Home ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Παγωμένα τα επιτόκια για χρέη στην εφορία

Παγωμένα τα επιτόκια για χρέη στην εφορία

0

Αμετάβλητα διατηρεί το υπουργείο Οικονομικών τα επιτόκια για όσους καθυστερούν να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις αλλά και για όσους έχουν ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση, αποπληρώνοντας τα χρέη τους σε έως 24-48 δόσεις.

Η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης (συνολικά 1,5 καθώς έχουν αυξηθεί δύο συνεχόμενες φορές) την περασμένη εβδομάδα και η ενδεχομένως νέα αναπροσαρμογή που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, δεν θα ακουμπήσει τα επιτόκια που επιβάλλει η εφορία για όσους χρωστούν στο δημόσιο. Συγκεκριμένα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταικούρα, τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά μέχρι το Νοέμβριο του 2023 με στόχο σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για τα νοικοκυριά να μην κληθούν να πληρώσουν περισσότερα όσοι καθυστερήσουν την πληρωμή έστω και μίας δόσης στην εφορία. Κατ΄ εξαίρεση και για ένα έτος (έως 2 Νοεμβρίου 2023) το υπουργείο Οικονομικών δεν μεταβάλλει τα επιτόκια του άρθρου 53 του ΚΦΔ που αφορούν τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής φόρου και τους τόκους επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων. Αυτό σημαίνει ότι το επιτόκιο εκπρόθεσμης καταβολής φόρου παραμένει στο 8,76% ετησίως ή 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης και στο 6% ετησίως ή 0,50% για κάθε μήνα σε περίπτωση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους επί του εν λόγω ποσού φόρου για τη χρονική περίοδο από την επόμενη μέρα της λήξης της νόμιμης προθεσμίας.

Σε περίπτωση καταβολής υπερβάλλοντος ποσού καταβάλλονται τόκοι στον φορολογούμενο για τη χρονική περίοδο από την ημερομηνία αίτησης επιστροφής του υπερβάλλοντος ποσού φόρου μέχρι την ημερομηνία ειδοποίησης του φορολογούμενου για την επιστροφή του, εκτός εάν η επιστροφή φόρου ολοκληρωθεί εντός ενενήντα (90) ημερών από την παραλαβή από τη Φορολογική Διοίκηση της αίτησης επιστροφής φόρου του φορολογουμένου.

Τα επιτόκια που ισχύουν σήμερα

-Καθυστέρηση πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων. Ο,73% από την επόμενη μέρα της λήψης της φορολογικής υποχρέωσης

-Πάγια ρύθμιση. Το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37% για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 12 δόσεις και σε 5,87% για 24 δόσεις 5,87%. Το επιτόκιο της πάγια ρύθμισης θα επανεξεταστεί το 2023 με τη δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης του Διοικητή της ΤτΕ. Σημειώνεται ότι για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως 12 δόσεις ο τόκος υπολογίζεται με βάση το τελευταίο δημοσιευμένο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ.

-Ρύθμιση 120 δόσεων. Το επιτόκιο ανέρχεται στο 3%.

-Χρέη πανδημίας. Τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας μπορούσαν να ρυθμιστούν σε έως και 72 δόσεις. Για όσους εξοφλήσουν την οφειλή τους σε 36 δόσεις δεν υπάρχει τόκος, ενώ για περισσότερες δόσεις το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 2,5%.

Exit mobile version