13.4 C
Kifissia
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Πτώση άνω του 1% στη Wall Street στη σκιά της ύφεσης

Must read

Με σημαντικές απώλειες που ξεπέρασαν το 1% ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι δείκτες της αμερικανικής αγοράς, καθώς τα σύννεφα μιας επερχόμενης ύφεσης που επανήλθαν στον ορίζοντα επιβάρυναν την επενδυτική διάθεση.

Ειδικότερα, παρά το θετικό άνοιγμα οι τρεις βασικοί δείκτες πέρασαν γρήγορα σε αρνητικό έδαφος, όπου και παρέμειναν κλείνοντας κοντά στα χαμηλά ημέρας, καθώς από τη μία υποχωρεί η αρχική αισιοδοξία για την επικείμενη επανέναρξη της οικονομίας της Κίνας και από την άλλη οι οικονομικοί δείκτες των επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε πεδίο συρρίκνωσης.

Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε τις συναλλαγές με απώλειες 365 μονάδων ή 1,1% στις 32.875 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 έχασε 1,2% και υποχώρησε στις 3.782 μονάδες, ενώ ακόμα μεγαλύτερες ήταν οι πιέσεις στον Nasdaq που διολίθησε στις 10.213 μονάδες με πτώση 1,3%.

Οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου ηγήθηκαν των απωλειών με πτώση περίπου 2%, με φόντο την πτώση των τιμών του πετρελαίου καθώς περιορίζεται η αισιοδοξία για το outlook της ζήτησης στην Κίνα.

Βουτιά σχεδόν 5% σημείωσε και ο τίτλος της Southwest Airlines, έπειτα από τις μαζικές ακυρώσεις πτήσεων λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση του Dow διασώθηκε με θετικό πρόσημο μόνο η JPMorgan, με την Apple να πραγματοποιεί βουτιά 3%. Ο τίτλος της Walt Disney έχασε 2,5%, η Dow Inc 2,3% και η Nike 2,2%.

Αντίθετα, η Tesla έβγαλε μια αντίδραση με άνοδο 3,3%, αφότου το πρωί στις ηλεκτρονικές συναλλαγές είχε υποχωρήσει σε χαμηλό από τον Αύγουστο του 2020, καθώς η Baird Equity Research μείωσε την τιμή – στόχο για τον τίτλο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Με δύο μόνο συνεδριάσεις να απομένουν για το 2022, ο S&P 500 βρίσκεται πλέον στο -20% για το έτος και βρίσκεται σε τροχιά για τη χειρότερη επίδοσή του από το 2008 της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στον τεχνολογικά σταθμισμένο Nasdaq που είναι στο -34%.

“Παρόλο που εκτιμώ το φυσικό ένστικτο του “αγοράζω τη βουτιά” στους τίτλους ανάπτυξης τώρα που τελειώνει η χρονιά, η αλήθεια είναι ότι απλώς οι μακροοικονομικές συνθήκες που οδήγησαν σε υποαπόδοση την ανάπτυξη το 2022 εξακολουθούν να ισχύουν”, προειδοποιεί ο Tom Essaye, ιδρυτής και πρόεδρος του The Sevens Report, σε σημερινό σημείωμα. “Τα επιτόκια δεν πρόκειται να πέσουν γρήγορα, απέχουν πολύ από να είναι χαμηλά και δεν θα φτάσουν κάπου εκεί σύντομα”, προσθέτει.

Από την πλευρά του, ο Louis Navellier, ιδρυτής της Navellier & Associates  επισημαίνει ότι “η αγορά δείχνει σημάδια εξάντλησης, κάτι κατανοητό, δεν περιμένει πλέον κάποιο μεγάλο τεχνικό ράλι και απλώς ελπίζει να φτάσει στο απόγευμα της Παρασκευής χωρίς άλλες σημαντικές απώλειες”.

Σύμφωνα με τον ίδιο “οι περισσότερες από τις μεγάλες αβεβαιότητες του έτους, δηλαδή η Covid στην Κίνα, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ελλείψεις ενέργειας και οι επιθετικές κεντρικές τράπεζες, θα μας περιμένουν στην άλλη πλευρά (της αλλαγής του χρόνου)”.

Στη γενική εικόνα δεν έχει αλλάξει κάτι και δύσκολα θα υπάρξει κάποιος καταλύτης πριν το τέλος του έτους, με την προσοχή των επενδυτών να είναι στραμμένη στα οικονομικά δεδομένα που δημοσιεύονται αν και δεν είναι σαφές τι θα βοηθούσε την αγορά να ανακάμψει.

Ουσιαστικά οι traders είναι εγκλωβισμένοι σε ένα είδος “συμπληγάδων” καθώς αρνητικά νέα από το μακροοικονομικό μέτωπο σηματοδοτούν ότι η οικονομία έχει αρχίσει να “λιμνάζει” και θα συμπιεστούν τα κέρδη των εισηγμένων, ενώ την ίδια ώρα θετικά νέα που δείχνουν ότι η οικονομία αντέχει εγείρουν τους φόβους ότι η Fed θα φέρει τα επιτόκια ακόμα υψηλότερα συνθλίβοντας την ανάπτυξη.

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, πτωτικά για έκτο συνεχόμενο μήνα κινήθηκαν οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ, που υποχώρησαν έτσι στο χαμηλότερο επίπεδό τους από την εποχή του πρώτου lockdown λόγω πανδημίας τον Απρίλιο του 2020.

Ειδικότερα, οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 4% τον Νοέμβριο, ξεπερνώντας κατά πολύ την εκτίμηση για πτώση 1,8% σε έρευνα της WSJ.

“Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η οικονομία επιβραδύνεται, όπως κατέδειξαν σήμερα και οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών”, σχολίασε ο Brian Levitt της Invesco.

“Οι πωλήσεις κατοικιών αποτελούν ιστορικά μια σημαντική κινητήρια δύναμη της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς η πώληση νέων κατοικιών υποστηρίζει πολλούς κλάδους. Την ίδια στιγμή, τα επιτόκια συνεχίζουν να ανεβαίνουν καθώς η Fed εξακολουθεί να δείχνει προς επιθετική στάση. Εν ολίγοις, οι επενδυτές ελπίζουν στην παροιμιώδη πλέον ήπια προσγείωση, αλλά οι προκλήσεις επιμένουν”, προσθέτει.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article

Best Wordpress Popup Plugin