Home ΚΟΣΜΟΣ Πτωτικά έκλεισε η Wall – “Βαρίδι” ο Nasdaq

Πτωτικά έκλεισε η Wall – “Βαρίδι” ο Nasdaq

0

Με απώλειες αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρας ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τρίτης οι δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές έδειξαν μηδαμινή διάθεση για νέες τοποθετήσεις ενόσω περιμένουν τα αυριανά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, που ελπίζουν ότι θα τους δώσουν μια εικόνα για το αν η επιθετική νομισματική σύσφιξη της Fed έχει αρχίσει να αποδίδει.

Η επιφυλακτικότητα των επενδυτών ήταν εμφανής από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, δεδομένου ότι το βασικό ερώτημα μετά τα ισχυρά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή είναι το αν οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν εδραιωθεί στην αμερικανική οικονομία, καθιστώντας πιθανώς πιο δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος της κεντρικής τράπεζας για σταθερότητα των τιμών, παρά τις πρόσφατες ηχηρές αυξήσεις των επιτοκίων.

Οι ελπίδες ότι ο πληθωρισμός ενδεχομένως να έχει κορυφωθεί και ότι η Federal Reserve θα μπορούσε κατά συνέπεια να υιοθετήσει μια λιγότερο επιθετική πολιτική νομισματικής σύσφιξης βοήθησαν τις μετοχές να ανακάμψουν τις τελευταίες εβδομάδες και τον ευρύτερο S&P 500 να σκαρφαλώσει σχεδόν 13% υψηλότερα από τα χαμηλά του 2022 που κατέγραψε στα μέσα Ιουνίου.

Στην ανάκαμψη αυτή βοήθησαν επίσης και τα εταιρικά αποτελέσματα β’ τριμήνου, τα οποία τελικά δεν ήταν τόσο άσχημα όσο αναμενόταν.

Ωστόσο, η προειδοποίηση για τις πωλήσεις που εξέδωσαν η πρώην αγαπημένη των επενδυτών εταιρεία ημιαγωγών Nvidia και η ομοειδής Micron, συμπαρασύροντας προς τα κάτω και τις άλλες εταιρείες του κλάδου, έδωσε στους “ταύρους” έναν λόγο για σκέψη. Άλλωστε και αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η αισιοδοξία της αγοράς τον τελευταίο καιρό θα αμφισβητηθεί ακόμη περισσότερο σε περίπτωση που οι τιμές καταναλωτή που θα ανακοινωθούν αύριο είναι υψηλότερες των αναμενόμενων.

“Αυτή η προσωρινή ηρεμία θα μπορούσε σαφώς να αντιστραφεί αύριο μετά τα τελευταία στοιχεία του ΔΤΚ στις ΗΠΑ, οπότε ίσως οι επόμενες 30 ώρες να σηματοδοτούν την ηρεμία πριν από την καταιγίδα ή ίσως να προαναγγέλλουν την ουσιαστική έναρξη των δύσκολων ημερών του καλοκαιριού”, σημειώνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η πτώση στις τιμές της ενέργειας θα βοηθήσει τον ΔΤΚ του Ιουλίου να πέσει, σε ετήσια βάση, από το υψηλό πολλών δεκαετιών του 9,1% στο 8,7%.

Ωστόσο, τα στοιχεία από το μέτωπο της παραγωγικότητας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Ειδικότερα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν έδειξαν ότι η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ υποχώρησε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους με ρυθμό 4,6% σε ετήσια βάση, ενώ το ίδιο διάστημα το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος εκτοξεύθηκε κατά 10,8%, εντείνοντας τους φόβους ότι θα συνεχιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η συζήτηση για το εάν η τελευταία άνοδος του χρηματιστηρίου αποτελεί την αρχή μιας πιο παρατεταμένης ανοδικής τάσης ή ενός ράλι που θα έχει άδοξο τέλος λόγω της βραδύτερης οικονομικής ανάπτυξης και των υψηλότερων επιτοκίων.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Wells Fargo έχουν προειδοποιήσει άλλωστε ότι οι προβλέψεις για την εταιρική κερδοφορία ήταν πολύ ρόδινες. “Αναμένουμε ότι η επιβράδυνση των εσόδων και το υψηλότερο κόστος θα συμπιέσουν τα περιθώρια κέρδους τα επόμενα τρίμηνα, οδηγώντας πιθανότατα σε συρρίκνωση των κερδών τους επόμενους 12 μήνες”, ανέφεραν σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Δείκτες – στατιστικά

Εν μέσω αυτού του κλίματος, η αμερικανική αγορά μετοχών υποχώρησε, με τον Nasdaq να ηγείται της πτωτικής κίνησης, με τους τρεις δείκτες ωστόσο να κλείνουν μακριά από τα χαμηλά ημέρας.

Ειδικότερα, στο ταμπλό, ο Dow Jones, παρότι επιχείρησε ενδοσυνεδριακά να γυρίσει σε ανοδική τροχιά, δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από το να κλείσει απλώς με ελαφρές απώλειες 58,13 μονάδων ή 0,18%, στις 32.774,41 μονάδες.

Ο ευρύτερος S&P 500 αντίθετα υποχώρησε για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση και τερμάτισε τη σημερινή συνεδρίαση στις 4.122,47 μονάδες, με απώλειες 0,42%.

Τη χειρότερη εικόνα, ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, εμφάνισε ο τεχνολογικός Nasdaq, με βαρίδι τις εταιρείες ημιαγωγών, ολοκληρώνοντας τελικά την ημέρα στις 12.493,93 μονάδες, με πτώση 1,19% και συμπληρώνοντας τρεις διαδοχικές ημέρες απωλειών.

Στον δείκτη των blue chips, η ζυγαριά έγειρε ελαφρώς προς το “πράσινο”, με 17 μετοχές από τις 30 να σημειώνουν κέρδη και τις υπόλοιπες 13 να γράφουν απώλειες. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωσαν οι τίτλοι των Travelers (1,84%), Chevron (1,30%) και McDonald’s (1,27%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες έγραψαν οι Salesforce (-3,96%), Nike (-3,41%) και Intel (-2,43%).

Ισχυρές απώλειες σχεδόν 4% κατέγραψε επίσης η μετοχή της Nvidia, ενώ στο -3,7% έκλεισε ο τίτλος της Micron, με αμφότερες τις εταιρείες ημιαγωγών να προειδοποιούν ότι αναμένουν εξασθένιση της ζήτησης και να προβλέπουν χαμηλότερα μεγέθη για το τρέχον τρίμηνο. Προειδοποιήσεις που προστέθηκαν στις ανάλογες εκτιμήσεις αρκετών ακόμη αμερικανικών επιχειρήσεων, που βλέπουν τις καταναλωτικές δαπάνες να μειώνονται ως απόρροια της αύξησης των επιτοκίων και κυρίως της συνεχιζόμενης αύξησης των τιμών.

Στις υπόλοιπες μετοχές, ξεχώρισε η “βουτιά” κατά 30% της εταιρείας εμβολίων Novavax, μετά την επί τα χείρω αναθεώρηση από την εταιρεία του guidance για τα μεγέθη της στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Exit mobile version