15.2 C
Kifissia
Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023

Πτώση στη Wall καθώς εξανεμίζονται οι ελπίδες για αποκλιμάκωση στην Ουκρανία

Must read

Το συνεχιζόμενο τέλμα στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας για μια ειρηνευτική συμφωνία, παρά τις χθεσινές αισιόδοξες δηλώσεις περί προόδου στις συνομιλίες, αλλά και οι αυξανόμενες φωνές αξιωματούχων της Federal Reserve για πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων, επανέφεραν σε πτωτική τροχιά την αμερικανική αγορά μετοχών την Τετάρτη.

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε επιφυλακτικά, με τους επενδυτές να αξιολογούν τις χθεσινές αισιόδοξες δηλώσεις των διαπραγματευτών Κιέβου και Μόσχας μετά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη από τη μία, και από την άλλη τις δηλώσεις του ρωσικού “στρατοπέδου” σήμερα ότι δεν έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικά.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη δεν απέδωσαν τίποτα “ελπιδοφόρο” ούτε καμία “πρόοδο”, εκφράζοντας μόνο την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ουκρανία έθεσε τους όρους της γραπτά.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου τόνισε επίσης ότι η Κριμαία είναι μέρος της Ρωσίας και ότι το ρωσικό Σύνταγμα αποκλείει να συζητηθεί η τύχη οποιασδήποτε ρωσικής επαρχίας με οποιονδήποτε, την ώρα που το Κίεβο στις προτάσεις του κάνει λόγο για μια 15ετή περίοδο διαβουλεύσεων για το καθεστώς της προσαρτημένης περιοχής.

Οι δηλώσεις Πεσκόφ σε συνδυασμό με τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς των ρωσικών στρατευμάτων στα περίχωρα του Κιέβου και στη βόρεια πόλη του Τσερνίχιβ, παρά τη χθεσινή δέσμευση της Μόσχας ότι θα μειώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της και θα εστιάσει στις ανατολικές περιοχές του Ντονμπάς, καταδεικνύει ότι η Ρωσία παραμένει σε “λειτουργία επίθεσης”, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις Ουκρανών και δυτικών αξιωματούχων ότι η Μόσχα δεν έχει διάθεση σοβαρής αποκλιμάκωσης του πολέμου.

Ο εκπρόσωπος του του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι μάλιστα εκτίμησε ότι οι μετακινήσεις ρωσικών στρατευμάτων που παρατηρούνται στην περιοχή του Κιέβου δεν αποτελούν υποχώρηση αλλά μάλλον ανασύνταξη των ρωσικών δυνάμεων.

Την επιφυλακτικότητα των επενδυτών ενέτεινε η δήλωση της προέδρου της Fed του Κάνσας Σίτι, Έσθερ Τζορτζ, η οποία μιλώντας στο New York Economic Club, τόνισε ότι “δεδομένης της κατάστασης της οικονομίας, με τον πληθωρισμό σε υψηλό 40 ετών και το ποσοστό ανεργίας κοντά στα ιστορικά χαμηλά του, η ταχεία μετάβαση σε μια ουδέτερη στάση πολιτικής είναι κατάλληλη”.

Η δήλωση της Τζορτζ προστίθεται σε μια σειρά άλλες τοποθετήσεις αξιωματούχων της Fed που συγκλίνουν υπέρ της ταχύτερης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία που αναπτύσσεται μεν σημαντικά, απολαμβάνοντας όμως ακόμη σημαντική δημοσιονομική στήριξη.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επενδυτές αξιολογούν και τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα για την αμερικανική οικονομία, τα οποία έδειξαν μικρή καθοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ για το δ’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους στο 6,9% από 7% προηγουμένως, αλλά και τα καλύτερα των προσδοκιών στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας, με τις αμερικανικές επιχειρήσεις να προσθέτουν άλλες 455.000 θέσεις εργασίας τον Μάρτιο, σύμφωνα με την έκθεση που συντάσσει η Automatic Data Processing μαζί με τη Moody’s Analytics για την απασχόληση σε εθνικό επίπεδο.

Οι επενδυτές συνέχισαν να παρακολουθούν επίσης προσεκτικά την αγορά ομολόγων, αφού η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου ξεπέρασε ελαφρώς την απόδοση του 10ετούς το απόγευμα της Τρίτης, αντιστρέφοντας προσωρινά την καμπύλη αποδόσεων.

Το φαινόμενο θεωρείται ευρέως ως προειδοποιητικό σήμα μιας πιθανής οικονομικής ύφεσης, αν και ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι δεν αποτελεί και πολύ καλό εργαλείο χρονισμού για τους επενδυτές. Οι αποδόσεις εν τω μεταξύ φαίνεται να υποχωρούν σε γενικές γραμμές για την Τετάρτη.

Δείκτες – στατιστικά

Εν μέσω αυτού του πολύπλοκου κλίματος, η μεταβλητότητα στο ταμπλό ήταν για μια ακόμη συνεδρίαση έντονη, με τους δείκτες να κινούνται σε μεγάλο εύρος αλλά να κλείνουν τελικά μακριά από τα χαμηλά ημέρας, με εξαίρεση τον τεχνολογικό Nasdaq.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση μόλις 65,38 μονάδων ή 0,19%, στις 35.228,81 μονάδες, παρότι ενδοσυνεδριακά έφτασε να χάνει περί τις 200 μονάδες.

Αντίστοιχη εικόνα κατέγραψε και ο ευρύτερος S&P 500, ο οποίος έκλεισε μακριά από τα χαμηλά ημέρας με απώλειες 0,61% στις 4.603,20 μονάδες, αν και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης φλέρταρε και πάλι με την περιοχή διόρθωσης, από την οποία βγήκε μόλις εχθές μετά το +1,2% που τον οδήγησε πάνω από τις 4.587,77 μονάδες, που χρειάζονταν για να βγει από την περιοχή διόρθωσης η οποία ορίζεται ως πτώση τουλάχιστον 10% από το τελευταίο υψηλό.

Τις ισχυρότερες πιέσεις την Τετάρτη δέχθηκε ο τεχνολογικός Nasdaq, ο οποίος έκλεισε με πτώση 177,36 μονάδων ή 1,21%, στις 14.442,27 μονάδες.

Απόλυτα μοιρασμένη η εικόνα στον δείκτη των blue chips, με 15 μετοχές να κλείνουν στο “πράσινο” και άλλες τόσες με απώλειες. Των κερδών ηγήθηκαν οι τίτλοι των UnitedHealth με +1,98%, Walmart με 1,79% και Johnson & Johnson με 1,04%, ενώ τις υψηλότερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των Home Depot με -2,91%, Salesforce με -2,87% και Visa με -1,83%.

Στο “μέτωπο” των επιχειρήσεων με “άλμα” σχεδόν 10% έκλεισε ο τίτλος της Lululemon Athletica, μετά τις καλύτερες των προσδοκιών πωλήσεις που ανακοίνωσε για πρώτη φορά από το 2021 και την αύξηση της κερδοφορίας της σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ισχυρά κέρδη σχεδόν 15% σημείωσε επίσης η μετοχή της Vir Biotechnology, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση ότι θα ενταχθεί στον δείκτη S&P SmallCap 600 στις 4 Απριλίου.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article