11.5 C
Kifissia
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

«Πάρτι μπαταχτσήδων» με τα μειωμένα ενοίκια: Το κόλπο με τις αναστολές σύμβασης εργασίας

Must read

Άλλα… κόλπα από επαγγελματίες «μπαταχτσήδες» που εκμεταλλεύονται το καθεστώς μείωσης ενοικίων και… στήνουν «κομπίνες» για να μην καταβάλουν τα μισθώματα που τους αναλογούν: Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το υπουργείο Οικονομικών σπεύδει να φέρει διάταξη στη Βουλή που θα ξεκαθαρίζει ποιοι έχουν δικαίωμα σε «κουρεμένα» ενοίκια και ποιοι όχι. «Μαγείρεμα» και για τους δικαιούχους απαλλαγής ενοικίου τον Μάρτιο.

Μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί διάταξη για την απαλλαγή από τα ενοίκια Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου και αμέσως μετά την ψήφισή της, θα εκδοθεί η απόφαση που θα ξεκαθαρίζει τι πληρώνουν και τι όχι οι κλειστές επιχειρήσεις όσο και οι ανοιχτές που εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ. Σε όσες έχει επιβληθεί κρατικό «λουκέτο» θα αποσαφηνίζεται η απαλλαγή από την καταβολή του ενοικίου, ενώ για τις ανοιχτές αλλά πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις θα αναφέρεται μείωση ενοικίου κατά 40%.

Έστησαν πάρτι με μειωμένα ενοίκια οι «μπαταχτσήδες»
Την ίδια ώρα επαγγελματίες «μπαταχτσήδες» έχουν στήσει… κανονικό πάρτι εκμεταλλευόμενοι τη σύγχυση που επικρατεί γύρω από το ποιος είναι δικαιούχος και σε τι ποσοστό της μείωσης ενοικίου. Και όχι μόνον αυτό. Ορισμένοι στήνουν ολόκληρες «κομπίνες» για να πετύχουν τον στόχο τους. Είναι ενδεικτικό ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων «κόπηκαν» από δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης για δύο κυρίως λόγους: Ποιοι είναι αυτοί;

  • Ενοικιαστές δήλωσαν ψευδώς ότι είναι δήθεν δικαιούχοι μείωσης ενοικίου. Πρόκειται για περιπτώσεις που ο ενοικιαστής δεν υπάγεται στους λεγόμενους πληττόμενους ΚΑΔ οπότε δεν δικαιούται «κούρεμα» ενοικίου, αλλά ωστόσο προχώρησε συχνά αυτοβούλως, σε μείωση ενοικίου χωρίς πολλές φορές ο ίδιος ο εκμισθωτής να ξέρει εάν ο μισθωτής του υπάγεται στους πληττόμενους ΚΑΔ.
  • Ορισμένοι εργοδότες εκμεταλλευόμενοι το κενό νόμου που δεν καθορίζει ελάχιστο όριο ημερών ανά μήνα, αναστολής της εργασιακής σύμβασης, θέτουν τους εργαζομένους τους σε προσχηματική «αναστολή» διαρκείας μόλις 2-3 ημερών ανά μήνα, ώστε να αξιώνουν οι τελευταίοι κάθε μήνα, μείωση των μισθωμάτων τους από τους εκμισθωτές τους! Πολλοί δε από αυτούς ανακοινώνουν την «αναστολή» με πολύμηνη καθυστέρηση στους εκμισθωτές τους, και αφού αυτοί έχουν ήδη χάσει την προθεσμία υποβολής δηλώσεων COVID!

Ζητούν μειώσεις και για φοιτητική κατοικία
Μάλιστα, οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί προσχηματικά σε αναστολή ζητούν πολλές φορές μείωση ενοικίου τόσο για την κύρια κατοικία τους, όσο και για φοιτητική κατοικία εφόσον έχουν παιδιά που σπουδάζουν. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων για να περιοριστεί αυτή η πρακτική ζήτησε να καθοριστεί για όλες τις υποχρεωτικές μειώσεις μισθωμάτων ως ελάχιστη διάρκεια κλεισίματος/αναστολής εργασίας, το διάστημα των 14 ημερών όπως έχει οριστεί για τη μείωση επαγγελματικών μισθωμάτων (Ν.4753/2020, άρθρο 33 παρ. 1β), και η μείωση να ισχύει μόνον αν η αναγγελία της αναστολής στον εκμισθωτή γίνει εγκαίρως προ της λήξης της προθεσμίας που έχει ο ίδιος για την υποβολή της δήλωσης COVID.

Τι θα προβλέπει η νέα διάταξη
Τι θα προβλέπει λοιπόν η διάταξη που θα φέρει στην Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών για τις μειώσεις ενοικίου τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο;

  • Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε λιανεμπόριο, εστίαση, πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό και μεταφορές και τα γυμναστήρια, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και βιβλιοπωλεία που ήταν κλειστά με κρατική εντολή στις 15 Ιανουαρίου, απαλλάσσονται από την καταβολή ενοικίου το πρώτο δίμηνο του έτους.
  • Έκπτωση 40% επί του ενοικίου που θα αφορά στα επαγγελματικά μισθώματα των επιχειρήσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως «πληττόμενες» και τα μισθώματα της κύριας και φοιτητικής κατοικίας των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και συνεπώς οι μισθωτές πρέπει να καταβάλουν το 60%.
    Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως απαλλάσσονται του ενοικίου για τον Ιανουάριο- Φεβρουάριο, όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν σήμερα λειτουργούν ή λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Επιπλέον, η απαλλαγή ισχύει και για τις επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

«Ζυμώσεις» για τις απαλλαγές του Μαρτίου
Αυτή τη στιγμή πάντως γίνονται «ζυμώσεις» στο υπουργείο και προκειμένου να καθοριστεί ποιοι κλάδοι θα απαλλαγούν από την καταβολή ενοικίου και τον μήνα Μάρτιο: Εκείνες που θεωρείται βέβαιο πως δεν θα πληρώσουν και τον Μάρτιο ενοίκιο είναι όσες παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή κάτι που είναι πολύ πιθανό να ισχύσει για την εστίαση και τον τουρισμό. Αντίθετα δεν θα έχουν μείωση οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις αν δεν υπάρξει επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων που θα οδηγήσει σε νέο lockdown.
Με την κίνηση αυτή η απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου θα αφορά στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου και εφόσον εστίαση και τουρισμός παραμείνουν σε καραντίνα και τον Απρίλιο, τα μέτρα στήριξης θα συνεχισθούν όπως επίσης και η αναστολή συμβάσεων, χωρίς να αποκλείονται πρόσθετες ενισχύσεις για να αποφευχθούν λουκέτα κατά το τρέχον έτος.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

ΠΗΓΗ : https://www.enikonomia.gr/

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article

WordPress PopUp Plugin