Home ΚΟΣΜΟΣ Ράλι 4×4 εκτόξευσε τα κέρδη της Wall στην εβδομάδα – Στο +8,2%...

Ράλι 4×4 εκτόξευσε τα κέρδη της Wall στην εβδομάδα – Στο +8,2% ο Nasdaq, “άλμα” 5,5% ο Dow

0

Κέρδη για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση κατέγραψαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή εν μέσω προσδοκιών ότι οι συζητήσεις Ουκρανίας – Ρωσίας θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Το 4×4 οδήγησε σε ισχυρά κέρδη το αμερικανικό χρηματιστήριο στην εβδομάδα, σημειώνοντας το καλύτερο 5νθήμερο από τον Νοέμβριο του 2020.

Οι δείκτες ξεκίνησαν με μεικτά πρόσημα και σε κλίμα αυξημένης μεταβλητότητας λόγω των λήξεων σε ένα ευρύ φάσμα παράγωγων συμβολαίων (triple witching), ωστόσο τα θετικά πρόσημα επικράτησαν.

Η επενδυτική προσοχή ήταν προσηλώμενη στις εξελίξεις από την Ουκρανία, με τις διπλωματικές προσπάθειες να συνεχίζονται στη σκιά της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών από τη ρωσική πλευρά, με το Κίεβο και τις μεγαλύτερες πόλεις στα ανατολικά να βρίσκονται υπό συνεχείς βομβαρδισμούς και νέες πυραυλικές επιθέσεις να σημειώνονται και στη δυτική Ουκρανία.

Ο διαπραγματευτής της Ουκρανίας στις συνομιλίες με τη Ρωσία δήλωσε την Παρασκευή ότι η θέση της χώρας του παραμένει αμετάβλητη και ότι επιθυμεί οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και εγγυήσεις ασφαλείας.

“Οι δηλώσεις της ρωσικής πλευράς είναι μόνο οι θέσεις της. Όλες οι δηλώσεις αποσκοπούν, μεταξύ άλλων, στην πρόκληση έντασης στα μέσα ενημέρωσης. Οι δικές μας θέσεις παραμένουν αμετάβλητες. Κατάπαυση του πυρός, απόσυρση στρατευμάτων και ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας”, ανέφερε στο Twitter ο Ουκρανός διαπραγματευτής Ποντόλιακ.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι δήλωσε ότι η Μόσχα και το Κίεβο βρίσκονται στα “μισά του δρόμου” όσον αφορά τη συμφωνία τους στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας, ενώ οι απόψεις τους είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένες όσον αφορά την ουδετερότητα της Ουκρανίας και την εγκατάλειψη της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζό Μπάιντεν είχε σήμερα συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογο του Σι Τζινπίνγκ στον απόηχο των προειδοποιήσεων των ΗΠΑ προς το Πεκίνο να μην προσφέρει βοήθεια στη Μόσχα στον πόλεμο που διεξάγει κατά της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε στον ομόλογό του ότι το Πεκίνο θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες όχι μόνον από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και από τη διεθνή κοινότητα εάν παράσχει υποστήριξη στη Ρωσία στον πόλεμό της στην Ουκρανία. Από την πλευρά του ο Σι Τζινπίνγκ τόνισε πως Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ευθύνη να βοηθήσουν στην επίτευξη της παγκόσμιας ειρήνης.

Από το πεδίο της νομισματικής πολιτικής, την επενδυτική προσοχή συγκέντρωσαν σήμερα οι προειδοποιήσεις του προέδρου της St. Louis Federal Reserve, James Bullard ότι η Federal Reserve κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της αν δεν κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Σε δήλωση του ο Bullard αναφέρει ότι θα ήθελε να δει το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας να ξεπερνά το 3% φέτος. “Αυτό θα προσάρμοζε γρήγορα το επιτόκιο σε ένα πιο κατάλληλο επίπεδο για τις τρέχουσες συνθήκες”, αναφέρει ο αξιωματούχος ο οποίος διαφώνησε την προηγούμενη Τετάρτη με την απόφαση της Fed για αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, υποστηρίζοντας μια μεγαλύτερη αύξηση κατά 50 μ.β.

Στις προβλέψεις που έδωσε στη δημοσιότητα η Fed την Τετάρτη, μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, οι αξιωματούχοι “βλέπουν” άλλες έξι αυξήσεις των επιτοκίων φέτος, οδηγώντας το επιτόκιο στο 1,75%.

Για μια πιο επιθετική προσέγγιση στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής έκανε λόγο και το στέλεχος της Federal Reserve, Christopher Waller δηλώνοντας στο CNBC ότι η κεντρική τράπεζα ενδεχομένως να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια της κατά 50 μ.β. για μία ή περισσότερες φορές.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησε την Παρασκευή κατά 4,6 μονάδες βάσης στο 2,146%. Στο 5νθήμερο όμως ενισχύθηκε κατά 14,2 μ.β. Το δολάριο πρόσθεσε 0,2%, ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση έχασε περίπου 1%, σύμφωνα με τον δείκτη US Dollar Index.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε περίπου κατά 275 μονάδες ή 0,79% στις 34.754,21. Ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 1,17% στις 4.463,09 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq πρόσθεσε 2,05% στις 13.893,84 μονάδες.

Στην εβδομάδα και οι τρεις δείκτες σημείωσαν ισχυρά κέρδη: ο Dow Jones πρόσθεσε 5,5%, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 6,2% και ο Nasdaq κατά 8,2%.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 21 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 9 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Salesforce με κέρδη 8,33 δολ. ή 3,96% στα 218,74 δολ. και ακολούθησαν η Nike με κέρδη 2,98% στα 131,21 δολ. και η Visa Inc στα 219,10 δολ. με άνοδο 2,69%.

Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν οι Verizon (-2,39%), Johnson&Johnson (-1,11%) και Dow Inc (-0,67%).

Η FedEx ανακοίνωσε κατώτερα των προβλέψεων αποτελέσματα γ’ τριμήνου και διατήρησε τις προοπτικές της για το έτος ως επί το πλείστον αμετάβλητες. Η μετοχή της υποχώρησε κατά 3,98%.

Η εταιρεία λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών GameStop ενισχύθηκε κατά 3,5% παρόλο που ανακοίνωσε ζημιές-έκπληξη για το δ’ τρίμηνο.

Ο τίτλος της Moderna κέρδισε περίπου 6,3% στον απόηχο του αιτήματος που υπέβαλε στον FDA να εγκρίνει τη χορήγηση 4ης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε όλους τους ενήλικες.

Exit mobile version