10.3 C
Kifissia
Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

Πετάει το πετρέλαιο λόγω Ουκρανίας: Πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι

Must read

Η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι στις ασιατικές αγορές λίγη ώρα μετά την έναρξη της «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία που διέταξε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι ευρωπαϊκές οικονομίες απέναντι στην κρίση της Ουκρανίας

Η περαιτέρω κλιμάκωση της επιθετικότητας από την Ρωσία όπως αναμενόταν επιτάχυνε την άνοδο των τιμών στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Και μια δραματικότερη άνοδος του κόστους θέρμανσης και ηλεκτροδότησης θα αυξήσει τον πληθωρισμό σε σημείο που ενδεχομένως οι κεντρικές τράπεζες να αναγκαστούν να παρέμβουν δυναμικότερα, επηρεάζοντας την ανάκαμψη των οικονομιών από τα πρώτα κύματα της πανδημικής κρίσης της νόσου Covid-19. Αυτόν τον φόβο εκφράζουν οικονομικοί αναλυτές.

Μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας δυο περιοχών στην ανατολική Ουκρανία από το Κρεμλίνο και την ανακοίνωση του αρχικού πακέτου κυρώσεων από τη Δύση, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ είπε πως οι οικονομικές επιπτώσεις από αυτήν την κρίση θα είναι περιορισμένες στη χώρα του. Απευθυνόμενος στην αρμόδια επιτροπή του γαλλικού κοινοβουλίου, ο Λε Μερ τόνισε πως λίγο πάνω από 1% των εξαγωγών της χώρας καταλήγουν στη Ρωσία και οι εισαγωγές από εκεί είναι λιγότερες από το 2% του συνόλου. «Έχω επίγνωση των ανησυχιών που έχουν οι πολίτες μας. Σήμερα, οι οικονομικές συνέπειες από την γεωπολιτική κατάσταση είναι υπό έλεγχο», είπε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Όλα αυτά βέβαια, πριν ξεκινήσει η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014 και τις συνακόλουθες κυρώσεις τότε από τη Δύση περιορίστηκαν οι εμπορικές σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία. Στην περίπτωση της Γερμανίας, οι εξαγωγές προς τη Ρωσία μειώθηκαν από το 3,5% το 2014 σε λιγότερο από 2%.

Αλλά σε βάθος χρόνου, μια αύξηση του πληθωρισμού στην ενέργεια μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών στη Δύση. Δεδομένου ότι το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη και σχεδόν το ένα τρίτο του αργού πετρελαίου προέρχονται από τη Ρωσία, μια κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, συνοδευόμενη από ένα νέο κύμα δυτικών κυρώσεων και ρωσικών αντίποινων, μπορεί να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι και το φυσικό αέριο στην Ευρώπη στα 180 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Πέραν τούτου, η Ρωσία προμηθεύει την παγκόσμια οικονομία με το 40% του παλλάδιου και το 30% του τιτανίου που είναι απαραίτητο στον παγκόσμιο κλάδο αεροναυπηγικής. Μια κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία ενδεχομένως να εντείνει τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων.

Με τα αποθέματα φυσικού αερίου να κινούνται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών στην Ευρώπη, o περαιτέρω περιορισμός των προμηθειών από τη Ρωσία μπορεί να είναι επώδυνη εάν όχι άμεσα, ίσως μεσοπρόθεσμα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εκτιμά πως μια έλλειψη φυσικού αερίου της τάξεως του 10% μπορεί να ανακόψει ένα 0,7% του ΑΕΠ από την Ευρωζώνη. Όπως τονίζουν οι Financial Times, το Κατάρ τόνισε ότι δεν μπορεί να αναπληρώσει τον ρόλο της Ρωσίας ως προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article