20.7 C
Kifissia
Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

Ράλι ανακούφισης στη Wall εν μέσω προσδοκιών για εκτόνωση της ουκρανικής κρίσης

Must read

Διατήρησαν μέχρι το τέλος τα ισχυρά τους κέρδη οι δείκτες της Wall Street, παρά τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παραμένει πιθανή, με τον τεχνολογικό Nasdaq να πρωταγωνιστεί σήμερα στην άνοδο με άλμα 2,5%.

Το ράλι των δεικτών ακολούθησε την απόφαση της Μόσχας να αποσύρει ένα μικρό μέρος από τις στρατιωτικές δυνάμεις που διατηρεί κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας. Η πρωτοβουλία αυτή αναζωπύρωσε τις ελπίδες των επενδυτών ότι ο διπλωματικός πυρετός των προηγούμενων ημερών έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πάντως σε δήλωση του από τον Λευκό Οίκο ανέφερε ότι οι αναφορές για την απόσυρση ρωσικών στρατιωτικών μονάδων από τα ουκρανικά σύνορα δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε με αποφασιστικότητα σε μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, κάτι που παραμένει μια πιθανότητα”, προειδοποίησε ο Μπάιντεν, ενώ κάλεσε και πάλι το Κρεμλίνο να επιλέξει την οδό της διπλωματίας με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Νωρίτερα σήμερα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασε την πεποίθηση του ότι όλες οι πλευρές μπορούν να καταλήξουν σε μια λύση, “όσο κι αν η κατάσταση φαίνεται δύσκολη και σοβαρή”, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι “για τη γενιά μου ένας πόλεμος είναι κάτι το αδιανόητο”.

“Στην ερώτηση εάν θέλουμε ένα πόλεμο ή όχι, φυσικά και δεν τον θέλουμε”, δήλωσε από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι οι προσπάθειες για την επίτευξη ενός συμβιβασμού θα συνεχιστούν με ανανεωμένη ορμή τις επόμενες ημέρες.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 422,67 μονάδες ή 1,22% και έκλεισε στις 34.988,84 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 πρόσθεσε 69,40 μονάδες ή 1,58% στις 4.471,07 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε άλμα 348,84 μονάδων ή 2,53% και σκαρφάλωσε στις 14.139,76 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 26 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και μόλις τέσσερις με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Salesforce.com με κέρδη 7,85 δολ. ή σε ποσοστό 3,80% στα 214,25 δολ. και ακολούθησαν Boeing στα 217,73 δολ. με κέρδη 3,66% και American Express στα 197,99 δολ. με άνοδο 2,93%.

Οι τρεις μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν οι Chevron (-0,73%), 3M (-0,42%) και IBM (-0,16%)

Στο μεταξύ οι αγορές συνεχίζουν να αξιολογούν τις πιθανότητες η Federal Reserve να δρομολογήσει τον επόμενο μήνα έναν επιθετικό κύκλο σύσφιξης της πολιτικής της για να αντιμετωπίσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την πορεία των τιμών στο επίπεδο των παραγωγών δεν βοήθησαν να αμβλυνθούν οι ανησυχίες για το ράλι του πληθωρισμού. Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 1% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο, διπλάσιο από το 0,5% που περίμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Σε ετήσια βάση ο δείκτης εκτοξεύτηκε 9,7%.

Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας, ο μεταποιητικός δείκτης Empire State της New York Fed σκαρφάλωσε στο 3,1 το Φεβρουάριο μετά την κατρακύλα του Ιανουαρίου στο -0,7. Ο δείκτης δεν κατάφερε πάντως να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στο 12 σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Μετρήσεις κάτω από το μηδέν δείχνουν συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Η έρευνα της New York Fed έδειξε ότι παραμένουν οι ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις. Ο δείκτης για τις τιμές που εισπράχθηκαν σκαρφάλωσε 17 μονάδες στο 54,1 που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη συγκέντρωσης στοιχείων το 2001.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article