Ράλι στη Wall Street με κέρδη 701 μονάδων για τον Dow Jones – Έκτη διαδοχική εβδομάδα κερδών για Nasdaq

0
343

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ολοκλήρωσαν την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε σήμερα οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς σήμερα κατέγραψαν την καλύτερη ημέρα από πλευράς επιδόσεων στο 2023.

Τα ισχυρά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας αλλά και το τέλος στην πολιτική κρίση που δημιούργησε το ζήτημα του ορίου του χρέους και που ξεπεράστηκε με τη συμφωνία Μπάιντεν – Ρεπουμπλικάνων, έδωσαν σημαντική ώθηση στους δείκτες.

Η χαλάρωση των ανησυχιών σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ βοήθησε επίσης το κλίμα. Η Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους αργά το βράδυ της Πέμπτης, στέλνοντας το νομοσχέδιο προς υπογραφή στο γραφείο του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Είχε προηγηθεί η ψήφιση από τη Βουλή την Τετάρτη, λίγες μέρες πριν από την προθεσμία της 5ης Ιουνίου που όρισε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

Στη λήξη της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 2,12% ή 701,19 μονάδες στις 33.762 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,07% ή 139 μονάδες ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 13.240 μονάδες. Ο S&P 500 κέρδισε 1,45% ή 61,35 μονάδες και έκλεισε στις 4.282 μονάδες.

 

 

Για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε σήμερα ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,9% και ο Nasdaq κατά 2,1%. Ο Dow Jones βρέθηκε σε θετικό έδαφος για το 2023 με εβδομαδιαία κέρδη 2,1%. O τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη για έκτη διαδοχική εβδομάδα, σε ένα κερδοφόρο σερί που είχε να σημειώσει από το 2020.

Η αμερικανική αγορά εργασίας διέλυσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τις νέες θέσεις εργασίας τον Μάιο, διαψεύδοντας και πάλι τις ανησυχίες ότι το πολιτικό δράμα στην Ουάσινγκτον για την αύξηση του ορίου του χρέους ή οι μεγάλες αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων από την Federal Reserve θα μπορούσαν να την εκτροχιάσουν.

Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε άλλες 339.000 θέσεις εργασίας τον Μάιο, ξεπερνώντας με ευκολία τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 190.000 θέσεις σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ έχει επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα εν μέσω της επιθετικότερης εκστρατείας σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στη σύγχρονη ιστορία της Fed. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει τα επιτόκια της κατά συνολικά 500 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο του 2022, όταν ξεκίνησε τον κύκλο σύσφιξης της πολιτικής της.

Η καλή πορεία της απασχόλησης έχει ωστόσο δημιουργήσει ανησυχίες ότι η Fed θα μπορούσε να κρατήσει τα επιτόκια της σε αυξημένα επίπεδα για περισσότερο καιρό.

Οι αναλυτές δεν αποκλείουν πάντως οι αξιωματούχοι της Fed να κρατήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια τους στην επόμενη συνεδρίαση τους στις 13-14 Ιουνίου, προκειμένου να δώσουν περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των προηγούμενων αυξήσεων στην οικονομία.