16.6 C
Kifissia
Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Ραγδαίες εξελίξεις στη Μύκονο

Must read

Δύο από τα κτήριά του αναμένεται να χάσει κατά το επόμενο διάστημα το Nammos της Μυκόνου, καθώς οι εγκαταστάσεις του πολυτελούς beach bar restaurant μπήκαν στη λίστα των κατεδαφίσεων που πραγματοποιούνται αυτήν την περίοδο στο νησί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», την Πέμπτη έγινε γνωστό πως η αίτηση που είχαν υποβάλει οι εκπρόσωποι του Nammos, για να ανασταλεί η κατεδάφιση μέχρι την εκδίκαση της κύριας προσφυγής τους, απορρίφθηκε από το Εφετείο Αθηνών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκδοση της απόφασης για το γνωστό beach bar καθυστέρησε αρκετά, καθώς συνήθως μια ανάλογη διαδικασία τελείται εντός τριών ημερών.

Οι παραβάσεις που εντοπίστηκαν 

Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος στο πόρισμά τους είχαν καταγράψει τις εξής παραβάσεις:

  • Κατασκευή σε εξέλιξη διώροφου κτιρίου εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας Ψαρούς και σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τη γραμμή αιγιαλού. Το κτίριο έχει επιφάνεια 520 τετραγωνικών μέτρων. Τμήματα του κτιρίου βρίσκονται εντός της ζώνης αιγιαλού και παραλίας.
  • Κατασκευή σε εξέλιξη κτιρίου με χρήση τουαλέτας (39,55 τμ) εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας και σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τη γραμμή αιγιαλού.
  • Τοποθέτηση κοντέινερ 23,5 τμ (χωρίς άδεια, που απαιτείται ανεξάρτητα με το αν αυτά δεν είναι μόνιμη κατασκευή) εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας και σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τον αιγιαλό.
  • Τοποθέτηση τεσσάρων κυλινδρικών δεξαμενών ύψους 2,2 μέτρων και ακτίνας 0,5- 1,7 μέτρων εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας και σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τον αιγιαλό.

Το παράδοξο που εντοπίζεται στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι πως ενώ οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος που έκαναν αυτοψία στο ακίνητο έγραψαν ότι γίνονταν οικοδομικές εργασίες, ο αστυνομικός που τους συνόδευε έγραψε στη δική του αναφορά ότι γίνονταν ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εργασίες σε ήδη υφιστάμενα κτήρια.

Από την πλευρά της, η ιδιοκτησία του Nammos υποστηρίζει ότι έχει κάνει στο παρελθόν «τακτοποίηση» των δύο κτηρίων (520 και 40 τετραγωνικών).

 

Η διαδικασία που ακολουθεί 

Η απόφαση του εφετείου προβλέπει πλέον τη χρήση της διαδικασίας του άρθρου 271Α . Σύμφωνα με αυτό, οι ιδιοκτήτες του αυθαίρετου έχουν προθεσμία 10 ημερών (που ξεκινά από την ημέρα της θυροκόλλησης) για να προσκομίσουν στοιχεία νομιμότητας των κατασκευών που διαπιστώθηκαν (επ’ αυτοφώρω) να κατασκευάζονται χωρίς οικοδομική άδεια. Εναλλακτικά, οι ιδιοκτήτες μπορούν να προχωρήσουν μόνοι τους εντός δεκαήμερου στην κατεδάφιση των παράνομων κατασκευών, την υλοποίηση της οποίας θα ελέγξει υπάλληλους της τοπικής πολεοδομίας (εν προκειμένω υπηρεσίας δόμησης Σύρου).

Αν το δεκαήμερο περάσει άπρακτο, τότε προχωρά άμεσα η κατεδάφιση με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Αιγαίου). Το κόστος της κατεδάφισης, όπως και της αποκατάστασης του χώρου καταλογίζεται στον ιδιοκτήτη.

Μπουλντόζες και στο Principote

«Λουκέτο» μπήκε πριν από λίγες ημέρες και στο beach bar Principote στην Μύκονο έπειτα από ομόφωνη απόφαση της επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μυκόνου. Αξίζει να σημειωθεί πως είχε κατατεθεί αίτημα του υπουργείου Περιβάλλοντος στον Δήμο Μυκόνου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την άμεση αναστολή της άδειας λειτουργίας του.

Αιτία, η οριστικοποίηση του πορίσματος/ έκθεσης αυτοψίας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, με βάση την οποία καταγράφηκαν σχεδόν 40.000 τετραγωνικά μέτρα παράνομων κατασκευών. Το πόρισμα οριστικοποιήθηκε από το Κεντρικό Πολεοδομικό Συμβούλιο σχεδόν στο σύνολό του (εξαιρέθηκαν προς έλεγχο δύο «τακτοποιήσεις» αυθαιρέτων, οι οποίες είναι περιορισμένες).

 

H εισαγγελική έρευνα για πολεοδομικές παρανομίες στη Μύκονο 

Υπενθυμίζουμε ότι προ ημερών, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος παρήγγειλε στον εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, την κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα διενέργεια εισαγγελικής έρευνας για τις παρανομίες στο νησί της Μυκόνου, οι οποίες κατά κανόνα είναι πολεοδομικές.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός στην παραγγελία του αναφέρει ότι στην Μύκονο «επικρατεί βαριά παραβατικότητα, με καταπάτηση κάθε έννοιας δικαίου και μάλιστα με προκλητική παραβίαση των νόμων σε όλους τους τομείς τής επιχειρηματικής και οικονομικής δραστηριότητας».

«Η πράγματι θλιβερή αυτή εικόνα πρέπει να εκλείψει το συντομότερο δυνατόν και ολοκληρωτικά, ώστε να αποκατασταθεί στη συγκεκριμένη περιοχή ο σεβασμός στους νόμους της Πολιτείας και να ανυψωθεί το τρωθέν κύρος κάθε είδους κρατικής υπόστασης. Το ίδιο επιτακτική όμως είναι και η ανάγκη να εκλείψει και το δίκαιο παράπονο όλων εκείνων που σεβάστηκαν και τήρησαν τους νόμους», ανέφερε μεταξύ άλλων.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article