12.9 C
Kifissia
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022

Πόλεμος στον 21ο αιώνα. Γράφει ο Θάνος Τζήμερος

Must read

Πόλεμος στον 21ο αιώνα
Στον 21ο αιώνα βρίσκεται η Ε.Ε., άντε και οι Ν. Ζηλανδία – Αυστραλία. Δεν βρίσκεται η ανθρωπότητα, ούτε καν οι ΗΠΑ.
Η Ε.Ε. αποφάσισε – και δημιούργησε και τους αντίστοιχους θεσμούς – να μην ξαναχρησιμοποιήσει βία για την επίλυση των διαφορών των κρατών που τη συναποτελούν. Η Ε.Ε. έχει καταλάβει πως η ευημερία των πολιτών δεν εξαρτάται από το μέγεθος του κράτους στο οποίο ανήκουν, ούτε από το ποιος διοικεί την Αλσατία και τη Λωρραίνη.
Άλλα κράτη αυτό δεν το ασπάζονται.
Οπότε το ερώτημα είναι: τι κάνει ο Δυτικός Κόσμος, όταν ένα κράτος που ζει σε άλλη εποχή εισβάλλει στο γειτονικό του;
Λειτουργεί ως παγκόσμιος αστυνόμος;
Πέρα από το θεωρητικό πρόβλημα της νομιμοποίησης αυτού του ρόλου, μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε πόλεμο με τον εισβολέα, και στην περίπτωση της Ρωσίας, πολύ πιθανόν, πυρηνικό ολοκαύτωμα.
Κάθεται και κοιτάει; Η απάντηση δεν είναι καθόλου εύκολη, όταν τα πράγματα έχουν φτάσει στο μη περαιτέρω. Θα ήταν πιο εύκολη, αν στη Δύση υπήρχε σοβαρή διπλωματία, με οραματιστές πολιτικούς, κι όχι κολλεγιόπαιδα του χαβαλέ και της ντόλτσε-βίτα.
Επιμένω πως το δόγμα του ΝΑΤΟ έπρεπε να αλλάξει μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και να προσεγγίσει τη Ρωσία με σκοπό να την εντάξει στους κόλπους του.
Ο Πούτιν σχεδόν το ζήτησε το 2007. Φυσικά αυτό δεν είναι ελαφρυντικό για την εισβολή του στην Ουκρανία, αλλά σ΄αυτή την ιστορία δεν υπάρχουν καλοί και κακοί.
Το Ασκό του Αιόλου, για την αναθεώρηση των συνόρων, άνοιξε το ίδιο το ΝΑΤΟ με το Κόσοβο.
Ο βρώμικος πόλεμός του προς τη Ρωσία έχει ιστορία δεκαετιών με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, που περιέλαβε τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, και τα οπλικά συστήματα που εγκαθιστά στην αυλή της Ρωσίας, παρά τη ρητή του διαβεβαίωση προς τη Ρωσία ότι δεν θα το κάνει.
Ειδικά στην Ουκρανία, η Δύση έβαλε το χεράκι της με την εξέγερση του Μαϊντάν και την ανάδειξη ενός κωμικού ηθοποιού στον πρωθυπουργικό θώκο.
Πόσο όμως αυτό ωφέλησε τους Ουκρανούς; 32 χρόνια μετά την κατάρρευση του σιδηρού παραπετάσματος, η Ουκρανία παραμένει μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, παρά το ότι είναι ο σιτοβολώνας της, λόγω κακοδιοίκησης, διαφθοράς και ολιγαρχικής διάρθρωσης της Οικονομίας.
Έχεις λοιπόν ένα αποτυχημένο κράτος, στο οποίο η Δημοκρατία λειτουργεί μόνο ως προς την εναλλαγή στην εξουσία ανίκανων έως κωμικών – κυριολεκτικά και μεταφορικά – πολιτικών και ένα στιβαρό κράτος με αυταρχική κυβέρνηση, στο οποίο η Δημοκρατία, έτσι όπως την ξέρουμε στη Δύση, δεν λειτουργεί.
Και το δεύτερο, από το οποίο εξαρτάσαι ενεργειακά, εισβάλλει στο πρώτο. Τι κάνεις; Αν ήσουν εσύ ο επικεφαλής της Ε.Ε. (αν υπήρχε τέτοιος θεσμός) τι θα έκανες;
Θα κήρυσσες τον πόλεμο στην Ρωσία; Θα έστελνες στρατεύματα να υπερασπίσουν το Ντονέτσκ;
Όποιος νομίζει ότι η απάντηση είναι απλή, ας έρθει εδώ να μας την πει.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article