27 C
Kifissia
Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Πολλαπλή ήττα – Η Ελλάδα προνομοθετεί μέτρα λιτότητας 3,6 δισ χωρίς χρέος, χωρίς ποσοτική χαλάρωση, χωρίς δόση, χωρίς ΔΝΤ

Must read

Η Ελλάδα αποδέχθηκε να προνομοθετήσει τα πάντα να προνομοθετήσει μέτρα λιτότητας 3,6 δισεκ. και έναντι αυτών δεν πήρε απολύτως τίποτε.
Σε φιάσκο – όπως ήταν απόλυτα αναμενόμενο – κατέληξε το Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου του 2017 για την Ελλάδα.
Πρόκειται για μια πολύ κακή εξέλιξη καθώς απέτυχε η προσπάθεια πολιτικής συμφωνίας.
Από τις ανακοινώσεις των θεσμών ειδικά του Dijsselbloem του επικεφαλής του Eurogroup και του ΔΝΤ εξάγονται ορισμένα πολύ δυσάρεστα συμπεράσματα.
Το κυριότερο επιβεβαιώθηκε παλαιότερο ρεπορτάζ του bankingnews που ανέφερε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με τριπλή ήττα δηλαδή να ψηφίσει προκαταβολικά όλα τα μέτρα (πρώτη ήττα), χωρίς να πάρει λύση για το χρέος (δεύτερη ήττα) και χωρίς να πάρει ποσοτική χαλάρωση (τρίτη ήττα).

1)Δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και δανειστών.
Ο Dijsselbloem ο επικεφαλής του Eurogroup ήταν ξεκάθαρος.
Δεν έχει επιτευχθεί πολιτική συμφωνία, ωστόσο θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να βρεθεί μια λύση…

2)Δεν έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση.
Μπορεί τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών να επιστρέφουν στην Ελλάδα για να επιβάλλουν τα μέτρα που ζητάνε οι δανειστές και για να εκτονωθεί η πίεση ειδικά στα ομόλογα αλλά η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει.
Όπως έγκαιρα έχει τονίσει το bankingnews η αξιολόγηση δεν μπορεί να κλείσει – εάν κλείσει – πριν τις 7 Απριλίου του 2017.

3)Η Ελλάδα αποδέχθηκε να προνομοθετήσει τα μέτρα ύψους 3,6 δισεκ. συμπεριλαμβανομένων συντάξεων, εργασιακών κ.α.
Η ελληνική κυβέρνηση θα προνομοθετήσει μέτρα τώρα για το 2019.

4)Το κεφαλαιώδες ζήτημα του χρέους όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκε αλλά κατέληξε στις καλένδες καθώς ο επικεφαλής του Eurogroup ήταν σαφής θα εξεταστεί μετά το πέρας του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

5)Η Ελλάδα δεν πήρε καμία υποσχετική για την ποσοτική χαλάρωση καθώς χωρίς βιώσιμο χρέος και χωρίς μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αποκλείεται να δοθεί ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ.

6)Το εντυπωσιακό είναι ότι η Ελλάδα δεν διασφαλίζει ότι θα πάρει σύντομα ούτε την δόση… καθώς θα προηγηθεί η συμφωνία και το κλείσιμο της αξιολόγησης και ακολούθως θα πάρει την δόση για να πληρώσει υποχρεώσεις 7,4 δισεκ. τον Ιούλιο του 2017.

7)Το ακόμη χειρότερο είναι ότι το ΔΝΤ δεν βλέπει φως ούτε υπήρξε κάποια ξεκάθαρη θέση για τον ρόλο του Ταμείου.
Ο ρόλος του ταμείου θα καθοριστεί στην συνάντηση στις 22 Φεβρουαρίου του 2017 ωστόσο είναι προφανές ότι το ΔΝΤ εκφράζει έντονο προβληματισμό εάν μπορεί και με ποια φόρμουλα να υπάρξει συμφωνία και κλείσιμο αξιολόγησης.

Συμπέρασμα

Το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου του 2017 ήταν ένα μεγάλο φιάσκο.
Η Ελλάδα αποδέχθηκε να προνομοθετήσει τα πάντα να προνομοθετήσει μέτρα λιτότητας 3,6 δισεκ. και έναντι αυτών δεν πήρε απολύτως τίποτε.
Το ακόμη μεγαλύτερο φιάσκο είναι ότι πέρασε ξεκάθαρα η θέση της Γερμανίας που δεν θέλει σε αυτή την χρονική φάση να ανοίξει θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Τι είχε αναφέρει το bankingnews στις 6 Φεβρουαρίου του 2017

Η άτεγκτη και απόλυτη στάση των δανειστών υποχρεώνουν την Ελλάδα να υποχωρήσει άρον άρον από τις στρατηγικές «σκόπιμης κωλυσιεργίας» και πλέον η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί όλες τις απαιτήσεις των δανειστών.
Η κυβέρνηση της Ελλάδος είναι έτοιμη να δεχθεί
-Αφορολόγητο 5000 ευρώ
-Πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και εν συνεχεία 3% έως το 2028
-Νομοθετημένα μέτρα για μειώσεις συντάξεων και μισθών
Όμως ζητάει για να δεχθεί το βασικό πακέτο των απαιτήσεων ανταλλάγματα δηλαδή ζητάει μια ρήτρα δέσμευσης για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα στο χρέος και την ποσοτική χαλάρωση.
Στην συνάντηση που είχαν ο γερμανός υπουργός οικονομικών W. Schaeuble με τον Thomsen του ΔΝΤ ερήμην την Ελλάδος καθώς δεν είχε κληθεί ο Τσακαλώτος ο έλληνας υπουργός οικονομικών – με βάση γερμανικά μέσα ενημέρωσης – συζητήθηκε εάν θα υπάρξει φόρμουλα για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος….
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι προαπαιτούμενο τόσο για το ΔΝΤ όσο και για την ΕΚΤ

1)Για το ΔΝΤ χωρίς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα δεν μπορεί να αλλάξει την αξιολόγηση του το Ταμείο για την ελληνική DSA για την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Ως γνωστό το ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου του 2017 που συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου θα παρουσιάσει και επίσημα την έκθεση βιωσιμότητας που θα αναφέρει ξεκάθαρα ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο ακόμη και με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%.
Για να αλλάξει η DSA θα πρέπει να υπάρξει μια πολύ καταλυτική εξέλιξη να παρουσιαστούν και προσδιοριστούν με σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Χωρίς αυτά το ΔΝΤ ξεκάθαρα θα θεωρηθεί το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο.
Ένα ερώτημα που θέτουν ορισμένες πηγές είναι ότι ακόμη και με μεσοπρόθεσμα μέτρα το ΔΝΤ θα μπορεί να αλλάξει την εκτίμηση του για το ελληνικό χρέος;
Δεν θα χρειαστεί χρόνος για να εκπονηθεί μια νέα έκθεση βιωσιμότητας;
Και εάν αυτά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που έχουν ατύπως ανακοινωθεί νέα επιμήκυνση και πάγωμα των τόκων στα δάνεια για κάποια χρόνια μπορούν να μετατρέψουν ένα μη βιώσιμο χρέος σε βιώσιμο;
Το ΔΝΤ είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα εκ νέου και να δανείσει εκ νέου την Ελλάδα με αρνητική έκθεση βιωσιμότητας…
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι προαπαιτούμενο για το ΔΝΤ.

2)Για την ΕΚΤ είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι χωρίς μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν μπορεί να υπάρξει ποσοτική χαλάρωση.
Ωστόσο όλο και περισσότεροι εκτιμούν ότι το σενάριο ένταξης των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχει ξεθωριάσει τόσο πολύ που μάλλον έχει εγκαταλειφθεί.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η Ελλάδα κινδυνεύει με τριπλή ήττα

Η Ελλάδα κινδυνεύει με τριπλή ήττα καθώς κάθε ημέρα που περνάει μειώνονται οι πιθανότητες ανταλλαγμάτων και αυξάνεται η πιθανότητα τριπλής ήττας.
Τι σημαίνει τριπλή ήττα;
Η ελληνική κυβέρνηση κινδυνεύει να πάρει όλα τα μέτρα που ζητάνε οι δανειστές για να μπορέσει να εκταμιεύσει τις δόσεις χωρίς κανένα άλλο αντάλλαγμα.
Τι ακριβώς θα μπορούσε να συμβεί;

1)Πρώτη ήττα

Η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να πάρει όλα τα σκληρά μέτρα λιτότητας και αυτή θα είναι η πρώτη ήττα της κυβέρνησης.
Θα πάρει όλα τα μέτρα έναντι των δόσεων χωρίς άλλο αντάλλαγμα.
Το βασικό επιχείρημα είναι ότι η Ελλάδα δεν δικαιούται να πάρει τίποτε άλλο καθώς είναι ασυνεπής.
Η δεύτερη αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε κλείσει τον Μάρτιο του 2016 και μάλλον θα κλείσει Μάρτιο του 2017 ένα χρόνο μετά.

2)Δεύτερη ήττα

Οι Γερμανοί αλλά και άλλες χώρες έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν συζητούν μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
Υπάρχει μόνο μια περίπτωση να εξεταστεί μια ρήτρα εγγύησης δηλαδή στο Eurogroup που θα κλειδώσει η συμφωνία π.χ. το Eurogroup του Μαρτίου 2017 να περιλαμβάνει και μια αναφορά ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι 1 ή 2 ή 3 παράμετροι αλλά θα εφαρμοστούν από το 2018.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα απαιτηθεί πολιτική απόφαση ώστε το ΔΝΤ να επαναξιολογήσει την έκθεση βιωσιμότητας και την συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό μνημόνιο.
Όμως χωρίς ανάλυση βιωσιμότητας DSA πως το ΔΝΤ μπορεί να πάρει μια απόφαση συμμετοχής;
Είναι αδύνατο.

3)Τρίτη ήττα

Χωρίς μεσοπρόθεσμα για το ελληνικό χρέος δεν υπάρχει καμία περίπτωση η ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Συμπέρασμα

Η Ελλάδα διατρέχει πολύ μεγάλο κίνδυνο να πει σε όλα ΝΑΙ και να υποστεί τριπλή ήττα κοινώς να μην πάρει κανένα αντάλλαγμα.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article