Home ΚΟΣΜΟΣ Ο Πάουελ τρόμαξε τη Wall: Sell-off 1.000 μονάδων ο Dow, κατρακύλα 4%...

Ο Πάουελ τρόμαξε τη Wall: Sell-off 1.000 μονάδων ο Dow, κατρακύλα 4% ο Nasdaq

0

Τη νευρική αναμονή με τις επιφυλακτικές κινήσεις διαδέχθηκε το sell-off στη Wall Street, αφού… ο Πάουελ μίλησε. Ο επικεφαλής της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έδειξε κατά την ομιλία του στο οικονομικό συμπόσιο του Jackson Hole πως τείνει προς την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στο μέλλον μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

Προειδοποίησε, μάλιστα, πως η καταπολέμηση του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες “θα ταλαιπωρήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις” αλλά αν δεν γίνει αυτό η ζημιά για την οικονομία θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, και επισήμανε πως η Fed θα “χρησιμοποιήσει δυναμικά τα εργαλεία της” αυξάνοντας τα επιτόκια.

Κάπου εκεί άρχισαν να μπαίνουν στο “κόκκινο” οι κύριοι δείκτες της Wall, για να επιταχυνθεί σταδιακά η κατρακύλα τους φτάνοντας τελικά όλοι σε απώλειες άνω του 3%.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow διολίσθησε κατά 3,03% ή 1.008,98 μονάδες στις 32.282,80, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του εδώ και πάνω από 3 μηνες. Ο ευρύτερος S&P 500 έχασε 3,37% στις 4.057,74 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq υποχώρησε κατά 3,94% στις 12.141,71 μονάδες.

Στην εβδομάδα οι απώλειες είναι ακόμα πιο βαριές, αφού ο Dow έχασε 4,2%, ο S&P 500 έκλεισε στο -4% και ο τεχνολογικός δείκτης έπεσε χαμηλότερα, στο -4,4%.

Χαρακτηριστικό είναι πως καμία από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη, δεν κατέγραψε κέρδη σήμερα. Στον πυθμένα βρέθηκε η 3M με κατρακύλα 9,65% και ακολούθησαν οι Salesforce (-4,97%), Intel (-4,39%) και Nike (-4,35%). Σε ασφυκτικό κλοιό βρέθηκαν και οι τεχνολογικοί κολοσσοί, με τη Meta να χάνει 4,15%, η Amazon να κλείνει στο -3,76%, η Apple στο -3,77% και η Netflix στο -4,57%.

Ο τίτλος της Electronics Arts πρόσθεσε 3,57% μετά τις αναφορές ότι η Amazon.com σχεδιάζει να ανακοινώσει μια προσφορά για την εξαγορά της κατασκευάστριας εταιρείας βιντεοπαιχνιδιών. Απώλειες πέριξ του 1,9% για την Gap που συμπαρασύρθηκε από το γενικότερο αρνητικό κλίμα, παρόλο που οι πωλήσεις της ξεπέρασαν τις προσδοκίες της Wall Street. “Βουτιά” 11% για την Dell, στον απόηχο των αποτελεσμάτων της που έδειξαν έσοδα χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του, ο Πάουελ τόνισε πως η επιστροφή στη σταθερότητα των τιμών “θα πάρει χρόνο” και θα οδηγήσει σε “μια μακρά περίοδο ασθενέστερης ανάπτυξης” όπως και σε “μια επιβράδυνση της αγοράς εργασίας”, τόνισε.

Ακόμη και με μια σειρά τεσσάρων διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων συνολικού ύψους 2,25 ποσοστιαίων μονάδων, ο Πάουελ είπε ότι αυτό “δεν είναι σημείο για να σταματήσουμε” παρόλο που τα επιτόκια είναι πιθανώς γύρω από μια περιοχή που θεωρείται ούτε ενθαρρυντική ούτε περιοριστική για την ανάπτυξη.

“Μεταφέρουμε σκόπιμα την πολιτική μας σε ένα επίπεδο που θα είναι αρκετά περιοριστικό ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2%,” είπε o Πάουελ. Με το βλέμμα στο μέλλον, ο επικεφαλής της Fed πρόσθεσε ότι “η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών πιθανότατα θα απαιτήσει τη διατήρηση μιας περιοριστικής πολιτικής για κάποιο χρονικό διάστημα. Το ιστορικό αρχείο προειδοποιεί έντονα για την πρόωρη χαλάρωση της πολιτικής”.

Οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη πάντως δεν αποτέλεσαν έκπληξη, αφού οι αναλυτές εκτιμούσαν τις τελευταίες μέρες πως ο Πάουελ θα υιοθετούσε επιθετική στάση στην ομιλία του, επιβεβαιώνοντας ότι βασικός στόχος της τράπεζας είναι να φέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%, ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις στην οικονομία.

Νωρίτερα, η υποχώρηση του δείκτη για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης (ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό) αναζωπύρωσε τις ελπίδες ότι ο πληθωρισμός έχει βρει τα υψηλά του και έχει ξεκινήσει να επιβραδύνει, γεγονός που θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα στη Fed να μετριάσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης υποχώρησε 0,1% τον Ιούλιο από τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δομικός δείκτης –χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα– ενισχύθηκε μόλις 0,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο από τον Μάιο, ο δείκτης είχε σημειώσει άλμα 1%, ενώ σε δομική βάση είχε ενισχυθεί 0,6%. Επιβράδυνση καταγράφεται και στο 12μηνο, με τον ετήσιο δείκτη να επιβραδύνει στο 6,3% τον Ιούλιο από 6,8% τον προηγούμενο μήνα και τον δομικό δείκτη στο 4,6% από 4,8%.

Μάλιστα, λίγο μετά τα στοιχεία του PCE, ο επικεφαλής του υποκαταστήματος της Fed στην Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστιτς πήρε θέση υπέρ μΙας ηπιότερης αύξησης των επιτοκίων της Fed. “Kλίνω μάλλον προς τις 50 μονάδες βάσης για τον Σεπτέμβριο”, είπε επισημαίνοντας ωστόσο ότι “υπάρχουν ακόμα δεδομένα που αναμένουμε να δούμε πριν από τη συνάντηση του Σεπτεμβρίου”.

Σε άλλα μάκρο της ημέρας, τα αρχικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ για τις εμπορικές συναλλαγές της χώρας έδειξαν πτώση 9,7% στο εμπορικό έλλειμμα τον Ιούλιο, στα 89,1 δισ. δολ. από 98,6 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 1,1 μ. β. στο 3,034%, ενώ στην εβδομάδα κέρδισε 4,7 μ. β. Αντίστοιχα το 2ετές σκαρφάλωσε στο 3,391% κερδίζοντας 1,9 μ. β., ενώ στην εβδομάδα πρόσθεσε 12,6 μ. β. Αυτή ήταν η τέταρτη διαδοχική εβδομάδα κερδών για τα ομόλογα.

Exit mobile version