27 C
Kifissia
Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Ρώτα τη δικηγόρο, από τη Ράνια Παυλοπούλου.

Must read

Αυτονόητες για τους δικηγόρους οι απαντήσεις, αλλά όχι για τους πολίτες που στερούνται νομικών γνώσεων.

 

1.Βρέθηκα να είμαι κατηγορούμενος σε  ποινική δίκη. Ποια είναι τα δικαιώματά μου;

Εάν είστε ύποπτος ή κατηγορούμενος για κάποια αξιόποινη πράξη πρέπει να γνωρίζετε ότι έχετε κάποια δικαιώματα και να απαιτείτε το σεβασμό των τρίτων ως προς αυτά. Κάθε άνθρωπος μέχρι να καταδικαστεί θεωρείται αθώος, σύμφωνα με το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου. Στην περίπτωση που το δικαστήριο έχει και την παραμικρή αμφιβολία για την ενοχή του κατηγορουμένου, θα πρέπει ο κατηγορούμενος να αθωωθεί.

2.Δεν επιθυμώ να παραστώ στη δίκη για την οποία κατηγορούμαι. Εάν δεν παραστώ τι γίνεται;

Εάν δεν παραστείτε ούτε εσεις αλλά ούτε και ο δικηγόρος σας, τότε θα δικαστείτε ερήμην, δηλαδή σαν να ήσασταν παρόντες.

3.Υπάρχει προθεσμία για να απολογηθώ ως κατηγορούμενος κατά την προδικασία;

Ως κατηγορούμενος έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε προθεσμία έως σαρανταοκτώ ώρες και δεν έχετε υποχρέωση να απολογηθείτε πριν περάσει η προθεσμία αυτή. Ο ανακριτής μπορεί να παρατείνει την προθεσμία ύστερα από αίτηση του κατηγορουμένου αλλά όχι υποχρεωτικώς.

4.Ποια είναι τα δικαιώματά μου στο ακροατήριο;

Έχετε το δικαιώμα να σας εκπροσωπήσουν έως 3 συνήγοροι. Επίσης η ποινή σας μπορεί να μειωθεί στις περιπτώσεις που το δικαστήριο κρίνει ότι συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις. Για παράδειγμα ο πρότερος έντιμος βίος, δηλαδή το ότι ο υπαίτιος έζησε ως το χρόνο που διέπραξε το έγκλημα μια έντιμη ζωή. Επίσης άλλη ελαφρυντική περίσταση είναι ότι το έγκλημα διαπράχθηκε ύστερα από απειλές. Επίσης σημαντικό για τη μείωση της ποινής είναι το ότι ο υπαίτιος έδειξε ειλικρινή μετάνοια και συμπεριφέρθηκε καλά μετά την αξιόποινη πράξη του.

5.Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν καταδικαστική για εμένα. Έχω κάποια δικαιώματα από εδώ και στο εξής;

Έχετε το δικαίωμα άσκησης ενδίκων μέσων, σύμφωνα με το νόμο. Για παράδειγμα,  εφόσον προβλέπεται από το νόμο, μπορείτε να ασκήσετε έφεση η οποία έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Αν με την καταδικαστική απόφαση επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης μέχρι τριών ετών, η έφεση έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα αυτοδικαίως. Αν με την καταδικαστική απόφαση επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης άνω των τριών ετών, είναι στην κρίση του δικαστηρίου εάν η έφεση θα έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.

6.Το τέκνο μου διέπραξε μια αξιόποινη πράξη και είναι ανήλικο. Θα περάσει από τη διαδικασία του αυτοφώρου;

Τα εγκλήματα που τελούνται από ανηλίκους, δεν δικάζονται ποτέ ως αυτόφωρα αλλά με ειδικές διαδικασίες και η δίκη διεξάγεται «κεκλυσμένων των θυρών», ενώ στην περίπτωση αυτόφωρης σύλληψης από αστυνομικό όργανο ο ανήλικος προσάγεται στον εισαγγελέα ανηλίκων.

7.Δέχομαι κλήσεις με απόκρυψη στο τηλέφωνό μου μπορώ να ζητήσω την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου;

Στην περίπτωση που δέχεστε απειλές κατά της ζωή σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στον αρμόδιο Εισαγγελέα και να αιτηθείτε την τηλεφωνική άρση του απορρήτου των κλήσεων.

8.Έχω κάνει ασφαλιστικά μέτρα στον σύζυγό μου για να μου καταβάλλει διατροφή για το τέκνο μας μέχρι την εκδικαση της αγωγής διαζυγίου. Ωστόσο ο σύζυγός μου δεν μου καταβάλλει τη διατροφή, ενώ υπάρχει προσωρινή απόφαση δικαστηρίου υπέρ μου. Μπορώ να κινηθώ νομικά;

Η απόφαση αυτή του δικαστηρίου έχει εκτελεστότητα και είναι υποχρεωτική. Μπορείτε να μηνύσετε το σύζυγό σας και να περάσει τη διαδικασία του αυτοφώρου.

9.Ο πατέρας μου ο οποίος ήταν κατηγορούμενος σε μια ποινική δίκη απεβίωσε. Από εδώ και στο εξής θα πρέπει να καθίσω εγώ στο εδώλιο του κατηγορουμένου;

Ως προς το ποινικό δικαστήριο και μόνο, εφόσον αποβιώσει ο κατηγορούμενος γονέας, η ποινική ευθύνη δεν μετατίθεται στα τέκνα διότι εφόσον δηλωθεί ο θάνατος επί της έδρας του δικαστηρίου παύει η ποινική δίωξη για πάντα.

10.Δυστυχώς κάποιος που μου όφειλε χρήματα μου έδωσε μια επιταγή, η οποία ήταν ακάλυπτη. Εάν τον μηνύσω θα πάρω τα χρήματά μου πίσω;

Εφόσον ξεκινήσετε τη διαδικασία του ποινικού δικαστηρίου, να θυμάστε ότι αυτό γίνεται για τον ποινικό σωφρονισμό του δράστη και μόνο. Εάν θέλετε να πάρετε τα χρήματά σας θα πρέπει να κάνετε αστικό δικαστήριο.

* η Ράνια Ι. Παυλοπούλου είναι πτυχιούχος Νομικής Αθηνών και κατοικεί στην Κηφισιά . Ασκεί δικηγορία σε όλη την Ελλάδα και είναι πιστοποιημένη Διαπραγματεύτρια από το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το δικηγορικό της γραφείο εδρεύει στην Αθήνα:http://pavlopouloulawoffice.eu/

 

 

 

 

 

 

 

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article