26.5 C
Kifissia
Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

Ο πληθωρισμός δεν τρόμαξε τη Wall

Must read

Με κέρδη έκλεισαν οι κύριοι δείκτες της Wall την Παρασκευή, ολοκληρώντας μια εβδομάδα ισχυρής ανόδου αφού οι θετικές ειδήσεις των τελευταίων ημερών για τη μετάλλαξη Όμικρον άμβλυναν τις ανησυχίες σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της εμφάνισης του νέου στελέχους.

Παράλληλα, σήμερα οι επενδυτές φάνηκαν να μην αποθαρρύνονται από τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο των 39 τελευταίων ετών, μια άνοδος που θα μπορούσε να πιέσει την κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει στη μείωση της αγοράς ομολόγων νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, ενόψει και της συνεδρίασης της Fed την επόμενη εβδομάδα για τη νομισματική της πολιτική.

Το θετικό κλίμα στην αγορά επισφράγισε το νέο ιστορικό υψηλό του S&P 500, ενώ και οι τρεις κύριοι δείκτες έκαναν ράλι άνω του 3,6% στην εβδομάδα.

Ειδικότερα, τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον προηγούμενο μήνα με τον ταχύτερο  ρυθμό σχεδόν της τελευταίας 40ετίας, επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι το ράλι του πληθωρισμού δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 6,8% από τον Νοέμβριο του 2020. Από τον Οκτώβριο ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,8%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο 0,7% σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Τον Οκτώβριο ο ετήσιος πληθωρισμός είχε σκαρφαλώσει στο 6,2%. Η τελευταία μέτρηση είναι υπερτριπλάσια του στόχου της Federal Reserve για 2% και η υψηλότερη από τον Ιούλιο του 1982.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θέλησε να είναι καθησυχαστικός όσον αφορά την εκτίναξη του πληθωρισμού, δηλώνοντας ότι η αύξηση των τιμών άρχισε να επιβραδύνεται. “Οι εξελίξεις τις εβδομάδες που ακολούθησαν τη συλλογή των δεδομένων για τον περασμένο μήνα δείχνουν ότι η αύξηση των τιμών και των δαπανών επιβραδύνεται”, τόνισε, αναγνωρίζόντας ωστόσο πως αυτό δεν συμβαίνει “τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε”.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, όταν ρωτήθηκε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων αν η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, είπε ότι η Fed είναι ανεξάρτητη υπηρεσία και λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως οι αξιωματούχοι της Federal Reserve θα αντιδράσουν στον υψηλό πληθωρισμό ανακοινώνοντας την ταχύτερη απόσυρση των διευκολυντικών μέτρων που έχουν θέσει σε κίνηση από την έναρξη της πανδημίας.

Αρχικά θα διπλασιάσουν το ποσό της μείωσης των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων από τη Fed, με το taper να φθάνει τα 30 δισ. δολ. Η κίνηση αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για αύξηση επιτοκίων ακόμη και την άνοιξη του 2022.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης των στοιχείων για τον πληθωρισμό, η αποδόση του 10ετους κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο 1,467%. Στην εβδομάδα, όμως, το 10ετές ενισχύθηκε κατά 14,5 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το 5νθήμερο που ολοκληρώθηκε στις 19 Φεβρουαρίου.

Το 30ετές κρατικό ομόλογο πρόσθεσε την Παρασκευή 1,7 μονάδες βάσης στο 1,883%, ενώ στην εβδομάδα σκαρφάλωσε κατά 20,8 μ.β. στη μεγαλύτερη άνοδο του σε 5νθήμερη βάση από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Ιανουαρίου.

Την Παρασκευή το δολάριο παρουσίασε απώλειες της τάξης του 0,2%, σύμφωνα με τον δείκτη ICE U.S. Dollar Index, ενώ στην εβδομάδα παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο.

Στο μεταξυ, απρόσμενη άνοδος του καταναλωτικού κλίματος καταγράφηκε τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος ενισχύθηκε στις 70,4 μονάδες από 67,4 τον Νοέμβριο.

Αυτή η μέτρηση είναι υψηλότερη από την εκτίμηση των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal και ανέμεναν άνοδο στις 68,0 μονάδες. Ωστόσο, πρόκειται για μεγάλη πτώση σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2020, όταν ο δείκτης ήταν στις 80,7 μονάδες.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, o βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,6% στις 35.970,99 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 πρόσθεσε 0,95% στις 4.712,02 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 0,73% στις 15.630,60 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση, και οι τρεις δείκτες κατέγραψαν ισχυρά κέρδη: ο Dow σημείωσε άνοδο της τάξης του 4%, ο S&P 500 κέρδισε 3,8% και ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 3,6%.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, 21 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 9 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν οι Cisco (+2,95%), Microsoft (+2,83%) και Apple (+2,8%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι Goldman Sachs (-1,37%), Boeing (-1,21%) και Amgen (-0,79%).

Η μετοχή της Moderna έχασε 5,57%, καθώς τα πρώτα δεδομένα έδειξαν ότι το αντιγριπικό εμβόλιο της εταιρείας με βάση την τεχνολογία mRNA μπορεί να μην είναι αρκετά ισχυρό ώστε να δώσει πλεονέκτημα έναντι των ήδη εγκεκριμένων εμβολίων γρίπης στην αγορά, ιδίως για τους ηλικιωμένους, μετέδωσε το Reuters.

Παράλληλα, η Moderna ανακοινωσε ότι αναπτύσσει μια ετήσια αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, η οποία παράλληλα θα προσφέρει προστασία από τη γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Η φαρμακευτική εταιρεία τόνισε πως το εμβόλιο “τρία σε ένα” θα τροποποιείται διαρκώς για νέες μεταλλάξεις του κορονοϊου.

H Oracle ενισχύθηκε κατά 15,61%, αφού ο κολοσσός στις βάσεις δεδομένων ανακοίνωσε αποτελέσματα καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα για το β’ τρίμηνο. “Άλμα” και για την Broadcom που πρόσθεσε 8,27%, με την εταιρεία τσιπ και software να ανακοινώνει ένα σχέδιο για επιστροφή μετρητών στους μετόχους μετά την καλύτερη του αναμενόμενου πορεία των κερδών της.

Αντιθέτως η Chewy διολίσθησε κατά  8,06% στον απόηχο των αποτελεσμάτων της για το γ’ τρίμηνο, ενώ η Peleton έχασε  5,38% μετά τη σύσταση σε “ουδέτερη” από “outperform” από την Credit Suisse, η οποία μείωσε την τιμή-στόχο της στα 50 δολάρια από 112.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article