όταν τα ακαθάριστα έσοδα ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, το φθινόπωρο, με νέο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή, θα ληφθούν μέτρα με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής από αδήλωτα εισοδήματα και ΦΠΑ. Στο στόχαστρο θα βρεθούν οι  δαπάνες των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίες εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους, περιορίζοντας τα φορολογητέα κέρδη και κατά συνέπεια τη φορολογική τους επιβάρυνση. Για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών σχεδιάζεται να αναγνωρίζονται μόνο οι δαπάνες που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA.

Ταυτοχρόνως, εξετάζεται να γίνει υποχρεωτική η χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, η οποία θα συνοδεύεται με κίνητρα για τις επιχειρήσεις, ενώ έρχονται το ψηφιακό δελτίο αποστολής και το ψηφιακό πελατολόγιο για γιατρούς, δικηγόρους και άλλες επαγγελματικές ομάδες. «Η φοροδιαφυγή είναι μια υπόθεση που αφορά όλους μας. Τα δημόσια έσοδα είναι έσοδα όλων μας, δεν στερείται το κράτος εσόδων, στερούμε εμείς από τον εαυτό μας υποδομές, υπηρεσίες, ευκαιρίες για εμάς και τα παιδιά μας. Αυτό είναι που πρέπει να έχουμε στον νου μας», δήλωσε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Οι διασταυρώσεις

  • Διασταύρωση των αρχείων του Taxisnet με ποσά των τόκων των καταθέσεων που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος και ο φόρος που παρακρατήθηκε.
  • Διασταύρωση για τη συμμόρφωση φορολογουμένων στην υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος, για πρόσθετες και για αναδρομικές αποδοχές.
  • Διασταύρωση για τη συμμόρφωση φορολογουμένων με προσυμπληρωμένους κωδικούς αποδοχών-συντάξεων (σύμφωνα με τις καταστάσεις βεβαιώσεων αποδοχών-συντάξεων.
  • Διασταύρωση για τον εντοπισμό φορολογουμένων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ ενώ είχαν δραστηριότητα. Η διασταύρωση γίνεται με το αρχείο που τηρούν ο ΕΦΚΑ και το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
  • Διασταύρωση των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές Αρχές, μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (DAC1), για μισθούς, συντάξεις, διοικητικές αμοιβές και εισόδημα από ακίνητα, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
  • Διασταύρωση των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές Αρχές, μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (FATCA), για τόκους και μερίσματα αλλοδαπής με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
  • Στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς οι οποίοι αθροιστικά εντός του έτους εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article