Προς νέο “κανόνι” στα κρυπτονομίσματα; – Έντονες αναταράξεις για το Cronos της Crypto.com

0
255

Η χρεοκοπία του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX έχει εκτοξεύσει τους φόβους για το τι έρχεται στο σύνολο του χώρου των crypto – και ήδη πολλοί ανησυχούν και ψάχνουν το επόμενο θύμα της κρίσης, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Σοβαρή υποψηφιότητα θέτει το ψηφιακό νόμισμα Cronos της Crypto.com, ακόμη ενός ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων το οποίο μάλιστα είναι χορηγός τόσο σε αγώνες Φόρμουλα Ένα, όσο και στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του Κατάρ, γεγονός που το έχει καταστήσει ιδιαίτερα γνωστό.

Το Cronos έχει απωλέσει εντός μιας εβδομάδας κεφαλαιοποίηση 1 δισ. δολ.

Ο CEO της πλατφόρμας, Kris Marszalek, διαβεβαίωσε τους πελάτες ότι ο ισολογισμός της εταιρείας είναι “εξαιρετικά ισχυρός” και μπορεί να καλύψει όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία.

“Άνθρωποι καταθέτουν πόρους, άλλοι τους αποσύρουν, άνθρωποι επιδίδονται σε trading”, είπε. “Έχουμε να κάνουμε με γενικά φυσιολογική δραστηριότητα, απλώς σε κάπως πιο έντονο επίπεδο”.

Πρόσφαρα αποκαλύφθηκε ότι τον Οκτώβριο το ανταλλακτήριο μετέφερε κατά λάθος και στη συνέχεια ανέκτησε περίπου 400 εκατ. δολ. σε μορφή κρυπτονομίσματος Ether. Νωρίτερα μέσα στο 2022, το Crypto.com έστειλε περίπου 10,5 εκατ. αυστραλιανά δολάρια, περίπου 7 εκατ. δολ. ΗΠΑ σε μια γυναίκα στη Μελβούρνη – και τώρα διεκδικεί τα χρήματα πίσω.

“Το Crypto.com εμφανίζεται να υφίσταται μεγάλο όγκο απόσυρσης πόρων, τον οποίο πάντως χειρίζεται χωρίς προβλήματα”, ανέφερε ο Hayden Hughes, CEO της πλατφόρμας Alpha Impact. Πρόσθεσε δε ότι, υπό το φως της κατάρρευσης του FTX, πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να ανακτήσουν τα κεφάλαιά τους, φοβούμενοι απώλειά τους.

Ο Marszalek ανέφερε ότι η Crypto.com διαθέτει 70 εκατ. χρήστες και έκθεση μικρότερη των 10 εκατ. ευρώ στο FTX. Ανέφερε επίσης ότι το κρυπτονόμισμα Cronos δεν χρησιμοποιείται ποτέ ως εχέγγυο για δανεισμό.

Μετά τις σχετικές διαβεβαιώσεις, το Cronos σημείωνε κέρδη 4% (το τελευταίο 24ωρο), μολονότι η κεφαλαιοποίησή του έχει καταρρεύσει κάτω από τα 2 δισ. δολ., από τα 22 δισ. δολ. που είχε φτάσει τον Νοέμβριο του 2021.

Το Crypto.com είχε γίνει ιδιαίτερα γνωστό μετά τη συμμετοχή του Matt Damon σε διαφήμισή του.

O Marszalek έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να δημοσιοποιήσει μια ελεγμένη από ανεξάρτητους λογιστές “απόδειξη αποθεματικών” τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να πείσει ότι τα κεφάλαια των πελατών της εταιρείας είναι ασφαλή και άθικτα. Η συγκεκριμένη διαδικασία ζητείται όλο και περισσότερο από πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων εν μέσω της τρέχουσας κρίσης του κλάδου.