Οριακή είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής με διαρκείς εισαγωγές και «εκτόξευση» των διασωληνωμένων, καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας σφυροκοπά τη χώρα, καθιστώντας δυσχερή τη διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Ήδη ενεργοποιήθηκε από το υπουργείο Υγείας σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία, το οποίο προβλέπει μεταφορά ασθενών σε μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιφέρειας (Χαλκίδα, Κόρινθος, Βοιωτία).
Στόχος είναι να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία της Αττικής και για το λόγο αυτό ήδη οι 30 πρώτοι ασθενείς θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο της Χαλκίδας, όπου και θα ανοίξουν δεκάδες απλές κλίνες.
Παράλληλα, έχει ζητηθεί από την Αριστοτέλους η συνδρομή ιδιωτών γιατρών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαπραγμάτευση με τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών, προκειμένου να διατεθούν κλίνες για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών της πανδημίας. Ωστόσο, αν δεν βρεθεί κοινός τόπος, το ενδεχόμενο επίταξης παραμένει ανοιχτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα ανοίξουν νέες κλινικές κορονοϊού και αν απαιτηθεί οι αίθουσες χειρουργείων θα μετατραπούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Και αυτό γιατί τα στοιχεία για την Αττική είναι δραματικά, καθώς πάνω από 1600 ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλινικές κορονοϊού και 466 είναι διασωληνωμένοι, με την πληρότητα στις ΜΕΘ covid να αγγίζει πλέον το 95%. Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 2.252 κλίνες Covid στην Αττική οι 1.780 είναι ήδη γεμάτες, ενώ τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στην πρωτεύουσα αυξήθηκαν κατά 30%.
Τα κρούσματα ανά τομέα στην Αττική
Στην Αττική καταγράφεται «έκρηξη» νέων κρουσμάτων, καθώς 569 εκ των 1.142 νέων μολύνσεων το τελευταίο 24ωρο, εντοπίστηκαν στην περιφέρεια της Αττικής. Αναλυτικότερα:
- Ανατολική Αττική 82
- Βόρειος Τομέας Αθηνών 77
- Δυτική Αττική 33
- Δυτικός Τομέας Αθηνών 66
- Κεντρικός Τομέας Αθηνών 162
- Νήσοι 5
- Νότιος Τομέας Αθηνών 63
- Πειραιάς 81
Δυσοίωνες οι προβλέψεις των επιστημόνων
«Εκρηκτική» άνοδο των κρουσμάτων βλέπουν οι ειδικοί το προσεχές δεκαήμερο, δοκιμάζοντας τις περαιτέρω τις αντοχές των νοσοκομείων.
Παράλληλα, ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και για τις μεταλλάξεις, καθώς έχει σημάνει συναγερμός για τον εντοπισμό κρουσμάτων με συνδυασμό μεταλλάξεων στην Αττική. Οι επιστήμονες μελετούν το φαινόμενο, καθώς η δεύτερη μετάλλαξη -που σχετίζεται με τα στελέχη της Νοτίου Αφρικής και της Βραζιλίας- δείχνει να είναι πιο ανθεκτική στο εμβόλιο κατά του φονικού ιού.
Δύσκολη η χαλάρωση των μέτρων
Με αυτά τα δεδομένα, καθίστανται απαγορευτικά τα σχέδια της κυβέρνησης για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων μετά τις 16 Μαρτίου. Η παράταση «δείχνει» να έχει κλειδώσει τουλάχιστον για μία εβδομάδα και μόνο εάν αρχίσουν τα κρούσματα να παρουσιάζουν σταθεροποιητική τάση, μειωθεί δηλαδή το ιικό φορτίο, θα αρχίσει το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων.
Κυβερνητικά στελέχη πάντως επισημαίνουν, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το λιανεμπόριο αποτέλεσε υπερμεταδότη του ιού και συνεπώς παραμένει προτεραιότητα για το Μαξίμου, η επανεκκίνηση των εμπορικών δραστηριοτήτων με σύστημα που θα ελέγχει την κινητικότητα και θα εξασφαλίζει την τήρηση των μέτρων.
«Ζαλίζουν» την κυβέρνηση τα κόστη της παρατεταμένης καραντίνας
Άλλωστε, το οικονομικό κόστος στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που πλήττονται από τα συνεχή lockdown είναι υπέρογκο. Παρότι, ο προϋπολογισμός του 2021 προέβλεπε 7,5 δισ. ευρώ για μέτρα στήριξης, ήδη έχουν δοθεί 11,5 δισ. ευρώ, ενώ μόνο από την αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου το Δημόσιο χάνει 1,1 με 1,2 δισ. έσοδα το μήνα.
ΠΗΓΗ : https://www.newsbeast.gr