22.1 C
Kifissia
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Πτωτικά και σήμερα η Wall με μπαράζ ρευστοποιήσεων στην τεχνολογία

Must read

Με τους επενδυτές να ξεφορτώνονται μαζικά τίτλους ανάπτυξης και τις ανησυχίες ότι η Fed οδηγεί σε ύφεση την αμερικανική οικονομία να έχουν ενταθεί, η αγορά των ΗΠΑ ολοκλήρωσε ακόμα μία αρνητική συνεδρίαση.

Συγκεκριμένα, παρά την προσπάθεια που κατέβαλε πριν το κλείσιμο περνώντας για λίγο σε θετικό έδαφος, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε τελικά με απώλειες 0,35% ή 107 μονάδων στις 30.076 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης της αγορά S&P 500 υποχώρησε κατά 0,84% και έκλεισε στις 3.757 μονάδες, ενώ όπως όλο το τελευταίο διάστημα, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στον τεχνολογικά σταθμισμένο Nasdaq ο οποίος κατέγραψε απώλειες 1,4% υποχωρώντας στις 11.066 μονάδες.

Παράλληλα, τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ συνέχισαν να κινούνται ανοδικά (σε υψηλά 15ετίας, από την παγκόσμια κρίση του 2008) ενώ διατηρείται σταθερά η λεγόμενη αντιστροφή της καμπύλης (οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων τίτλων είναι μεγαλύτερες των μακροπρόθεσμων).

Συγκεκριμένα το 2ετες ΗΠΑ βλέπει την απόδοσή του στο 4,118% ενισχυμένη κατά 12 μονάδες βάσης, ενώ ο 10ετής τίτλος κινείται στο 3,704% με άνοδο 19 μ.β.

Κάτι, που όπως και τα υψηλότερα επιτόκια, αφενός αυξάνει το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και αφετέρου υπονομεύει τη σχετική τους κερδοφορία, επιφέροντας έντονο πλήγμα ειδικά στις εταιρείες που βασίζονται στις αναπτυξιακές τους προοπτικές, όπως κατ’ εξοχήν εκείνες τις τεχνολογίας.

Χαρακτηριστικό της εικόνας είναι η πορεία που ακολούθησαν σήμερα οι κατασκευαστές μικροτσίπ με την Nvidia να πραγματοποιεί βουτιά άνω του 5%, ενώ οι Qualcomm, Broadcom και Micron ολοκλήρωσαν όλες με αρνητικά πρόσημα, αν και με απώλειες που δεν ξεπέρασαν το 1%.

Στο ίδιο κλίμα, η Tesla έχασε 4%, η Amazon υποχώρησε κατά 1% και η Etsy από το χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου έκανε βουτιά 6,3%.

Στον Dow Jones, η Merck επιχείρησε να τραβήξει τον δείκτη σε θετικό έδαφος με το ράλι 3,5% που έκανε, έχοντας βοήθεια από τις J&J,  Salesforce και Amgen που ενισχύθηκαν από 1,5% έως 1,7%, ωστόσο τελικά υπερίσχυσαν οι πιέσεις από τις American Express (-3,8%) και Boeing (-3,2%), ενώ Walt Disney και Goldman έχασαν από 2,4% η καθεμία.

Κατά τα άλλα, όπως προεξοφλούσε η αγορά η ομοσπονδιακή τράπεζα ανακοίνωσε χτες ακόμα μία θηριώδη αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης (η τρίτη διαδοχική τέτοιου μεγέθους), αλλά τα σημαντικά νέα ήρθαν από τις εκτιμήσεις των μελών της για την πορεία των επιτοκίων και την ομιλία του διοικητή της Τζέι Πάουελ που ακολούθησε.

Ειδικότερα, όπως έδειξαν οι προβλέψεις (dot plot) των αξιωματούχων της ισχυρότερης κεντρικής τράπεζας στον πλανήτη, το επιτόκιο αναφοράς της Fed αναμένεται να φτάσει στο 4,6% το 2023 και δεν αναμένεται να μειωθεί πριν το 2024.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο διοικητής της τράπεζας εξάλειψε οριστικά τις όποιες ελπίδες για μετατόπιση πολιτικής της Fed, οι οποίες είχαν ανακύψει το καλοκαίρι οδηγώντας σε ράλι την αγορά.

Ο Τζέι Πάουελ επανέλαβε ότι η Fed είναι αποφασισμένη να τιθασεύσει τον αχαλίνωτο πληθωρισμό και ότι δεν θα σταματήσει τις ενέργειες προτού το πράξει, στέλνοντας ουσιαστικά το μήνυμα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα ρισκάρει μια ήπια ύφεση και μία αξιόλογη επιδείνωση στην αγορά εργασίας (ανεργία στο 4,4% από το 3,7% σήμερα) προκειμένου να ελέγξει τις αυξήσεις των τιμών.

Από την πλευρά της πάντως, η διάσημη επενδύτρια Κάθι Γουντ, της οποίας το ETF το ARK Innovation που απαρτίζεται κυρίως από τεχνολογικούς τίτλους και έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα με την άνοδο των επιτοκίων, προειδοποίησε σήμερα για κίνδυνο αποπληθωρισμού, κατηγορώντας τα στελέχη της Fed ότι ερμηνεύουν λανθασμένα την κατάσταση της οικονομίας.

“Το πιο απογοητευτικό στην απόφαση της Fed ήταν η ομοφωνία της. Κανένας από αυτούς που ψηφίζουν για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν επικεντρώνεται στον σημαντικό αποπληθωρισμό των τιμών που έχει αρχίσει. Η Fed φαίνεται να λαμβάνει αποφάσεις με βάση δείκτες και αναλογίες που είναι ετεροχρονισμένοι”, έγραψε σε ανάρτησή της.

Τέλος, στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας η αγορά εργασίας συνέχισε να δίνει θετικά μηνύματα, καθώς οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας παρέμειναν κοντά στα ιστορικά χαμηλά τους επίπεδα στις 213.000, χαμηλότερα από την εκτίμηση για αύξηση στις  217.000.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article