26 C
Kifissia
Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022

Προς άμεση λύση το θέμα του The Mall Athens

Must read

Να προχωρήσει το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο (ΕΧΣ) ή, με άλλα λόγια, να ρυθμίσει πολεοδομικά περιοχή στο Μαρούσι στην οποία βρίσκεται το The Mall Athens, το πρώτο μεγάλο εμπορικό κέντρο της χώρας, ιδιοκτησία της Lamda Development, επιχειρεί η κυβέρνηση, παράλληλα με το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων για την ανάπτυξη του Ελληνικού.

Με το θέμα της νομιμοποίησης του The Mall Athens ασχολούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, εντατικά στο υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς η λύση που έχει δρομολογηθεί, σε συμμόρφωση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), προϋποθέτει το ΕΧΣ να εγκριθεί ως Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ).

Ανοιχτό είναι το ποιος θα πληρώσει τις αποζημιώσεις για τις εκτάσεις που έχουν απαλλοτριωθεί στην εν λόγω περιοχή, αλλά δεν έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους τα ανάλογα ποσά.

Μεταξύ των δικαιούχων είναι η Εθνική Τράπεζα στην οποία της είχε επιδικαστεί ποσό της τάξεως των 16,5 εκατ. ευρώ που τώρα με τους τόκους εκτιμάται σε περίπου 30 εκατ. ευρώ, αλλά και άλλοι ιδιώτες.

Μια πιθανή λύση είναι πληρώσει τα ποσά που εν τέλει θα συμφωνηθούν το Πράσινο Ταμείο (σε αυτό καταλήγει τμήμα των εσόδων από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων).

Όπως εκτιμάται, για τη Lamda Development η επίλυση της εκκρεμότητας με το The Mall Athens, πριν αναλάβει την επένδυση των 8 δισ. ευρώ στο Ελληνικό, είναι μείζονος σημασίας και πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο βασικός μέτοχος της εταιρείας Σπύρος Λάτσης. Άλλωστε, η λύση είναι δρομολογημένη και είχε προωθηθεί με ενέργειες όλων των τελευταίων κυβερνήσεων συμπεριλαμβανομένης και αυτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικότερα, η περιοχή μελέτης του εν λόγω ΕΧΣ περιλαμβάνει το πρώην Ολυμπιακό Χωριό Τύπου, που εντάσσεται σε τμήματα των Πολεοδομικών Ενοτήτων – Π.Ε 6 και 17, όπως αυτές προσδιορίζονται στο ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Αμαρουσίου.

Το Ολυμπιακό Χωριό Τύπου οργανώθηκε χωροταξικά και πολεοδομικά και θεσμοθετήθηκε με το ν. 3207/2003, ο οποίος επείχε θέση οικοδομικής αδείας για όλα τα κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί́ επί της επίμαχης έκτασης.

Συγκεκριμένα ο ν. 3207/03 με το Άρθρο 6 «Θέματα Ολυμπιακής φιλοξενίας στον Ολυμπιακό πόλο του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου της Αθήνας», ενέκρινε το πολεοδομικό σχέδιο για την εν λόγω περιοχή, με τον καθορισμό οικοδομήσιμων χώρων, οδών, πεζοδρομίων, κοινόχρηστου χώρου πρασίνου και τη δημιουργία δευτερεύοντος δικτύου πρασίνου αποκλειστικά για πεζούς.

Με το ίδιο άρθρο τροποποιήθηκε επίσης το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο με την κατάργηση οικοδομικών τετραγώνων, οδών, κοινόχρηστων χώρων και τη δημιουργία νέων οικοδομικών τετραγώνων και τον καθορισμό οδών, πεζοδρομίων, κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και χώρου πρασίνου και χώρου παιδικού σταθμού – αναψυχής – αθλητισμού. Ορίστηκε δε ότι η έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου επέχει θέση έγκρισης Πράξης Εφαρμογής.

Με το ν. 3207/03, καθορίστηκαν οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης και για τα 5 οικοδομικά τετράγωνα της περιοχής στο ένα από τα οποία το 2005 άνοιξε τις πύλες του το Εμπορικό και Ψυχαγωγικό κέντρο The Mall Athens.

Σε επίπεδο πολεοδομικής οργάνωσης και λειτουργικών χαρακτηριστικών η περιοχή μελέτης επιμερίζεται σε τέσσερις βασικές ενότητες με λειτουργίες Εμπορικού Κέντρου, Κατοικίας, Γραφείων και Πρασίνου.

Η μια ενότητα εμπεριέχει το εμπορικό κέντρο, η δεύτερη  αφορά στην περιοχή βόρεια της οδού Αρτέμιδος μέχρι τη συμβολή της με την οδό Πιτταρά στην Π.Ε. 6 με χρήση κατοικία (οικιστικό συγκρότημα της ΗΛΙΔΑΣ), η τρίτη στους κοινόχρηστους – ελεύθερους χώρους εκατέρωθεν του ρέματος Αγ. Θωμά και η τέταρτη αφορά στην περιοχή βόρεια της οδού Αγησιλάου και νότια του ρέματος Αγ Θωμά, ομοίως στην Π.Ε. 6. Εντός αυτής βρίσκονται 2 κτήρια κατοικιών και ένα κτήριο γραφείων.

Έπειτα από περίπου 10 χρόνια, το 2013, το ΣτΕ εξέδωσε τελεσίδικη απόφαση (υπ. αριθμόν 376/2014), με την οποία έκρινε παράνομη την ανέγερση του εμπορικού κέντρου, μαζί με παρακείμενο κτήριο γραφείων και ακύρωσε την οικοδομική τους άδεια, λόγω έλλειψης περιβαλλοντικής μελέτης (για «πλημμέλειες διαδικαστικής φύσης στην αδειοδότηση του έργου» κάνει λόγο η Lamda σε σχετικές αναφορές της).

Στη συνέχεια με απόφαση της τότε κυβέρνησης (Ιούνιος 2014) το The Mall Athens εντάσσεται στις «fast track» επενδύσεις, του νόμου 3894/2010 περί «επιτάχυνσης και διαφάνειας υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων» και δρομολογείται η εκπόνηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ).

Η ΣΜΠΕ ετέθη σε διαβούλευση στις 29 Ιουνίου 2016 από το υπουργείο Περιβάλλοντος (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) χωρίς, ωστόσο, έκτοτε το θέμα να προωθηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό ώστε να κλείσει

ΠΗΓΗ /www.mononews.gr

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article