12.9 C
Kifissia
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022

Προς νέο ρεκόρ ο πληθωρισμός για τον Ιανουάριο

Must read

Η μεταφορά των αυξήσεων από τα προϊόντα ενέργειας σε τρόφιμα και υπηρεσίες αναμένεται ότι θα κάνει τη διαφορά στον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Ιανουάριο,  ο οποίος θα στοχεύσει σε νέα ιστορικά υψηλά τον πρώτο μήνα του 2022.

Οι προβλέψεις της Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή του περασμένου μήνα,  έδειξαν ότι σε ένα μήνα η Ελλάδα ξεπέρασε τον μέσο όρο του 5,1% της ΕΕ φτάνοντας το 5,5% (από 4,4% το Νοέμβριο). Με δεδομένο ότι σε σχέση με τον εναρμονισμένο, ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή είναι υψηλότερα κατά 0,5% έως και 0,8% σε μηνιαία βάση, λόγω υψηλότερης στάθμισης των καυσίμων και των νωπών οπωροκηπευτικών και των φρούτων,  δίνει μεγάλες πιθανότητες να δούμε τον “εθνικό” πληθωρισμό να φτάνει ή και να ξεπερνάει το 6% για τον Ιανουάριο για τέσσερις λόγους:

– Οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων, παρότι παρουσίασαν μια σχετική υποχώρηση τον Ιανουάριο, παρέμειναν αυξημένες σε τριψήφια ποσοστά σε σύγκριση με τον πρώτο μήνα του 2021, δίνοντας ώθηση προς τα πάνω και στον δείκτη τιμών καταναλωτή.

– Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν. Όλες οι επιχειρήσεις του χώρου έχουν αλλάξει πρόσφατα τιμοκαταλόγους για τη νέα χρονιά,  με τις τιμές να έχουν αυξηθεί σημαντικά σε ποσοστό από 5% έως και 20%, λόγω των τιμών στην ενέργεια αλλά και των συνεχιζόμενων ανατιμήσεων σε δημητριακά,  καφέ,  ζάχαρη και άλλες πρώτες ύλες.

– Η πρόσφατη βαριά κακοκαιρία,  θα έχει επίσης μια – έστω και μικρή – επίδραση στον πληθωρισμό του Ιανουαρίου,  αφού προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε ανοιχτές καλλιέργειες αλλά και θερμοκήπια,  στην περιοχή της Αττικής. Η εναλλακτική λύση της κάλυψης των αναγκών της Πρωτεύουσας από την Κρήτη, είναι εξίσου ακριβή,  καθώς οι πρόσφατες χιονοπτώσεις είχαν την επίδρασή τους και στην παραγωγή λαχανικών από τη Μεγαλόνησο. Αυξημένες ήταν τον περασμένο μήνα και οι τιμές στα κρέατα,  λόγω των υψηλών τιμών στις ζωοτροφές και τα μεταφορικά.

– Τέλος, αυξήσεις αναμένονται και στα τυποποιημένα τρόφιμα,  καθώς τους προηγούμενους τρείς μήνες, ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία,  “έτρεχε” με αυξήσεις πάνω από 22%.

Η Κυβέρνηση αναμένεται τις επόμενες μέρες να ανακοινώσει νέες αυξημένες επιδοτήσεις έως και στο 75% των ανατιμήσεων σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα προς τις επιχειρήσεις, με στόχο να δημιουργήσει ένα ανάχωμα στην ακρίβεια των τελικών τιμών.

Δύσκολο πρώτο εξάμηνο

Η συγκυρία,  με βάση τα σημερινά δεδομένα,  προμηνύει ένα πολύ δύσκολο πρώτο εξάμηνο σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των τιμών, αφού η πίεση από καύσιμα και τρόφιμα θα συνεχιστεί για το υπόλοιπο του πρώτου μισού του χρόνου.

Στη συνέχεια,  αν δεν συμβεί κάτι εξαιρετικά απρόοπτο (πχ μια κλιμάκωση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας) που θα αυξήσει περαιτέρω τις τιμές στα ενεργειακά προϊόντα, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει αυτόματα λόγω του “φαινόμενου βάση”. Του γεγονότος δηλαδή, ότι πλέον οι τιμές του 2022,  θα αρχίζουν να συγκρίνονται με τις αντίστοιχες τιμές του 2021,  που ήταν επίσης αυξημένες.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι πώς θα εξελιχθεί ο πληθωρισμός μεσοπρόθεσμα . Αν δηλαδή μετά τα μέσα του επόμενου χρόνου, οι τιμές μετά από μια περίοδο σταθεροποίησης θα αρχίσουν να υποχωρούν, προσεγγίζοντας τα επίπεδα του 2019 ή θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, συνεχίζοντας να πιέζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article