20.7 C
Kifissia
Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Πτώση στη Wall με οδηγό το -1,5% του Nasdaq – “Βαρίδι” ο τίτλος της Target με το -13%

Must read

Σε πτωτική τροχιά επέστρεψαν οι δείκτες της Wall Street την Τετάρτη, παρά την άμβλυνση των γεωπολιτικών φόβων για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανίας που πυροδότησε εχθές το πλήγμα από πύραυλο εντός του εδάφους της Πολωνίας, καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και για τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από τη Federal Reserve.

Τη σημερινή επιφυλακτικότητα των επενδυτών πυροδότησαν τα κατώτερα των προσδοκιών μεγέθη τριμήνου της εκπτωτικής αλυσίδας λιανικής Target Corp. και κυρίως η προειδοποίησή της ότι αναμένει υποχώρηση των συγκρίσιμων πωλήσεών της το επόμενο διάστημα, η οποία αναζωπύρωσε τους φόβους των επενδυτών για κάμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

“Το σήμα της Target ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια ύφεση των καταναλωτικών δαπανών ενόσω πλησιάζει η πολύ σημαντική εορταστική περίοδος αγορών προκάλεσε σοκ σε ορισμένους επενδυτές, παρότι χθες η Walmart επιβεβαίωσε ότι οι τάσεις διατηρούνται”, εξηγεί ο Jeffrey Kleintop, επικεφαλής στρατηγικής διεθνών επενδύσεων στην Charles Schwab.

Η προειδοποίηση της Target οδήγησε τη μετοχή της εταιρείας σε “βουτιά” άνω του 13% την Τετάρτη και αποτέλεσε “βαρίδι” τόσο για τον Nasdaq όσο και την ευρύτερη αγορά, καθώς συμπαρέσυρε πτωτικά και άλλες μετοχές του κλάδου λιανικής, όπως αυτής της Best Buy, που κατέγραψε πτώση 8,31%.

Την επενδυτική ψυχολογία βάρυναν περαιτέρω τα ισχυρά στοιχεία που ανακοινώθηκαν πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης σήμερα για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, καθώς έδειξαν ότι οι καταναλωτές των ΗΠΑ εξακολουθούν να ξοδεύουν πολλά χρήματα παρά τις προσπάθειες της Federal Reserve να επιβραδύνει την οικονομία.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άλμα 1,3% τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο 1% σε δημοσκόπηση του Reuters.

Οι δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 0,9% χωρίς τις πωλήσεις οχημάτων και βενζίνης, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Η καλή πορεία των καταναλωτικών δαπανών προσφέρει στήριξη στην οικονομία εν μέσω της επιθετικότερης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στη σύγχρονη ιστορία της Federal Reserve.

Εξέλιξη που σύμφωνα με ορισμένους μπορεί να οδηγήσει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να συνεχίσει τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων, σε αντίθεση με τις πρόσφατες προσδοκίες, μετά τις ενδείξεις της προηγούμενης εβδομάδας για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, για χαλάρωση του ρυθμού των αυξήσεων από την επόμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Ανησυχίες που ενέτειναν σήμερα και οι δηλώσεις της προέδρου της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly, η οποία τόνισε ότι το επιτόκιο αναφοράς της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ μπορεί να χρειαστεί να αυξηθεί πάνω από 5% για να αρχίσει να ασκεί πτωτική πίεση στον πληθωρισμό, προσθέτοντας ότι ένα εύρος 4,75% και 5,25% φαίνεται “εύλογο”.

Δείκτες – Στατιστικά

Εν μέσω αυτού του κλίματος, οι δείκτες της αμερικανικής αγοράς κινήθηκαν πτωτικά την Τετάρτη. Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones ολοκλήρωσε την ημέρα 0,12% χαμηλότερα, στις 33.553,83 μονάδες, παρότι αρκετές φορές ενδοσυνεδριακά πάλεψε για να εξασφαλίσει το θετικό πρόσημο.

Στον αντίποδα, σταθερά πτωτικά από την αρχή της συνεδρίασης κινήθηκαν οι άλλοι δύο βασικοί δείκτες, με τον ευρύτερο S&P 500 να υποχωρεί τελικά κατά 0,82%μ, στις 3.959,10 μονάδες, και τον τεχνοβαρή Nasdaq, υπό το βάρος της Target, να χάνει 1,54% και να τερματίζει στις 11.183,66 μονάδες.

Σχεδόν μοιρασμένη η εικόνα στον δείκτη των blue chips, με 14 μετοχές να κλείνουν ανοδικά και τις υπόλοιπες να τερματίζουν στο κόκκινο. Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν οι τίτλοι των McDonald’s (+1,74%), UnitedHealth (+1,69%) και Home Depot (+0,96%), ενώ τις υψηλότερες απώλεις σημείωσαν οι μετοχές των Salesforce (-4,29%), Intel (-3,84%) και Dow Inc. (-2,11%).

Στις επιμέρους μετοχές, “βουτιά” σχεδόν 14% κατέγραψε ο τίτλος της Carnival, μετά την ανακοίνωση του τουριστικού κολοσσού ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέα έκδοση χρέους, ενώ σημαντικές απώλειες σημείωσε και ο τίτλος της Tesla, με -3,8%, εν μέσω της κατάθεσης του επικεφαλής της Έλον Μασκ στο πλαίσιο αγωγής για το πακέτο αποδοχών που λαμβάνει από την εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων.

Μάκρο

Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας, επιβράδυνση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, καθώς υποχώρησε κατά 0,1% τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Federal Reserve, την ώρα που οι οικονομολόγοι περίμεναν ελαφρά άνοδο κατά 0,1%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της The Wall Street Journal.

Επίσης, επί τα χείρω αναθεωρήθηκε και η μέτρηση του Σεπτεμβρίου, με τα νέα στοιχεία να δείχνουν ελαφρά άνοδο 0,1% έναντι της αρχικής εκτίμησης για άνοδο κατά 0,4%.

Επιπλέον, τον Οκτώβριο η παραγωγική ικανότητα επιβραδύνθηκε στο 79,9% από 80,1% τον προηγούμενο μήνα. Η παραγωγική ικανότητα αντανακλά τα όρια λειτουργίας των εργοστασίων, των ορυχείων και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας της χώρας.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρή βελτίωση στο 80,4%.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article