Πάρτι στη Wall… για την επιβράδυνση του πληθωρισμού – Άνοδος 1.200 μονάδων για τον Dow

0
238

Επενδυτική ευφορία επικράτησε την Πέμπτη στη Wall Street, μετά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το ύψος του πληθωρισμού τον Οκτώβριο, τα οποία ήγειραν ελπίδες ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή είδε επιτέλους την κορυφή του και έχει ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων. Εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο και στη Federal Reserve να τραβήξει πλέον το “πόδι από το γκάζι” και να προχωρήσει με πιο ήπιες αυξήσεις των επιτοκίων από τον Δεκέμβριο, όπως είχε αφήσει και η ίδια να εννοηθεί μετά την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής.

Η επενδυτική φρενίτιδα μάλιστα οδήγησε την αμερικανική αγορά να καταγράψει την καλύτερη ημερήσια επίδοσή της από το 2020.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε ράλι 1.200 μονάδων ή 3,70% και τερμάτισε την ημέρα στις 33.715,37 μονάδες. Πρόκειται για την καλύτερη ημερήσια επίδοση του δείκτη των blue chips από τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data, αλλά και για το υψηλότερο κλείσιμο του δείκτη από τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.

Τις καλύτερες επιδόσεις τους σε ημερήσια βάση κατέγραψαν επίσης τόσο ο S&P 500, που σημείωσε κέρδη 5,54% και έκλεισε στις 3.956,37 μονάδες, όσο και ο Nasdaq, που με άλμα 7,35% τερμάτισε στις 11.114,15 μονάδες.

Στο ξέφρενο ράλι της αμερικανικής αγοράς πρωτοστάτησαν οι μετοχές της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, που εκτινάχθηκαν κατά 8,3% και 6,3% αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet, αντλώντας πρόσθετη ώθηση από την υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και την αποδυνάμωση του δολαρίου, εν μέσω προσδοκιών ότι η Federal Reserve μπορεί πλέον να προχωρήσει σε μια μικρότερη αύξηση των επιτοκίων της τον Δεκέμβριο.

Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων άλλωστε ήταν αξιοσημείωτη. Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2009, υποχωρώντας στο 3,824%.

Από τις 30 μετοχές του δείκτη των blue chips μάλιστα, μόνο μία, η McDonald’s, σημείωσε μικρές απώλειες κατά 0,69%, ενώ όλες οι υπόλοιπες έκλεισαν στο “πράσινο”, με κέρδη από 0,30% έως το εντυπωσιακό 10,02% της Salesforce και το αξιοσημείωτο 8,90% της Apple.

Την αλλαγή σκηνικού στην αγορά, μετά το χθεσινό μίνι μετεκλογικό sell-off που στοιχισε 2%-2,5% στους δείκτες της αμερικανικής αγοράς, πυροδότησαν τα καλύτερα των προσδοκιών στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, ο πληθωρισμός τον προηγούμενο μήνα “κατέβασε ταχύτητα”, καθώς αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και κατά 7,7% σε ετήσια βάση, παραμένοντας χαμηλότερα από την εκτίμηση των αναλυτών για ετήσια άνοδο 7,9%.

Ο δομικός δείκτης που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, αυξήθηκε κατά 0,3% από τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα επιβράδυνε από το υψηλό 40 ετών του Σεπτεμβρίου στο 6,3%.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg ήταν για μηνιαία άνοδο 0,6% στον δείκτη τιμών καταναλωτή και 0,5% στον δομικό δείκτη.

Η ενθαρρυντική επιβράδυνση του πληθωρισμού φαίνεται να επιβεβαιώνει τις προσδοκίες της Fed ότι μπορεί να συνεχίσει εφεξής με μικροτερες αυξήσεις επιτοκίων, μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης.

Κάτι που φαίνεται να προεξοφλούν και τα στοιχήματα, αφού για την επόμενη συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο δίνουν πιθανότητες 81% να προχωρήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 εβδομάδες βάσης, από 57% που έδιναν εχθές.

Μάκρο

Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας, ήπια άνοδο εμφάνισαν οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, συνεχίζοντας ωστόσο να κινούνται στα μακροχρόνια χαμηλά επίπεδα του τελευταίου διαστήματος.

Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 4 Νοεμβρίου υποβλήθηκαν 225.000 νέα αιτήματα για λήψη επιδόματος ανεργίας, αριθμός αυξημένος από τα 217.000 της εβδομάδας που είχε προηγηθεί αλλά και έναντι τις εκτίμησης για 220.000.

Παρομοίως, αυξητικά κινήθηκε και ο αριθμός των αιτημάτων για διατήρηση υφιστάμενου επιδόματος, που ανήλθε στα 1,493 εκατ. από τα 1,485 εκατ. της εβδομάδας που είχε προηγηθεί.

Σημειώνεται πάντως ότι η αγορά ανέμενε ήπια υποχώρηση αντί αύξησης των υφιστάμενων επιδομάτων, με συνολικά 1,475 εκατ. αιτήσεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο μέσος όρος 4 εβδομάδων των αιτήσεων λήψης επιδόματος ανεργίας βρίσκεται στο ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο των 218.750, έχοντας υποχωρήσει από τα 219.000 της περασμένης μέτρησης.