13.4 C
Kifissia
Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022

Πώς αγοράζει χρυσό και τιμαλφή ο παίκτης που ντεμπουτάρει στον ενεχυροδανεισμό στην Ελλάδα

Must read

To κενό που άφησε ο όμιλος Eurobank όταν αποφάσισε να διακόψει την δραστηριότητα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και κατ’ επέκταση τις υπηρεσίες ενεχυροδανειστηρίου που αυτό προσέφερε, επιδιώκει να καλύψει μέσα από την ανάπτυξη δικτύου λιανικής στον συγκεκριμένο τομέα η Pronto Pegno, εταιρεία συμφερόντων της ιταλικής τράπεζας Banca Sistema που ειδικεύεται στο factoring. Η Pronto Pegno έρχεται ουσιαστικά να παρέχει υπηρεσίες ενεχυροδανεισμού μέσω της ενεχυρίασης χρυσού και πολύτιμων μετάλλων καθώς και πολυτελών ρολογιών με αντιστάθμισμα την παροχή δανείων με επιβολή επιτοκίου 2% ανά μήνα επί του χορηγούμενου ποσού.

Στελέχη της Pronto Pegno μεταξύ των οποίων ο Νίκος Κερμελής επικεφαλής για την ελληνική αγορά, ο αντιπρόεδρος της Pronto Pegno, Giuseppe Gentile και ο γενικός διευθυντής, Andrea Rotunno στάθηκαν στο γεγονός ότι από την ελληνική αγορά λείπει η διαφάνεια που έχει ανάγκη η συγκεκριμένη δραστηριότητα. Όπως ανέφερε συγκεκριμένα ο κύριος Rotunno, “αυτό που διαπιστώσαμε κάνοντας έρευνα αγοράς στην Ελλάδα και πριν ξεκινήσουμε να δραστηριοποιούμαστε εδώ, ήταν ότι υπήρχαν κρυφές χρεώσεις από μερίδα του ανταγωνισμού. Έτσι ενώ το αρχικά γνωστοποιούμενο επιτόκιο ήταν για παράδειγμα 1% επί της αξίας του κάθε αντικειμένου, τελικά το ποσό που καλούνταν κάποιος να πληρώσει ήταν σημαντικά μεγαλύτερο”.

Mε ποιον τρόπο γίνεται η εκτίμηση για τις χρυσές λίρες και τα επώνυμα ρολόγια

Στο ερώτημα για τον τρόπο με τον οποίο εκτιμώνται οι χρυσές λίρες, ο Νίκος Κερμαλής εξήγησε ότι η αξία τους καθορίζεται με βάση την αξία του χρυσού ως πολύτιμο μέταλλο και όχι με βάση την αξία πώλησης μίας χρυσής λίρας κατά την τιμολογιακή πολιτική της τράπεζας της Ελλάδος. Διευκρίνισε μάλιστα ότι αυτό συμβαίνει διότι η Pronto Pegno δεν αποτελεί χρηματοπιστωτικό φορέα με δικαίωμα πώλησης χρυσών λιρών, αλλά ενεχυροδανειστήριο χρυσού. Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση ενός επώνυμου ρολογιού αξίας, αυτή πραγματοποιείται σε τιμή που κυμαίνεται μεταξύ της επίσημης τιμής καταλόγου της εκάστοτε εξουσιοδοτημένης αντιπροσωπείας πολυτελών ρολογιών και της τιμής μεταπώλησης που ορίζεται μέσω της διεθνούς πλατφόρμας πώλησης ρολογιών, Chrono24.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Pronto Pegno αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 420 σημεία αγοράς χρυσού και ενεχυροδανεισμού, όπου όπως ανέφεραν σε πολλές των περιπτώσεων δεν πληρούν τις επιταγές της νομοθεσίας. Η Pronto Pegno άντλησε τα παραπάνω συμπεράσματα με τη μέθοδο του “mystery shopper”, στέλνοντας ουσιαστικά στελέχη της να κάνουν έρευνα αγοράς σε σημεία του εν δυνάμει ανταγωνισμού της. Όπως τονίστηκε στο πλαίσιο σχετικής ενημέρωσης, επιδίωξη της εταιρείας δεν είναι η απόκτηση αντικειμένων από τους ιδιοκτήτες τους προκειμένου στη συνέχεια να τα πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή αλλά η επαναγορά τους από πελάτες της, εξηγώντας ουσιαστικά ότι το κέρδος της θα προέρχεται από το επιτόκιο του 2% ανά μήνα επί της εκτιμώμενης τιμής κάθε αγαθού που παραλαμβάνει στις εγκαταστάσεις της. Από το συγκεκριμένο ποσοστό το 1% αντιστοιχεί σε έξοδα φύλαξης και το υπόλοιπο 1% σε έξοδα ασφαλιστικής κάλυψης των ενεχυριαζόμενων αντικειμένων.

Ίδρυση στην Ιταλία το 2016 – Πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα επί της οδού Σόλωνος

Ιστορικά η Banca Sistema λειτούργησε το πρώτο κατάστημα της Pronto Pegno το 2016 στο Μιλάνο. Έκτοτε επεκτείνεται είτε οργανικά, είτε μέσω εξαγορών. Στην Ιταλία διατηρεί αυτή τη στιγμή 13 καταστήματα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, ενώ στην Ελλάδα ίδρυσε πρόσφατα το πρώτο της κατάστημα στην οδό Σόλωνος 75 απέναντι από το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Λιβάνη, στο ακίνητο που στεγαζόταν κατά το παρελθόν υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας. Στα επόμενα βήματα ανάπτυξης στη χώρα μας συγκαταλέγονται περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και ο Πειραιάς.

Η εταιρεία προ της άφιξής της στην Ελλάδα που αποτέλεσε την πρώτη χώρα επέκτασης των δραστηριοτήτων της εκτός Ιταλίας, πραγματοποίησε ανάλυση μακροοικονομικών και κοινωνικών δεδομένων. Η ελληνική πρωτεύουσα επιλέχθηκε ως πόλη εκκίνησης, δεδομένου ότι η Αττική συγκεντρώνει το 40% του πληθυσμού και το 50% της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Επιδίωξή της ήταν να αποτελέσει έναν θεσμικό παράγοντα παροχής υπηρεσιών ενεχυροδανεισμού σε μία χώρα όπως η Ελλάδα όπου η αγορά στον συγκεκριμένο τομέα παρουσιάζεται κατακερματισμένη και συχνά επιδεικνύει φαινόμενα παραβατισμού.

Ποια προϊόντα αγοράζει

Οι πελάτες της μπορούν να λάβουν ρευστότητα, αφήνοντας ως ενέχυρο τα περιουσιακά τους στοιχεία όπως τιμαλφή, χρυσό σε οποιοδήποτε αριθμό καρατίων, ασήμι, πολύτιμους λίθους και ρολόγια χαλύβδινα, χρυσά ή από άλλα πολύτιμα μέταλλα, τα οποία προέρχονται από γνωστούς οίκους. Σε ό,τι αφορά το ποσό που δίνεται ως δάνειο αποτελεί αποτέλεσμα της εκτίμησης του εκάστοτε εκτιμητή της επιχείρησης. Ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου ανέρχεται σε 1 μήνα, 3 μήνες, 6 μήνες ή και στους 12 μήνες αναλόγως τη συμφωνία.

Ο εκάστοτε πελάτης στη συνέχεια έχει δικαίωμα να ανανεώσει για περισσότερες από μία φορές το δάνειό του μετά τη λήξη του μέγιστου ορίου των 12 μηνών, αρκεί ο συνολικός χρόνος να μην υπερβαίνει τους 36 μήνες. Ωστόσο εφαρμόζεται και η μέθοδος της εξώνησης όπου δίνεται δικαίωμα για μία μόνο ανανέωση. Επομένως εάν κάποιος υπογράψει συμβόλαιο για ένα έτος μπορεί στη συνέχεια να το επεκτείνει στους 24 μήνες. Και στις δύο περιπτώσεις εφόσον λήξει η σύμβαση και μετά από έναν μήνα ο ιδιοκτήτης του αντικειμένου δεν προβεί στην επαναγορά του από την Pronto Pegno, αυτό περιέρχεται στην κατοχή της εταιρείας.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article