8.4 C
Kifissia
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Πέμπτη ημέρα απωλειών στη Wall Street

Must read

Με τη νευρικότητα να διατηρείται η αμερικανική αγορά διεύρυνε το σερί των πτωτικών συνεδριάσεων,  σε μία ημέρα μικρών πάντως διακυμάνσεων.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε ουσιαστικά αμετάβλητος στις 33.597 μονάδες, ο ευρύτερος δείκτης της αγοράς S&P 500 σημείωσε μικρές απώλειες 0,2% στις 3.933 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq υποχώρησε κατά 0,5% και ολοκλήρωσε στις 10.958 μονάδες.

Έτσι, με τη σημερινή συνεδρίαση ο “μεγάλος” δείκτης S&P 500 συμπλήρωσε τις πέντε διαδοχικές πτωτικές.

Στην κορυφή του Dow Jones βρέθηκαν η 3Μ με κέρδη 1,5%, η Merck προσέθεσε 1% και οι Amgen, Homedepot, Verizon έκαναν από +0,9% όλες, ενώ πιέσεις στην αγορά άσκηση η πτώση 2% της Salesforce, με την Apple στο -1,3% και τη Boeing στο -1,1%.

Γενικότερα, οι επενδυτές δείχνουν να έχουν αρχίσει να χάνουν τις ελπίδες τους ότι η Fed θα καταφέρει τη λεγόμενη “ήπια προσγείωση”, να μειώσει δηλαδή τον πληθωρισμό μέσω υψηλότερων επιτοκίων αλλά χωρίς να προκαλέσει ύφεση στην οικονομία. Αντίθετα, οι ανησυχίες εντείνονται για την κατάσταση της οικονομίας, με την ύφεση να καθίσταται σταδιακά το βασικό σενάριο για το 2023.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο CEO της  Goldman Sachs Ντέιβιντ Σόλομον εκτίμησε ότι το ενδεχόμενο ήπιας προσγείωσης της οικονομίας συγκεντρώνει πιθανότητες μόλις 35%, ενώ η περίπτωση να συνεχίσει να αυξάνεται η οικονομική δραστηριότητα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη (έδωσε 1%).

Παράλληλα, ο δείκτης VIX, ο λεγόμενος και δείκτης φόβου της Wall Street ενισχύθηκε σε υψηλό δύο εβδομάδων, χωρίς ωστόσο να είναι ορατή κάποια άμεση εξέλιξη που επηρεάζει την αγορά.

Όπως αναφέρει ο David Lefkowitz, επικεφαλής μετοχών ΗΠΑ της UBS Global Wealth Management, “μερικές φορές είναι δύσκολο να εντοπίσουμε ακριβείς καταλύτες για όλες αυτές τις κινήσεις που βλέπουμε. Ήταν μια χρονιά μεγάλης μεταβλητότητας και ποτέ δεν ξέρεις αν είναι το συναίσθημα ή η επενδυτική τοποθέτηση ή μία πραγματική είδηση αυτό στο οποίο ανταποκρίνεται η αγορά”.

Από την πλευρά του, ο Azhar Iqbal της Wells Fargo έγραψε σε σημείωμα προς τους πελάτες της τράπεζας ότι “σε γενικές γραμμές, οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ύφεση στον ορίζοντα”

Σύμφωνα με τον ίδιο, “ο S&P 500 έφτασε στην κορυφή του ενόψει ύφεσης, με το μέσο χρόνο του κύκλου να είναι στους τέσσερις μήνες λαμβάνοντας υπόψη τους τέσσερις τελευταίους. Και δεδομένης της ανεστραμμένης καμπύλης αποδόσεων (των ομολόγων) οι αγορές ξεκάθαρα προετοιμάζονται για ύφεση το 2023”.

Οι επενδυτές αναμένουν περισσότερα οικονομικά στοιχεία εντός της εβδομάδας, αναζητώντας περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με το τι να περιμένουν από τη Fed. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία των αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια έδειξαν πτώση την περασμένη εβδομάδα παρά τη μείωση των επιτοκίων.

Κατά τα άλλα, όπως έγινε γνωστό σήμερα, η παραγωγικότητα των Αμερικανών εργαζόμενων αυξήθηκε κατά 0,8% το τρίτο τρίμηνο και το μοναδιαίο κόστος εργασίας ενισχύθηκε κατά 2,4%.

Ωστόσο, και οι δύο αριθμοί ήταν καλύτεροι των εκτιμήσεων της αγοράς, για 0,7% και 3,1% αντίστοιχα (σε έρευνα αναλυτών του Dow Jones).

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article