Κλίμα γενικευμένου sell-off προκάλεσε στην Wall Street την Πέμπτη το άλμα σε νέο υψηλό 40ετίας του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, το οποίο, όπως πια παραδέχονται και στελέχη της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) φέρνει πιο κοντά την αύξηση των επιτοκίων από πλευράς της.
Στο επίκεντρο των απωλειών βρέθηκαν αναπτυξιακοί τίτλοι του κλάδου της τεχνολογίας.
Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones κατέγραψε απώλειες 526,47 μονάδων ή 1,47%, στις 35.241,59 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 83,12 μονάδες ή 1,81%, στις 4.504,06, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έγινε ο αποδέκτης των μεγαλύτερων πιέσεων, με πτώση 304,70 μονάδων ή 2,10%, στις 14.185,60 μονάδες.
Στη βασική είδηση της ημέρας, το ράλι του πληθωρισμού στις ΗΠΑ συνεχίστηκε με ανανεωμένη ορμή τον Ιανουάριο, δίνοντας νέα ώθηση στις εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve θα αναγκαστεί να υιοθετήσει μια επιθετικότερη προσέγγιση στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της τους επόμενους μήνες.
Συγκεκριμένα, έπειτα από την άνοδο σε ετήσια βάση κατά 7% τον Δεκέμβριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) σκαρφάλωσε στο 7,5% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας σημαντικά την εκτίμηση της αγοράς για έναν ρυθμό στο 7,3%.
Την ίδια ώρα, σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,6%, κινούμενος επίσης ταχύτερα από την εκτίμηση για 0,4%.
Σε αυτό το κλίμα, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων το δολάριο και οι κρατικοί τίτλοι των ΗΠΑ ακολούθησαν άμεσα ανοδική πορεία, με το αμερικανικό νόμισμα να ενισχύεται κατά 0,2%, ενώ η απόδοση του 10ετους ΗΠΑ ξεπέρασε ορικά και το 2%. Στα τέλη Δεκεμβρίου η ίδια απόδοση κινείτο περί το 1,5%.
Η εκτίναξη του πληθωρισμού έχει αλλάξει “δραματικά” την οπτική του προέδρου της Federal Reserve του Σεντ Λούις, James Bullard, που όπως ο ίδιος δηλώνει θέλει πλέον πιο επιθετική αντιμετώπιση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, με αύξηση των επιτοκίων κατά 1% έως τον Ιούλιο.
“Θα ήθελα αύξηση κατά 100 μονάδες βάσης μέχρι την 1η Ιουλίου”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Bullard σε συνέντευξή του στο Bloomberg News, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό που έδειξαν ότι έτρεξε με ρυθμό 7,5% στο δωδεκάμηνο έως τον Ιανουάριο.
Μέσα σε λίγα λεπτά, η άποψη του Bullard διαχύθηκε στην αγορά, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επιτοκίων να αποτιμούν πλέον μια αύξηση στο εύρος στόχου της Fed για το επιτόκιο, στο 1%-1,25% μέχρι το τέλος Ιουνίου, με ορισμένους οικονομολόγους να “ποντάρουν” σε ακόμη πιο επιθετική πολιτική.
Δεδομένου ότι έως τον Ιούλιο μεσολαβούν μόλις τρεις συνεδριάσεις της Fed, τα σχόλια του Bullard ανοίγουν “παράθυρο” για τουλάχιστον μία αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μέχρι τότε, γεγονός που θεωρείται μεγάλη κίνηση από την πλευρά της Fed, καθώς δεν έχει κάνει κάτι ανάλογο σε κανέναν από τους πρόσφατους κύκλους αύξησης των επιτοκίων της.
Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε η μετοχή της Microsoft, καταγράφοντας απώλειες περί το 2,9%. Η μετοχή της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Shopify κατέγραψε απώλειες 3,4%, ενώ η μετοχή της Adobe έχασε 5%.
Πλέον παράγοντες της αγοράς στοιχηματίζουν σχεδόν κατά 100% σε μια αύξηση 50 μονάδων βάσης από πλευράς Fed τον Μάρτιο, ενώ δίνουν πλέον πιθανότητες 61% σε επτά αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα μέσα στο 2022, κάτι που σημαίνει αύξηση σε όλες τις υπόλοιπες φετινές συνεδριάσεις της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της (FOMC).
“Έχουν να κάνουν δύο πράγματα: πρέπει να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη. Έχουν μείνει πολύ πίσω στην κατανόηση του πληθωρισμού. Και δεύτερον, πρέπει να ελέγξουν το αφήγημα της νομισματικής πολιτικής”, τόνισε ο Mohamed El-Erian, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του ομίλου Allianz.
Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 4 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο, ενώ 26 κινήθηκαν με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Walt Disney, Boeing, Coca Cola, ενώ των απωλειών εκείνες των Amgen, Microsoft, Home Depot.
Μάκρο
Στα υπόλοιπα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, ο αριθμός των αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας κατέγραψε νέα αποκλιμάκωση καθώς την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Φεβρουαρίου κατατέθηκαν 223.000 νέες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας, έναντι των 230.000 που ανέμεναν οι αναλυτές και των αναθεωρημένα ανοδικά 239.000 της εβδομάδας που είχε προηγηθεί.
Σημειώνεται ότι έπειτα από μια προσωρινή αύξηση στα επίπεδα των 300.000 στα μέσα του Ιανουάριο, ο αριθμός των αιτήσεων επιδόματος ανεργίας ακολουθεί σταθερά πτωτική πορεία, καταγράφοντας σήμερα την τρίτη διαδοχική εβδομάδα που υποχωρεί.