Ο Μακρόν καλεί την Τεχεράνη να σταματήσει αμέσως την βοήθεια προς την Ρωσία

0
267

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι για τις συνέπειες της προμήθειας drones στην Ρωσία και ζήτησε από την Τεχεράνη να τερματίσει την βοήθεια προς την Μόσχα στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον ιρανό πρόεδρο, ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε για την σοβαρότητα των συνεπειών, τόσο στον τομέα της ασφάλειας, όσο και στον ανθρωπιστικό τομέα, της αποστολής drones στην Ρωσία και ζήτησε τον άμεσο τερματισμό της ιρανικής βοήθειας προς τον επιθετικό πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας, ανακοίνωσε η Γαλλική Προεδρία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε επίσης ανησυχίες για την κατεύθυνση του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης και «υπενθύμισε την βούληση της Γαλλίας και των ευρωπαίων εταίρων της για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στο θέμα αυτό».

Υπογράμμισε την σημασία που έχει για την Τεχεράνη να λάβει συγκεκριμένα και επαληθεύσιμα μέτρα αποκλιμάκωσης και να εφαρμόσει, πλήρως και χωρίς καθυστέρηση, τις διεθνείς της υποχρεώσεις, καθώς και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προς τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA)» στις 4 Μαρτίου.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου προειδοποίησε χθες ότι η Ρωσία «προμηθεύεται υλικό από το Ιράν για να κατασκευάσει εργοστάσιο drones» στο έδαφός της και ότι η μονάδα αυτή «είναι πιθανόν να είναι λειτουργική στις αρχές του επόμενου έτους»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι μέχρι τον Μάιο, η Ρωσία είχε παραλάβει «εκατοντάδες» ιρανικά επιθετικά drones και κατηγορούν την Μόσχα ότι τα χρησιμοποίησε πρόσφατα για να επιτεθεί κατά του Κιέβου και να τρομοκρατήσει τον ουκρανικό πληθυσμό».

Η Τεχεράνη έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι οι αμερικανικές κατηγορίες για αποστολή όπλων στην Ρωσία «είναι αβάσιμες» και ότι δεν συμμετέχει στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η τηλεφωνική συνομιλία Μακρόν-Ραΐσι γίνεται σε μία στιγμή κατά την οποία οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ιράν και την διεθνή κοινότητα για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης βρίσκονται στο σημείο μηδέν.

Κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας Μακρόν-Ραΐσι διάρκειας ενενήντα λεπτών συζητήθηκε ο τρόπος «για την προώθηση των σχέσεων, κυρίως των διαπραγματεύσεων (για το πυρηνικό πρόγραμμα) και οι εξελίξεις στην περιοχή», δήλωσε για λογαριασμό της Τεχεράνης ιρανός αξιωματούχος.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε επίσης την ανακούφισή του για την απελευθέρωση στις 12 Μαΐου δύο γάλλων πολιτών που κρατούντο στο Ιράν. Αλλά «επανέλαβε την βαθιά του ανησυχία για την κατάσταση των τεσσάρων άλλων γάλλων πολιτών που παραμένουν κρατούμενοι στο Ιράν και ζήτησε εκ νέου την άμεση απελευθέρωσή τους».

Τέσσερις Γάλλοι παραμένουν κρατούμενοι στο Ιράν: η Σεσίλ Κολέρ και ο Ζακ Παρί, οι οποίοι συνελήφθησαν στις 7 Μαΐου 2022, ο Λουί Αρνό, ο οποίος συνελήφθη στις 28 Σεπτεμβρίου και ένα ακόμη πρόσωπο, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Το Παρίσι καταγγέλλει αυθαίρετη κράτηση και τους χαρακτηρίζει ομήρους του ιρανικού κράτους.