9.1 C
Kifissia
Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Σέρρες: Ελεύθεροι οι δύο συλληφθέντες για τη φονική έκρηξη σε σχολείο- Σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα

Must read

Σέρρες: Ελεύθεροι, με προφορική εντολή εισαγγελέα, αφέθηκαν οι δύο συλληφθέντες για τη φονική έκρηξη σε λεβητοστάσιο, στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, που στοίχισε τη ζωή σε έναν 11χρονο μαθητή, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι δύο (6 και 10 ετών).

 

Όπως έχει ανακοινώσει η αστυνομία, τα δύο άτομα που συνελήφθησαν στα όρια του αυτοφώρου είναι ο 52χρονος εργολάβος που ανέλαβε τη μετατροπή του καυστήρα θέρμανσης σε αντλία θερμότητας γεωθερμίας στο συγκεκριμένο σχολείο και ένας 43χρονος ηλεκτρολόγος.

Οι δύο υπεύθυνοι του έργου κλήθηκαν να απολογηθούν προανακριτικά και σε βάρος τους, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας, σχηματίστηκε δικογραφία από το Αστυνομικό Τμήμα Σερρών για τις πράξεις της ανθρωποκτονίας, της σωματικής βλάβης (κατά συρροή) και της έκρηξης- όλες εξ αμελείας.

Με δεδομένο ότι είναι σε εξέλιξη η πραγματογνωμοσύνη στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας για την πλήρη διερεύνηση των αιτιών της έκρηξης, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Σερρών θα αποφανθεί για τις ποινικές τους ευθύνες, όταν ολοκληρωθεί το πόρισμα των ειδικών και διαβιβαστεί στη Δικαιοσύνη, ενώ δεν αποκλείεται στον φάκελο της δικογραφίας να προστεθούν κι άλλα πρόσωπα, ανάλογα με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Στο μεταξύ, στο σχολείο μετέβη χθες ειδικός πραγματογνώμονας, ο οποίος θα διερευνήσει τα ακριβή αίτια της έκρηξης του λεβητοστάσιου, ώστε στη συνέχεια να εκδώσει το σχετικό πόρισμα.

Αλληλοκατηγορίες

Την ίδια ώρα, το μπαλάκι των ευθυνών πετιέται από τον έναν στον άλλον. Αρχικά, ο διευθυντής του σχολείου, Νικόλαος Τσιότσιος, επέρριψε ευθύνες στον εργολάβο και το δήμο, στους οποίους είχε εκφράσει τη διαφωνία του για την τοποθέτηση γεωθερμίας και την τέλεση εργασιών την ώρα του μαθήματος. Τη σκυτάλη πήρε ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο οποίος πέρασε στην αντεπίθεση, επιρρίπτοντας ευθύνες για το τραγικό συμβάν στον εργολάβο αλλά και το διευθυντή του σχολείου, τονίζοντας ότι η διοίκηση του δήμου θα κινηθεί εναντίον τους. «Υπεύθυνος για τη λειτουργία του σχολείου είναι ο διευθυντής. Στη σύμβαση του έργου με τον ανάδοχο τονίζεται ρητά και κατηγορηματικά ότι οι όποιες τεχνικές εργασίες δεν θα γίνονται εν ώρα λειτουργίας της σχολικής μονάδας ή αν θα γίνονται, τότε απαιτείται η συναίνεση είτε του διευθυντή είτε του δήμου. Εμείς δεν δώσαμε καμία άδεια και μάλιστα αγνοούσαμε ότι το τεχνικό συνεργείο θα επισκεπτόταν το σχολείο», δήλωσε.

Τους έδιωξε

Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα και το 12ο Δημοτικό Σχολείο, στο οποίο κι εκεί εκτελούνται ανάλογες εργασίες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «το τεχνικό συνεργείο του εργολάβου λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο 9ο  Δημοτικό Σχολείο και πολύ πριν την έκρηξη, επισκέφθηκε και το 12ο Δημοτικό Σχολείο. Εκεί, ο διευθυντής δεν του επέτρεψε την είσοδο. Είπε στους τεχνικούς να έρθουν το Σάββατο να κάνουν τις ρυθμίσεις, όπως ορίζεται στη σύμβασή τους». Ακόμη ισχυρίστηκε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση πως ο διευθυντής του 9ου Δημοτικού αποδέχθηκε να μπει το συνεργείο στο χώρο του σχολείου και να εκτελέσει εργασίες.

Ο κ. Χρυσάφης υποστήριξε, επίσης, ότι ο διευθυντής της σχολικής μονάδας, όπου σημειώθηκε η έκρηξη, δεν έχει αποστείλει κανένα έγγραφο ούτε στον ίδιο ούτε στην τεχνική υπηρεσία ούτε στη σχολική επιτροπή, που να εκφράζει την αντίθεσή του στην εκτέλεση του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης και σημειώνει ότι το συγκεκριμένο έργο και στα δύο σχολεία (9ο και 12ο δημοτικό), μέσω ΕΣΠΑ, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021, ωστόσο λόγω καθυστερήσεων στις χρηματοδοτήσεις πήρε μια παράταση και ολοκληρώθηκε τώρα.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article

Best Wordpress Popup Plugin