Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών προσγειώθηκε το χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, ακολουθώντας ετεροχρονισμένα ένα διεθνές sell off και αδυνατώντας να βρει το μίτο της προσπάθειας ανάκαμψης, αφού σχεδόν όλα τα ελληνικά assets βρέθηκαν στο στόχαστρο των πωλητών.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 4,6% στις 822,84 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 854,05 μονάδων (-0,99%) και 818,56 μονάδων (-5,10%). Ο τζίρος ανήλθε στα 116,50 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 42,15 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,13 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 4,69%, στις 1.981,17 μονάδες, ενώ στο -4,75% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.295,23 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 6,34% στις 531,38 μονάδες.
Μπορεί το διεθνές περιβάλλον σήμερα να θυμίζει τη “λιακάδα μετά την καταιγίδα”, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει αφήσει πίσω του τους λόγους που έχουν οδηγήσει τους κλυδωνισμούς του τελευταίου διαστήματος. Και σε αυτό το περιβάλλον, σήμερα αρκετά χαρτοφυλάκια βρήκαν ευκαιρία να μειώσουν τον κίνδυνό τους, κάτι που δεν μπόρεσαν να κάνουν χτες λόγω της αργίας.
Την ίδια ώρα, το ΧΑ έχει να διαχειριστεί και την αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου καθώς η προκλητικότητα της Τουρκίας να χτυπάει “κόκκινο”. Και μπορεί μέχρι τώρα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να είχαν μπει σε δεύτερη μοίρα, όμως ουδείς ξεχνά ότι πάντα επηρεαζόταν το ΧΑ από τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Εκεί αποδίδουν χρηματιστηριακοί παράγοντες τη σφοδρότητα της σημερινής πτώσης του ΧΑ, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι τα ελληνικά assets δεν βρίσκονται στο στόχαστρο της απομόχλευσης και της μείωσης του κινδύνου, με τη ρηχότητα της αγοράς να καθιστά ακόμη και τις μικρότερες κινήσεις αφορμή μεγάλων αναταράξεων σε όλο το ταμπλό.
Σύμφωνα μάλιστα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, η αγορά έχει κουράσει και στεγνώσει στους συμμετέχοντες διακινδυνεύοντας να μειωθεί δραστικά ο τζίρος της. Την ίδια ώρα, βλέπουμε, λογικά, μία αρνητική εικόνα με διάχυση στο σύνολο του ταμπλό μιας και πολλοί αναζητούν ρευστότητα σε τίτλους με κέρδη παρά τα καλά τους οικονομικά δεδομένα. Αυτό διορθώνεται πάντα στην εξέλιξη του χρόνου, αλλά βραχυπρόθεσμα σίγουρα επηρεάζει.
Πάντως, τα αποτελέσματα των εισηγμένων συνεχίζουν να τα πηγαίνουν καλά χωρίς όμως και το ταμπλό να έχει την ίδια άποψη στην παρούσα συγκυρία. Άλλωστε, και η αγορά ομολόγων δεν βοηθά, καθώς καταγράφει ένα νέα ιστορικό ρεκόρ σε μέγεθος απωλειών μέσα σε ένα έτος μιας και είμαστε κοντά στο 13% μεσοσταθμικές απώλειες.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς εκτοξεύεται σήμερα στο 4,65%, πολύ υψηλότερα από το επίπεδο που ήταν όταν η ΕΚΤ αναγκάστηκε να ενεργοποιήσει το PEPP τον Μάρτιο του 2020 – και στα ίδια επίπεδα με τα τέλη του 2017. Ανάλογο sell-off σημειώνουν και τα υπόλοιπα ελληνικά ομόλογα με το 5ετές να βλέπει την απόδοσή του να εκτοξεύεται στο 3,63%.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, ο Μυτιληναίος και η Εθνική σημείωσαν απώλειες 7,40% και 7,15% αντίστοιχα, με τις ΟΤΕ, Πειραιώς και Quest να ακολουθούν με άνω του 6% απώλειες. Άνω του -5% έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Σαράντης, Λάμδα και ΔΕΗ και άνω του 4% οι Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Titan, ΕΛΧΑ και Βιοχάλκο.
Οι απώλειες σε Coca Cola και ΟΛΠ ξεπέρασαν το 3%, οι Aegean και η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισαν στο -2,46% και -2,24% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Jumbo, ΕΥΔΑΠ και Ελλάκτωρ.