Πέμπτη ημέρα απωλειών ο Dow Jones, κράτησε το θετικό πρόσημο ο Nasdaq

0
169

Με μικρές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας ο βιομηχανικός Dow Jones και ο ευρύτερος S&P 500, με τους δύο δείκτες να χάνουν τα κέρδη τους λίγο πριν το κλείσιμο στο κλίμα φόβου που έχει διαμορφώσει η αιφνίδια κατάρρευση της Silicon Valley Bank την προηγούμενη Παρασκευή.

Ο τεχνολογικός Nasdaq κατάφερε να κλείσει σε ανοδικό έδαφος, αν και περιόρισε στο τέλος τα κέρδη του.

Αν και οι ομοσπονδιακές αρχές ανέλαβαν δράση για να περιορίσουν τους κλυδωνισμούς από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, οι ανησυχίες για τον κίνδυνο να ακολουθήσουν και νέες καταρρεύσεις τραπεζικών ιδρυμάτων τις επόμενες ημέρες δεν φαίνεται να υποχωρούν. Την Κυριακή εξάλλου οι ρυθμιστικές αρχές της Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν το κλείσιμο της Signature Bank.

Με στόχο να αμβλύνουν τις ανησυχίες, οι ομοσπονδιακές αρχές επέκτειναν την εγγύηση στο σύνολο των καταθέσεων και στις δύο τράπεζες, SVB και Signature Bank, ενώ η Federal Reserve ανακοίνωσε μια νέα διευκόλυνση με στόχο να διασφαλίσει ότι οι πελάτες σε όλες τις τράπεζες θα έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους.

Ταυτόχρονα, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες, τονίζοντας ότι “οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές. Οι καταθέσεις σας θα είναι εκεί όταν τις χρειαστείτε”.

Ωστόσο, η γενική αναταραχή την οποία έχει προκαλέσει η κατάρρευση της Silicon Valley Bank συνέχισε να διασπείρεται σήμερα.  Οι μετοχές των τραπεζών First Republic Bank (-61,8%), Western Alliance Bancorp (-47%) και PacWest Bancorp (-21%) κατέρρευσαν σήμερα, ενώ και ο κολοσσός των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Charles Schwab γνωρισε ισχυρές πιέσεις και έκλεισε στο -11.6%.

Στο βαθύ κόκκινο κινήθηκαν και οι κολοσσοί της Wall Street, JPMorgan Chase (-1,8%), Citigroup (-7,45%), Wells Fargo (-7,1%).

Δείκτες – Στατιστικά 

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 90,50 μονάδες ή -0,28% και έκλεισε στις 31.819,14 μονάδες συμπληρώνοντας πέντε διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις. Ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε 5,83 μονάδες ή -0,15% στις 3.855,76 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq πρόσθεσε 49,96 μονάδες ή 0,45% και έκλεισε στις 11.680,21 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 14 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 16 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Amgen με άνοδο 5,31 δολ. ή 2,33% στα 233,18 δολ. και ακολούθησαν Microsoft με κέρδη 2,14% στα 253,92 δολ. και Salesforce με άνοδο 1,35% στα 175,51 δολ.

Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες σήμερα ήταν οι American Express (-4,87%), Goldman Sachs Group (-3,71%) και Dow (-2,75%).

Με τις αντοχές του τραπεζικού κλάδου να δοκιμάζονται, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να επαναξιολογούν τα επόμενα βήματα Fed στη σύσφιξη της πολιτικής της.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ την περασμένη εβδομάδα η συζήτηση ήταν αν η ομοσπονδιακή τράπεζα θα αυξήσει το κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ κατά 25 μονάδες βάσης ή 50 στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, η Goldman Sachs στις τελευταίες εκτιμήσεις της αναφέρει ότι δεν βλέπει πλέον πιθανό να προχωρήσει καν σε αύξηση.

“Υπό το πρίσμα των πιέσεων στο τραπεζικό σύστημα, δεν αναμένουμε πλέον από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της στις 22 Μαρτίου”, έγραψε ο επικεφαλής αναλυτής της Goldman Jan Hatzius σε σημείωμά του την Κυριακή.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αύριο για τον δείκτη τιμών καταναλωτή αποκτούν ξεχωριστό ενδιαφέρον. Μια μέτρηση ανάλογη των εκτιμήσεων των αναλυτών θα μπορούσε να δώσει στην κεντρική τράπεζα ένα μικρό περιθώριο για να παγώσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της, μέχρι τουλάχιστον να υποχωρήσει η αβεβαιότητα στον τραπεζικό κλάδο.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, ξεχώρισε σήμερα η συμφωνία για την εξαγορά “μαμούθ” της εταιρείας φαρμάκων κατά του καρκίνου Seagen από την Pfizer, έναντι 43 δισ. δολαρίων. Οι μετοχές της Seagen σημείωσαν άλμα 14,5%, ενώ η Pfizer έκλεισε στο +1,2%.