12.9 C
Kifissia
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022

Σαρώνουν τις διεθνείς αγορές και το Χρηματιστήριο της Αθήνας οι πωλητές

Must read

Στο βαθύ κόκκινο έφεραν τις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ οι τελευταίες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών (μετά την Fed χθες, σήμερα τη σκυτάλη πήραν ΒοΕ και SNB) να συσφίξουν περαιτέρω τη νομισματική τους πολιτική, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να μην μπορεί να διαφοροποιηθεί, σε ένα τόσο ναρκοθετημένο από τις ανησυχίες για την ανάπτυξη περιβάλλον.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 2,82% στις 815,27 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 837,41 μονάδων (-0,18%) και 813,60 μονάδων (-3,02%). Ο τζίρος ανήλθε στα 81,66 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28,28 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 647,95 χιλ. τεμάχια.

Σαρώνουν τις διεθνείς αγορές και το Χρηματιστήριο της Αθήνας οι πωλητές

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 3,09%, στις 1.965,49 μονάδες, ενώ στο -3,21% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.255,47 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 5,11% στις 518,46 μονάδες.

Λίγο αργότερα, ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με βουτιά 2,38% στις 403,25 μονάδες, σε χαμηλό από τον Φεβρουάριο του 2021. Ο γερμανικός DAX σημείωσε βουτιά 3,35% στις 13.033 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε  2,4% στις 5.886 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 με -3,1% στις 7.048 μονάδες. Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB κατρακύλησε κατά 3,3%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 περιόρισε τις απώλειες στο 1,1%.

“Βαριές” απώλειες σημειώνουν και οι δείκτες της Wall Street, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1994. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones χάνει 2,48% στις 29.907 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει απώλειες 3,21% στις 3.687 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 4% στις 10.648 μονάδες.

Μνήμες 2013 – 2014

Οι αγορές σαφώς θυμίζουν τις μεγάλες αναταραχές του 2013 – 2014 όταν η Federal Reserve άρχιζε το μεγάλο tapering μετά τις ιστορικές αποφάσεις της κρίσης του 2007-2008. Και τότε είχαμε τις μεγάλες μετατοπίσεις των κεφαλαίων σε πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, με το μεγάλο “θύμα” να είναι οι αναδυόμενες αγορές (τότε η Ελλάδα βίωνε τη δική της κρίση και οι επιρροές ήταν ελάχιστες αφού το ΧΑ βρισκόταν ήδη υπό μεγάλη πίεση).

Έτσι και σήμερα η απομόχλευση έχει ξεκινήσει και σίγουρα θα ξεκαθαρίσει σημαντικά το τοπίο μετά από μια μεγάλη περίοδο φθηνού χρήματος. Και όπως ανέφερε ο επενδυτικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El-Erian, είναι καιρός να βγούμε από τον τεχνητό κόσμο της τεράστιας ρευστότητας με μηδενικά επιτόκια, που οδήγησε σε επενδύσεις που δεν έχουν νόημα ή ενέχουν κινδύνους.

Αυτό που βλέπουμε λοιπόν είναι μια μεγάλη στροφή των μεγάλων κεφαλαίων στα παραδοσιακά ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, έως ότου ξεκαθαρίσουν οι προοπτικές και οι προθέσεις. Και το ΧΑ δεν μπορεί να μην βρεθεί στο στόχαστρο των αποεπενδύσεων σε αγορές υψηλού ρίσκου, ακόμη και εάν η παρουσία των ξένων είναι σχετικά χαμηλή στη λ. Αθηνών.

Έχοντας ανασύρει λοιπόν αυτή τη μνήμη, οι αγορές αναζητούν είτε ρευστότητα είτε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, μέχρι να μπορέσει να ξεκαθαρίσει η επίπτωση που θα έχουν οι αποφάσεις που λαμβάνονται τώρα στην οικονομία εν γενει. Και είναι δεδομένο ότι χρειάζεται αρκετός χρόνος καθώς θα πρέπει να λυθεί μία πολύ δύσκολη εξίσωση μετά από τόσα χρόνια.

Η περίπτωση της Ελλάδας

Στην περίπτωση της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, έχουμε τελείως διαφορετικά μακρο μιας και προερχόμαστε από μία πολύχρονη ύφεση με τα δάνεια να έχουν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το κρατικό χρέος είναι στον μεγαλύτερο βαθμό στον επίσημο ευρωπαϊκό τομέα, ενώ η χώρα έχει καταφέρει να δανειστεί με χαμηλά επιτόκια τα προηγούμενα χρόνια έχοντας ένα καλό μαξιλάρι ρευστότητας.

Από την άλλη είναι δεδομένο με τόση αναταραχή στο εξωτερικό να επηρεάζεται έχοντας μπροστά της δύο πολύ σημαντικά θέματα. Το ένα είναι οι πιθανές εκλογές με τα funds να θέλουν να δουν πρώτα αν έχουμε μία σταθερή κυβέρνηση και το δεύτερο είναι τα γεωπολιτικά θέματα με την Τουρκία. Όλο αυτό το περιβάλλον επηρεάζει καλώς ή κακώς βραχυπρόθεσμα την αγορά έχοντας αυτή την εικόνα στην παρούσα φάση.

Επιπρόσθετα, η αγορά περίμενε με το νέο έτος να μπει η χώρα σε επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που θα αλλάξει τελείως την εικόνα σε χρηματιστήριο και ομόλογα. Αυτό ήταν και το στοίχημα του τελευταίου διαστήματος με τις εξελίξεις να μας προλαβαίνουν και την αγορά να το περιμένει αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο. Οι απότομες αυξομειώσεις της αγοράς θα συνεχιστούν ανάλογα με τα γεγονότα που θα έχουμε μπροστά μας, ενώ το ΑΕΠ φέτος σίγουρα θα επηρεαστεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Παρόλα αυτά μετά από πολλά χρόνια τα εργαλεία που έχει η οικονομία είναι πολλά, γεγονός που δεν έχει αναιρέσει το θετικό σενάριο, καταλήγει ο κ. Ζαχαράκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, οι Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 5%, ενώ άνω του 4% ήταν η πτώση σε Eurobank, Jumbo και ΕΛΧΑ. Η πτώση σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Σαράντη, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ ξεπέρασε το 3%, ενώ εκείνη των Βιοχάλκο, Λάμδα, Aegean, Titan και ΟΠΑΠ το 2%.

Άνω του -1% έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Quest και ΓΕΚ Τέρνα, με την ΕΥΔΑΠ να ελέγχει την πτώση της στο -0,13%. Στον αντίποδα, Motor Oil και Ελλάκτωρ κατάφεραν να κλείνουν σε θετικό έδαφος, με την Coca Cola να ολοκληρώνει στο +1,42% προσφέροντας σημαντικές στηρίξεις.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article