Home ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πίεση για αυξήσεις στα ασφάλιστρα των Ι.Χ.

Πίεση για αυξήσεις στα ασφάλιστρα των Ι.Χ.

0

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, οι τρέχουσες εξελίξεις εντείνουν τους παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν κύκλο αύξησης των ασφαλίστρων στο χώρο του αυτοκινήτου μέσα στους επόμενους λίγους μήνες.

Ειδικότερα, στη γενικότερη ανάγκη αύξησης των τιμολογίων που έχει επισημανθεί εδώ και τουλάχιστον μια τριετία, οι δύο νεότεροι επιβαρυντικοί παράγοντες στο κόστος των ασφαλιστικών εταιρειών είναι η άνοδος της κυκλοφοριακής κίνησης και των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και οι πληθωριστικές πιέσεις οι οποίες επιδρούν στις τιμές των ανταλλακτικών και στο κόστος επισκευής των οχημάτων που εμπλέκονται σε ατυχήματα.

Η ανοδική πορεία των τροχαίων ατυχημάτων προκύπτει και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (βλέπε παρατιθέμενο πίνακα), καθώς στο δεκάμηνο του 2021 ο αριθμός τους όχι μόνο είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε σύγκριση με τα περιστατικά της αντίστοιχης περιόδου της προηγούμενης χρονιάς, αλλά επιπλέον προσεγγίζει τα επίπεδα του (προ πανδημίας) 2019.

Προς την ίδια κατεύθυνση συνάδουν και τα στοιχεία της εγχώριας κατανάλωσης καυσίμων κίνησης, η ζήτηση των οποίων κινήθηκε ανοδικά (υψηλό μονοψήφιο ποσοστό στο δεκάμηνο), λόγω της έντονης ζήτησης από το Μάιο και μετά.

Με δεδομένο ότι από την 1η Νοεμβρίου του 2020 έως και τον Απρίλιο του 2021 είχαν ληφθεί περιοριστικά κυκλοφοριακά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας (πχ απαγόρευση διανομαρχιακών μετακινήσεων, κλειστά καταστήματα λιανικής πώλησης και εστίασης) εκτιμάται ότι ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων συνέχισε την αυξητική του πορεία κατά το τελευταίο δίμηνο του 2021, ενώ η ίδια τάση αναμένεται και τουλάχιστον κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες της φετινής χρονιάς.

Ο δεύτερος επιβαρυντικός παράγοντας για τις ασφαλιστικές εταιρείες έρχεται από τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί στο μέτωπο της εφοδιαστικής αλυσίδας, τα οποία έχουν οδηγήσει με τη σειρά τους σε αυξήσεις στις τιμές των ανταλλακτικών των οχημάτων, άρα και του κόστους επισκευής τους. Ακόμη και στην καλύτερη των περιπτώσεων σε ότι αφορά τη διεθνή εξέλιξη των ζητημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας και των πληθωριστικών πιέσεων, η άνοδος του συγκεκριμένου κόστους πρόκειται να διαρκέσει τουλάχιστον για αρκετούς ακόμη μήνες.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, όλα αυτά δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα από τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες βλέπουν τους δείκτες ζημιών τους στον κλάδο (loss ratio) να ανεβαίνουν. Αποδίδουν μάλιστα το γεγονός ότι οι αυξήσεις τιμολογίων δεν ξεκίνησαν από το 2021 (αντίθετα είδαμε τη συνέχεια κάποιων εκπτωτικών πολιτικών από συγκεκριμένες εταιρείες, ενίοτε και με τη μορφή της… Black Friday) στην προσπάθεια των ασφαλιστικών Ομίλων είτε να εμφανίσουν ανοδικές παραγωγικές επιδόσεις ενόψει κλεισίματος του έτους, είτε να ανακτήσουν ως ένα βαθμό τα μερίδια αγοράς τους που είχαν απωλέσει μέσα στη χρονιά από τις επιθετικές πολιτικές των ανταγωνιστών τους.

Exit mobile version