Πιο μεταδοτική από την Όμικρον 5 η νέα παραλλαγή Κένταυρος

0
4463

Εξαπλώνεται ήδη κατακόρυφα, με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών να λένε πως η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον, η Κένταυρος, είναι πιο μεταδοτική και από την Όμικρον 5, κατά 20%. Εντούτοις δεν είναι σαφές ακόμη εάν προκαλεί σοβαρή νόσηση και σε ποιο βαθμό. Υπολογίζεται ότι αυτό το νεότερο στέλεχος προήλθε από το BA.2.

Η παραλλαγή της Όμικρον, η BA.2.75, εντείνει την ανησυχία καθώς η διασπορά της κερδίζει γρήγορα έδαφος στην Ινδία και έχει ήδη φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία, αλλά και στην Ολλανδία. Η παραλλαγή εντοπίστηκε αρχικά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου και έκτοτε τα κρούσματα έχουν εξαπλωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και όπως φαίνεται η παραλλαγή αυτή έχει την τάση να κυριαρχήσει της BA.2. Αυτήν τη στιγμή γνωστά κρούσματα της BA.2.75 έχουν εντοπιστεί επίσης σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Καναδά.

Το στέλεχος θεωρείται πως μπορεί να αντικαταστήσει το παλαιότερα κυρίαρχο στέλεχος BA.2 σε πολλές χώρες, λένε οι ειδικοί στις πρώτες τους εκτιμήσεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) παρακολουθούν την νέα αυτή παραλλαγή έχοντας ενδεχομένως ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να σχετίζεται με πιο σοβαρή ασθένεια.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Δρ Soumya Swaminathan, δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δείγματα για να εκτιμηθεί η σοβαρότητά της. Οι ειδικοί λένε πως ενδεχομένως να χρειαστούν εβδομάδες μέχρι να γίνει κατανοητό πως συμπεριφέρεται η νέα υποπαραλλαγή.

“Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε παραλλαγές να διασπείρονται και να μη δημιουργούν κάποια συγκεκριμένη έξαρση, άρα λοιπόν προς το παρόν απλώς παρακολουθούμε την εξάπλωσή της”, τόνισε ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης. “Δεν παρατηρείται κάποια έξαρση ή κάποιο “κύμα” από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη παρότι διασπείρεται”, δήλωσε στον ΣΚΑΙ.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε ότι η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 διαθέτει 8 παραπανίσιες μεταλλάξεις σε σχέση με τη Όμικρον 2 και υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από την Όμικρον 5 που έχουμε τώρα.

Σ. Τσιόδρας: Χρειαζόμαστε τη νέα γενιά εμβολίων

Η πανδημία Covid-19 είναι εδώ για να μείνει και αναμένουμε πιθανώς επιδείνωση των επιπτώσεων. Προς το παρόν οι παραλλαγές είναι πέντε, αλλά μπορεί να δούμε περισσότερες, καθώς ο ιός εξελίσσεται, δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας διαδικτυακά στην Ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πανδημία της COVID-19 που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες. “υπάρχει παγκόσμια ανάγκη για νέα γενιά εμβολίων” υπογράμμισε και παρέπεμψε στις συστάσεις του EMA και του ECDC για δεύτερη ενισχυτική δόση για τους άνω των 60 και τις ευπαθείς ομάδες.

“Είναι σημαντική η παρακολούθηση της πανδημίας ενόψει του χειμώνα και η λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, απάντησε ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας ότι πρέπει να έχουμε συστήματα βιωσιμότητας και επιτήρησης, όχι μόνον για την Covid-19 αλλά και για τη γρίπη και για άλλες νόσους που αποτελούν πανδημική απειλή. Για τον πληθυσμό υψηλού κινδύνου είπε ότι αν και έχουμε εμβολιάσει τα τρία τέταρτα του πληθυσμού υψηλού κινδύνου με την τέταρτη δόση του αρχικού εμβολίου, έχουμε αποτύχει.