13.4 C
Kifissia
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Πληθωριστικό sell off στη Wall

Must read

Βυθίστηκε η Wall την Παρασκευή στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Μάιο, που σκαρφάλωσε στο 8,6% σε ετήσια βάση και σε νέο υψηλό 40 ετών, τρομάζοντας τους επενδυτές, αφού πλέον διαφαίνεται ότι η Federal Reserve θα πρέπει να συνεχίσει να πατάει το “φρένο” για να χαλιναγωγήσει το πληθωριστικό ράλι.

Το επενδυτικό κλίμα επιβάρυνε και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Michigan ο οποίος κατέγραψε ισχυρή πτώση στο ιστορικό χαμηλό των 50,2 μονάδων για τον Ιούνιο από τις 58,4 του Μαΐου.

Το αποτέλεσμα ήταν οι τρεις κύριοι δείκτες της αμερικανικής αγοράς να κλείσουν σε χαμηλά ημέρας και να καταγράψουν ισχυρές απώλειες σε εβδομαδιαία βάση.

Οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για το τι σημαίνει ο υψηλός πληθωρισμός σε σχέση με το σχέδιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για αύξηση των επιτοκίων. Ορισμένοι στη Wall αναμένουν πλέον ακόμη πιο επιθετικό ρυθμό από τη Fed όσον αφορά τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της.

Οι οικονομολόγοι της Barclays εκτιμούν πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής κατά το διήμερο 14-15 Ιουνίου.

Όπως ανέφεραν, δεν συμμερίζονται την προσδοκία της αγοράς για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. την επόμενη εβδομάδα, σημειώνοντας πως “η Federal Reserve έχει πλέον λόγο να εκπλήξει τις αγορές με μια πιο επιθετική αύξηση”.

“Μπορεί εύκολα να δει κάποιος το σενάριο όπου τα σοκ της προσφοράς θα συνεχίσουν να ωθούν τον πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα, παρά την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed”, σχολίασε σε e-mail η Νάνσι Ντέιβις, ιδρύτρια της Quadratic Capital Management.

“Ένα περιβάλλον στασιμοπληθωρισμού είναι αρνητικό για τις επενδύσεις. Οι μετοχές και τα ομόλογα πέφτουν ταυτόχρονα και το υποτίθεται παντός καιρού χαρτοφυλάκιο 60/40 δεν είναι έτοιμο για στασιμοπληθωρισμό”, τόνισε η ίδια.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάιο σκαρφάλωσε σε νέο υψηλό 40 ετών, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να αυξάνεται κατά 8,6% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, μετά την άνοδο του προηγούμενου μήνα κατά 8,3%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο του πληθωρισμού από το 1981.

Παράλληλα, οι προσδοκίες των Αμερικανών για τον πληθωρισμό το επόμενο έτος εκτινάχθηκαν στο 5,4% τον Ιούνιο από το 3,3% του Μαΐου, ενώ για τα επόμενα 5 χρόνια αυξήθηκαν στο 3,3% από 3% τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, επισημαίνει η στρατηγική αναλύτρια της Charles Schwab Κάθι Τζόουνς.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ εκτινάχθηκε κατά 11,5 μονάδες βάσης στο 3,156%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Νοεμβρίου 2018, ενώ το 2ετές ενισχύθηκε κατά 15 μ.β. στο 2,962%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 3 Δεκεμβρίου 2018. Το δολάριο ενισχύθηκε σήμερα κατά 0,9%.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλο, ο βιομηχανικός Dow έχασε 2,73% ή 880 μονάδες υποχωρώντας στις 31.392,79, στη χειρότερη ημερήσια πτώση του από τις 18 Μαΐου. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 διολίσθησε κατά 2,91% στις 3.900,86 μονάδες, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που κατρακύλησε κατά 3,52% στις 11.340,02 μονάδες.

Στην εβδομάδα, ο Dow έκανε βουτιά της τάξης του 4,6%, ενώ χειρότερες επιδόσεις κατέγραψαν οι S&P 500 (στο -5,1%) και Nasdaq (-5,6%), σύμφωνα με τη FactSet.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow μόνο η Walmart αντιστάθηκε και παρέμεινε σε θετικό έδαφος με μικρά κέρδη. Απώλειες άνω του 6% σημείωσε η Dow Inc, ακολούθησαν οι Goldman Sachs στο -5,65% και η Boeing στο – 5,03%, ενώ βουτιά άνω του 4% σημείωσαν οι Salesforce, JPMorgan, 3M, Microsoft και American Express.

Η Goldman Sachs υποβάθμισε τους τίτλους μιας σειράς εταιρειών του διαδικτύου σε “sell”, γεγονός που άσκησε μεγάλες πιέσεις στις εν λόγω μετοχές. Έτσι, η Netflix Inc. έκλεισε στο -5,1%, η Roblox Corp. κατρακύλησε κατά 8,98% και η eBay υποχώρησε κατά 5,16%. Η Frontdoor Inc. υποβαθμίστηκε επίσης και έχασε 4,7%.

Η DocuSign Inc. κατέρρευσε με πτώση 24,53%, αφού η εταιρεία ηλεκτρονικών εγγράφων δεν κατάφερε να επιτύχει τα εκτιμώμενα κέρδη του α’ οικονομικού τριμήνου του οικονομικού έτους.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article

Best Wordpress Popup Plugin