Home ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ Ράλι στη Wall με τον Nasdaq να εκτοξεύεται στο +8% στην εβδομάδα...

Ράλι στη Wall με τον Nasdaq να εκτοξεύεται στο +8% στην εβδομάδα – “Άγγιξε” τις 4.000 μονάδες ο S&P 500

0

Συνέχεια στο ράλι της χθεσινής συνεδρίασης έδωσαν οι Nasdaq και S&P 500 την Παρασκευή, παρά το μουδιασμένο ξεκίνημα, ενώ ο Dow -αν και “φρέναρε”- έκλεισε με μικρή άνοδο. Και οι τρεις δείκτες διεύρυναν τα υψηλά τους 8 εβδομάδων, μετά τα ισχυρά κέρδη της Πέμπτης, απόρροια της επενδυτικής ευφορίας που δημιούργησαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου, καθώς δημιούργησαν την προσδοκία ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή είδε επιτέλους την κορυφή του και έχει ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Ο S&P 500 “άγγιξε” την επιστροφή πάνω από τις 4.000 μονάδες, σε μια εβδομάδα κερδών για την αμερικανική αγορά με τους αγοραστές να παίρνουν τα ηνία.

Συγκεκριμένα, στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow σημείωσε μικρά κέρδη 32 μονάδων ή 0,1% στις 33.747,86, ο ευρύτερος S&P 500 πρόσθεσε 0,92% στις 3.992,93 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,88% στις 11.323,33 μονάδες.

Στην εβδομάδα και οι τρεις δείκτες κατέγραψαν σημαντικά κέρδη. Ο Dow ενισχύθηκε κατά 4,2% και ο S&P 500 σημείωσε άνοδο της τάξης του 5,9% στην καλύτερη εβδομάδα του από τον Ιούνιο. Ακόμα πιο κερδισμένος ο Nasdaq που πρόσθεσε 8,1% στο πιο κερδοφόρο 5νθήμερο των τελευταίων 7 μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Από τις 30 μετοχές του δείκτη των blue chips, 18 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 12 με αρνητικό. Στην κορυφή η μετοχή της Walgreens Boots με κέρδη 7,2% και ακολούθησαν οι Nike στο +6,63% και η Dow Inc στο +6,37%. Στον πυθμένα, η United Health Group σημείωσε τις μεγαλυτερες απώλειες με πτώση 4,06%, η Μerck έχασε 3,86% και η Johnson & Johnson διολίσθησε κατά 2,99%.

Την αλλαγή σκηνικού στην αγορά, μετά το μίνι μετεκλογικό sell-off της Τετάρτης, πυροδότησαν χθες τα καλύτερα των προσδοκιών στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, ο πληθωρισμός τον προηγούμενο μήνα “κατέβασε ταχύτητα”, καθώς αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και κατά 7,7% σε ετήσια βάση, παραμένοντας χαμηλότερα από την εκτίμηση των αναλυτών για ετήσια άνοδο 7,9%.

“Τα πιο ήπια του αναμενόμενου στοιχεία για τον πληθωρισμό πυροδότησαν ευφορία στην αγορά, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αξιοποιήσουν μέρος του μετρητών που είχαν συσσωρεύσει”, τόνισε ο Richard Hunter, επικεφαλής αγορών της Interactive Investor.

Η ενθαρρυντική επιβράδυνση του πληθωρισμού φαίνεται να επιβεβαιώνει τις προσδοκίες της Fed ότι μπορεί να συνεχίσει εφεξής με πιο ήπιες αυξήσεις επιτοκίων, μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Boston Fed, Σούζαν Κόλινς, δήλωσε σήμερα στο Bloomberg ότι η κεντρική τράπεζα έχει και άλλη δουλειά να κάνει για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, αλλά επισήμανε πως “ο κίνδυνος της υπερβολικής σύσφιξης έχει αυξηθεί”.

Ο Μάικ Γουίλσον της Morgan Stanley, ο οποίος προέβλεψε σωστά τη φετινή πτώση, υποστήριξε ότι το ράλι των αμερικανικών μετοχών δεν έχει τελειώσει και μπορεί να συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες.

“Είναι πιθανό να υπάρχει ακόμη περισσότερος χώρος, πιθανώς μέχρι την Ημέρα των Ευχαριστιών, ίσως ακόμη και στις αρχές Δεκεμβρίου”, τόνισε ο Γουίλσον, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της τράπεζας για τις αμερικανικές μετοχές, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. “Δεν νομίζω ότι το ράλι έχει τελειώσει εδώ”.

Στην αγορά των ομολόγων, το αμερικανικό 10ετές έμεινε αμετάβλητο στο 3,819. Το δολάριο υποχώρησε κατά 1,2% στις συναλλαγές της Παρασκευής, με τις εβδομαδιαίες απώλειές του να κινούνται στο 3,6%, σε χαμηλό άνω των δύο μηνών.

Μάκρο

Στα μάκροοικονομικά μεγέθη της ημέρας, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ σύμφωνα με τον δείκτη του Πανεπιστημίου του Michigan, καθώς συντηρούνται οι ανησυχίες για μια ενδεχόμενη οικονομική ύφεση.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε κατά 5,2 μονάδες στις 54,7 τον Νοέμβριο από τις 59,9 τον Οκτώβριο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων που έβλεπαν μια μέτρηση στις 59,5 μονάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Επιπλέον, οι καταναλωτές αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα βρίσκεται στο 5,1% σε ορίζοντα ενός έτους, χαμηλότερα από το 5% που προέβλεπαν τον Οκτώβριο, ενώ οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε 5ετή βάση αυξήθηκαν στο 3% από 2,9% τον Οκτώβριο.

Παράλληλα, ο δείκτης τρέχουσών συνθηκών κατρακύλησε τον Νοέμβριο στις 57,8 μονάδες από τις 65,6 τον Οκτώβριο, ενώ ο δείκτης των προσδοκιών για το επόμενο 6μηνο υποχώρησε στις 52,7 μονάδες από τις 56,2 τον προηγούμενο μήνα.

Exit mobile version