11 C
Kifissia
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022

Ο πληθωρισμός και το ράλι του αργού “λύγισαν” τη Wall

Must read

Η πιο επιθετική ρητορική που υιοθετούν όλο και περισσότερο τις τελευταίες ημέρες αξιωματούχοι της Federal Reserve, οι γεωπολιτικές ανησυχίες αλλά και το νέο ράλι των τιμών της ενέργειας επανέφεραν την Τετάρτη τις πιέσεις στην αμερικανική αγορά μετοχών, οι οποίες μάλιστα εντάθηκαν στο κλείσιμο με αποτέλεσμα οι δείκτες να κλείσουν στα χαμηλά ημέρας.

Η αγορά κινήθηκε από την αρχή της συνεδρίασης στο “κόκκινο” καθώς πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που τάσσονται υπέρ πιο επιθετικής αύξησης των επιτοκίων για την χαλιναγώγηση του πληθωρισμού, που συνεχίζει να καλπάζει καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινώνει τις ανατιμήσεις σε ενέργεια, τρόφιμα και καύσιμα.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η επόμενη αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να είναι 0,5% έναντι του 0,25% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, δήλωσε επίσης ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα πρέπει να κινηθεί πιο επιθετικά όσον αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων, ενώ ακολούθησε η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, δηλώνοντας ότι η Fed θα πρέπει να αυξήσει το βασικό επιτόκιό της σε περίπου 2,5% φέτος.

Την Τετάρτη, τη σκυτάλη πήρε η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Μέρι Ντάλι, σημειώνοντας ότι “όλα είναι στο τραπέζι” τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένης μιας αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης.

Η κεντρική τράπεζα πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της από το 2018, κάνοντας το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών. Η αύξηση ήταν κατά 25 μ.β. όπως είχε προεξοφλήσει η αγορά.

Οι φόβοι για αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων αυξήθηκαν σήμερα και από το νέο ράλι στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, την ώρα που τα αποθέματα αργού και βενζίνης των ΗΠΑ σημείωσαν νέα υποχώρηση και μάλιστα μεγαλύτερη της αναμενόμενης.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ που ξεκινά αύριο στις Βρυξέλλες, στην πρώτη ημέρα της οποίας θα συμμετάσχει και ο Αμερικανός πρόεδορς Τζο Μπάιντεν, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αναμένεται να ανακοινώσουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και να αυστηροποιήσουν το υφιστάμενο πλαίσιο των κυρώσεων, εξέλιξη που αναμένεται να εντείνει τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και κατά συνέπεια της αναταράξεις στις διεθνείς αγορές.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο Dow Jones κινήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στο “κόκκινο” με τις πιέσεις στον δείκτη να αυξάνονται προς το τέλος της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα να κλείσει τελικά 448,96 μονάδες χαμηλότερα, στις 34.358,50 μονάδες, με απώλειες 1,29%.

Αντίστοιχη πορεία ακολούθησε και ο ευρύτερος S&P 500, ο οποίος τερμάτισε στις 4.456,86 μονάδες, με πτώση 1,26%.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε και ο Nasdaq, ο οποίος μάλιστα έχασε και το επίπεδο των 14.000 μονάδων. Συγκεκριμένα, ο τεχνολογικός δείκτης έκλεισε 186 μονάδες χαμηλότερα, στις 13.922,60 μονάδες, με πτώση 1,32%.

Από τις 30 μετοχές του δείκτη των blue chips μόλις τρεις έκλεισαν με θετικό πρόσημο: Chevron (1,08%), Apple (0,82%) και Merck (0,54%). Όλες οι υπόλοιπες κατέγραψαν απώλειες που κυμάνθηκαν από 0,06% έως 3,85% για την Home Depot.

Στις επιμέρους μετοχές, με απώλειες άνω του 4% έκλεισε ο τίτλος της Moderna, παρότι η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της είναι αποτελεσματικό και στις ηλικίες κάτω των 6 ετών, προσθέτοντας ότι θα καταθέσει αίτημα στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και σε άλλες ρυθμιστικές αρχές για την έγκριση του εμβολίου της σε βρέφη, νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article