Πτώση στη Wall: Απώλειες άνω των 300 μονάδων για Dow εν μέσω “βουτιάς” 20% της Salesforce

0
339

Με απώλειες έκλεισαν οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street διευρύνοντας τις χθεσινές απώλειες, καθώς η μετοχή της Salesforce σημείωσε “βουτιά” λόγω της αστοχίας στα έσοδα τριμήνου και του μέτριου guidance, καταγράφοντας τη χειρότερη συνεδρίασή της σε περίπου δύο δεκαετίες, ενώ παράλληλα οι traders αναμένουν την ανακοίνωση βασικών στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα στο ταμπλό, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,86% ή 330,06 μονάδες στις 38.111,48 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 0,60% ή 31,47 μονάδες στις 5.235,48 μονάδες και ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 1,08% ή 183,50 μονάδων στις 16.737,08 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, 22 έκλεισαν ανοδικά και οι υπόλοιπες στο “κόκκινο”. Ειδικότερα, των κερδών ηγήθηκαν οι μετοχές των Verizon Communications, Honeywell International και Nike με άνοδο 3,15%, 1,95% και 1,945 αντίστοιχα. Στον αντίποδα, των απωλειών ηγήθηκαν οι μετοχές των Salesforce, Microsoft και Amazon με πτώση 19,74%, 3,38% και 1,48% αντίστοιχα.

Η σημερινή εικόνα ήρθε εν μέσω μιας δύσκολης, μειωμένης λόγω αργίας της Δευτέρας, εβδομάδας συναλλαγών. Ο S&P 500 έχει υποχωρήσει περίπου 1,3%, μέχρι στιγμής στην εβδομάδα, ενώ ο Nasdaq έχει χάσει 1% – με τους δύο δείκτες να οδεύουν σε διακοπή του σερί πέντε κερδοφόρων εβδομάδων. Ο Dow έχει σημειώσει πτώση άνω του 2% και οδεύει προς τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών.

Παρά τη δύσκολη εβδομάδα όμως, οι δείκτες βρίσκονται όλοι σε καλό δρόμο για να ολοκληρώσουν τον μήνα, ο οποίος ολοκληρώνεται με το κλείσιμο της Παρασκευής, σε ανοδικό έδαφος. Ο Nasdaq και ο S&P 500 έχουν σημειώσει άλμα σχεδόν 7% και 4%, αντίστοιχα, μέχρι στιγμής τον Μάιο. Ο Dow σημειώνει άνοδο 0,8% στον μήνα. Σημειώνεται ότι και οι τρεις δείκτες σημείωσαν ρεκόρ τον Μάιο.

“Σε αυτό το σημείο, είμαστε σε αυτό το είδος της νοοτροπίας ένα βήμα μπροστά, ένα βήμα πίσω”, δήλωσε ο Jason Heller, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Coastal Wealth.

Στα επιχειρηματικά νέα, η μετοχή της Salesforce σημείωσε πτώση σχεδόν 20% μετά τα χαμηλότερα από το αναμενόμενο έσοδα πρώτου τριμήνου χρήσης, συμπαρασύροντας σε απώλεριες τον Dow Jones. Το outlook της εταιρείας για τα κέρδη και τα έσοδα του δεύτερου τριμήνου έπεσαν επίσης κάτω από τις εκτιμήσεις της αγοράς. Η Nvidia διολίσθησε επίσης πάνω από 3%, καταγράφοντας την πρώτη αρνητική συνεδρίαση μετά την καταπληκτική έκθεση αποτελεσμάτων της την περασμένη εβδομάδα.

Από την άλλη πλευρά, η Foot Locker σημείωσε άνοδο 14,96% – ενώ νωρίτερα άγγιξε κέρδη άνω του 30% – χάρη σε υψηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη ανά μετοχή.

Η σημερινή εικόνα στη Wall έρχεται έπειτα από μια ακόμη δύσκολη ημέρα, με περισσότερες από 400 μετοχές του S&P 500 και τους 11 τομείς του ευρύτερου δείκτη να κλείνουν χθες στο “κόκκινο”. Ο S&P 500 έχασε χθες 0,7%, ενώ ο Nasdaq Composite υποχώρησε κατά 0,7%. Ο Dow σημείωσε χθες πτώση 1,1%.

Οι επενδυτές θα πρέπει να αναμένουν συνεχή αστάθεια στην αγορά, καθώς τα ερωτήματα περιτριγυρίζονται γύρω από την υγεία των καταναλωτικών δαπανών και την πορεία των επιτοκίων, δήλωσε ο Clark Bellin, επικεφαλής επενδύσεων στην Bellwether Wealth. Ο ίδιος παρομοίασε την πρόσφατη δράση της αγοράς με ένα κύμα που έρχεται πριν βγει ξανά έξω.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) της Νέας Υόρκης Τζον Γουίλιαμς δήλωσε την Πέμπτη ότι ο πληθωρισμός είναι ακόμη πολύ υψηλός, αλλά είναι βέβαιος ότι θα αρχίσει να επιβραδύνεται αργότερα φέτος. Με τις αγορές να βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα σχετικά με την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, ο Γουίλιαμς δεν προσέφερε σαφείς ενδείξεις σχετικά με το πού κλίνει όσον αφορά τις πιθανές μειώσεις των επιτοκίων. Αντ’ αυτού, επανέλαβε τις πρόσφατες θέσεις της κεντρικής τράπεζας ότι έχει διαπιστώσει “έλλειψη περαιτέρω προόδου” προς την επίτευξη των στόχων της, καθώς οι μετρήσεις του πληθωρισμού ήταν ως επί το πλείστον υψηλότερες από το αναμενόμενο φέτος, σύμφωνα με το CNBC.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το CNBC, σε ορισμένες ιστοσελίδες η ροή δεδομένων για τους βασικούς δείκτες “πάγωσε” για κάποια ώρα, προκαλώντας τη διακοπή υπολογισμών για τον S&P 500 και τον Dow Jones. Η διαπραγμάτευση ωστόσο συνεχίζεται κανονικά και οι τιμές των μεμονωμένων μετοχών δεν φαίνεται να επηρεάστηκαν. Η διαπραγμάτευση ωστόσο συνεχίζεται κανονικά και οι τιμές των μεμονωμένων μετοχών δεν φαίνεται να επηρεάστηκαν.

Στα μάκρο της ημέρας, ελαφρώς αυξητική τάση παρουσίασε ο αριθμός των εβδομαδιαίων αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, με την αγορά εργασίας να επιβεβαιώνει εκ νέου ότι παραμένει αρκετά περιορισμένη παρά τα σταθερά υψηλά επιτόκια της Fed. Ειδικότερα, την τελευταία εβδομάδα υποβλήθηκαν 219.000 νέα αιτήματα για λήψη επιδόματος, αριθμός ελαφρώς αυξημένος από τα 216.000 της εβδομάδας που είχε προηγηθεί και ουσιαστικά όπως περίμενε η αγορά, με τη μέση εκτίμηση των αναλυτών στα 218.000 αιτήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε στα 222.500 αιτήματα λήψης επιδόματος ανεργίας, από τα 220.000 της περασμένης μέτρησης. Την ίδια ώρα, οι αιτήσεις παράτασης υφιστάμενων επιδομάτων αυξήθηκαν επίσης κατά 4.000 στα 1,791 εκατ. από τα 1,787 εκατ. αλλά ελαφρώς χαμηλότερα από τα 1,8 εκατ. που περίμεναν οι αναλυτές.

Στο μεταξύ, η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε λιγότερο το α’ τρίμηνο του 2024 απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως όπως έδειξε η αναθεωρημένη μέτρηση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.  Το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,3% από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο αντί για 1,6% που είχε αναφερθεί στην προκαταρκτική εκτίμηση και πολύ χαμηλότερα από το 3,4% του τελευταίο τριμήνου του 2023, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.  Η καθοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ φέρνει τον ρυθμό ανάπτυξης του α’ τριμήνου στο χαμηλότερο επίπεδο από το β’ τρίμηνο του 2022, όταν η οικονομία είχε συρρικνωθεί.  Η βασική κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης – οι προσωπικές δαπάνες – αυξήθηκε κατά 2,0% έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση 2,5%. Η μέτρηση του πληθωρισμού κατά το πρώτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε λίγο χαμηλότερα, στο 3,3% από 3,4%.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με έρευνα της Fed που δημοσιεύτηκε χθες, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε στα τέλη της Άνοιξης, με τον επίμονο πληθωρισμό ωστόσο αλλά και τα υψηλά επιτόκια και την πολιτική αβεβαιότητα να κάνουν τις επιχειρήσεις “κάπως πιο απαισιόδοξες”. Τα τελευταία ευρήματα στο λεγόμενο Beige Book υποδηλώνουν ότι η οικονομία είναι απίθανο να επιταχυνθεί έως ότου ο πληθωρισμός επιβραδυνθεί περαιτέρω και η Fed είναι σε θέση να μειώσει τα υψηλά επιτόκια των ΗΠΑ. Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2024 φαίνεται επίσης να επιβαρύνει την οικονομία, έδειξε η έρευνα. Το Beige Book, η τακτική έρευνα της Fed για την οικονομία, καλύπτει τις έξι εβδομάδες πριν από τις 20 Μαΐου. Ετοιμάστηκε ενόψει της επόμενης συνεδρίασης της Fed, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 11-12 Ιουνίου.

Οι επενδυτές αναμένουν τώρα την αυριανή ανακοίνωση της έκθεσης για τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών για τον Απρίλιο, η οποία αποτελεί τον προτιμώμενο δείκτη πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,7% για τον Απρίλιο, σύμφωνα με την εκτίμηση του Dow Jones, εξακολουθώντας να βρίσκεται πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.