Ο ΚΛΕΨΑΣ ΤΟΥ ΚΛΕΨΑΝΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις ένα νέο προϊόν που να λέγεται Coca Cola – Μήτσος. Δεν θεωρείται επαρκής διαφοροποίηση. Όμως, πρέπει να προσφύγει εναντίον σου η Coca Cola. Αν δεν προσφύγει, το κυκλοφορείς. Η αντιγραφή ονομάτων, είτε εμπορικών προϊόντων είτε κομμάτων, δεν προκαλεί αυτεπάγγελτη επέμβαση του Αρείου Πάγου. Πρέπει να γίνει προσφυγή του θιγομένου. Ακόμα και αν το προϊόν λέγεται Roca Rola και πουλιέται μόνο σε ένα συνοικιακό μπακάλικο, κι εσύ έχεις χώσει μερικά εκατομμύρια για να διαφημίσεις την Roca Rola – Μήτσος, πάλι θεωρείται υπεξαίρεση. Από τη στιγμή που κάποιος άλλος το έχει κατοχυρώσει, είναι δικό του. Τέλος.
Αυτά, για όσους δεν καταλαβαίνουν γιατί στις #εκλογες2023 συμμετέχουν 6 παραλλαγές του ΚΚΕ αλλά όχι 2 Πατριωτικές Ενώσεις και 2 Πατρίδες. Διότι το ΚΚΕ δεν προσέφυγε κατά των μ-λ, λ-μ κ.λπ. ενώ οι άλλοι προσέφυγαν. Ας μην ψάχνουν πολιτικό δάκτυλο ή μεθοδεύσεις εκεί που υπάρχει απλώς ανοργανωσιά και επιπολαιότητα. Άλλωστε, αν ο σκοπός της ΝΔ είναι να μείνουν εκτός Βουλής όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα, έχει συμφέρον να συμμετάσχουν στις εκλογές όλα, για να κατακερματιστεί το κοινό τους.
Ορθώς λοιπόν ο Άρειος Πάγος ακύρωσε τη συμμετοχή της πασιονάριας των αποτριχωμένων διότι υπεξαίρεσε το όνομα ΠΑΤΡΙΔΑ το οποίο δεν διαφοροποιείται από το ΠΑΤΡΙ.Δ.Α. Ορθώς ακύρωσε τη συμμετοχή του κόμματος Πατριωτική ‘Ενωση – σάμθινγκ διότι υπήρχε ήδη η Πατριωτική ‘Ενωση – σάμθινγκ ελς, η οποία προσέφυγε εναντίον της πρώτης. Ορθώς επίσης απέρριψε τη γελοία προσφυγή του εθνάρχη τσέπης εναντίον μας.
Για τη μεθόδευσή του επιτρέψτε μου να πω μερικά πράγματα, ενδεικτικά του ήθους και της νοημοσύνης του. Όταν συζητούσαμε (με πολλά προβλήματα από τότε) για να έρθει στη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, δεν είχε κόμμα. Δεν ήθελε να έρθει ως συνεργαζόμενος μεμονωμένος, αλλά με κάτι περισσότερο “μπουγιόζικο”. Έτσι πρότεινε, και του κάναμε το χατίρι, να κάνει μια ομιλία, να εξαγγείλει την ίδρυση ενός φορέα και να έρθει μετά ως… φορεάρχης. Γι’ αυτό είχαμε πάει με τον Φαήλο στην ομιλία του και βγάλαμε εκείνη τη φωτογραφία που προοιώνιζε τη συμπόρευση. Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ δεν ήταν κόμμα. Δεν είχε καταθέσει δηλαδή στον ΑΠ ούτε έμβλημα, ούτε όνομα ούτε τις 200 υπογραφές που απαιτεί η νομοθεσία. Ήταν μια ομιλία σε ένα ξενοδοχείο και ένα logo. Δατς ολ.
Όταν ετοιμάζαμε την εξαγγελία της συνεργασίας, προσθέσαμε το ΕΘΝΙΚΗ στο ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ για να μην φανεί πως προσχωρεί (το θεωρούσε υποτιμητικό!) αλλά ότι γίνεται κάτι καινούργιο, με κορμό, φυσικά, τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. Με τον Φαήλο Κρανιδιώτη από την πρώτη στιγμή, λόγω του “ντόμπρου” χαρακτήρα και των δυο μας, δημιουργήσαμε ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ευθύτητας, ειλικρίνειας και αμεσότητας, το οποίο, μέχρι σήμερα, μάς έχει βοηθήσει να συνεργαζόμαστε άψογα και να λύνουμε τις όποιες – τεχνικού χαρακτήρα – διαφορές, σε δευτερόλεπτα, δείχνοντας, παράλληλα, στην πράξη, τι σημαίνει συνεργασία αρχών και όχι ευκαιριακή σύμπραξη ενόψει καρεκλών.
Αυτό το κλίμα προσπαθούσε συνεχώς να δυναμιτίσει ο εν λόγω, διαβάλλοντας τον Φαήλο σε μένα, εμένα στον Φαήλο, και τους δυο μας σε όλους τους άλλους. Όταν το ποτήρι ξεχείλισε και τον αποπέμψαμε μετά βδελυγμίας, έτρεξε να κατοχυρώσει το όνομα Εθνική Δημιουργία για λογαριασμό του. Επειδή όμως ήταν ήδη κατοχυρωμένο από μας στον Άρειο Πάγο είχε την… έμπνευση να το κατοχυρώσει στον… Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, λες και ήταν σαμπουάν. Τέτοια ευφυΐα! Αυτή την κατοχύρωση επικαλέστηκε στην προσφυγή του, και φυσικά ο Άρειος Πάγος αφού έβαλε τα γέλια, την απέρριψε. Κατανοώ τη δυσκολία του να ξεχωρίσει τις διαφορές ανάμεσα σε ένα πολιτικό κόμμα και σε μια εμπορική επιχείρηση, καθώς το μόνιμο άγχος του ήταν πώς θα βιοπορισθεί αν δεν μπει στη Βουλή, αλλά η νομοθεσία είναι σαφής: τα πολιτικά κόμματα κατοχυρώνονται στον Άρειο Πάγο και όχι στον ΟΒΙ.
Ο Άρειος Πάγος θα εξετάσει και τη δική μας προσφυγή κατά του ΚΚΕ. Ποια απόφαση περιμένω; Θα σας πω.
Η πρόσφατη τροπολογία (άρθρο 35 του Ν. 5043/2023 ΦΕΚ A 91 – 13.04.2023) για να αποκλειστεί ο Κασιδιάρης είναι αντισυνταγματική, όχι μόνο διότι επικαλείται πρωτόδικη καταδίκη και όχι αμετάκλητη για τον αποκλεισμό κάποιου από τις εκλογές, όπως απαιτεί το Σύνταγμα (άρθρο 51, παράγραφος 3), αλλά και διότι περιορίζει σε 3 μόνο τα άρθρα του Ποινικού Κώδικα, η παράβαση των οποίων επισύρει αποκλεισμό από τις εκλογές, ακόμα και με πρωτόδικη καταδίκη: «H κρίση περί του ότι η δράση του πολιτικού κόμματος δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος δύναται να λάβει χώρα ΜΟΝΟ όταν υφίσταται καταδίκη σε οποιονδήποτε βαθμό υποψηφίων βουλευτών ή ιδρυτικών μελών ή διατελεσάντων προέδρων για τα αδικήματα των άρθρων 134, 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα.» Με απλά λόγια, όπως περιγράφουμε και στην προσφυγή μας, μπορεί κάποιος να έχει διαπράξει όλα τα εγκλήματα του Ποινικού Κώδικα (βιασμούς, φόνους, ληστείες, παιδεραστία κ.λπ.), και να είναι αρχηγός πολιτικού κόμματος, αλλά μόνο αν έχει καταδικασθεί για τις συγκεκριμένες τρεις διατάξεις αποκλείεται από τις εκλογές!!! Η τροπολογία είναι φωτογραφική, όχι μόνο για να αποκλειστεί ο Κασιδιάρης, αλλά για να μην αποκλειστεί το ΚΚΕ! Να το πούμε έξω απ’ τα δόντια: η ΝΔ, επειδή φοβήθηκε προσφυγή μας, την είχαμε άλλωστε προαναγγείλει, ψήφισε στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής, πριν κλείσει, αυτόν το νόμο για να προστατέψει το ΚΚΕ.
Όμως, ο Άρειος Πάγος είναι αρμόδιος για να κρίνει και τη συνταγματικότητα ενός νόμου. Θα μπορούσε, δηλαδή, μπαίνοντας στην ουσία της προσφυγής, να κρίνει πρώτον ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και δεύτερον ότι δεν χρειάζεται καν καταδίκη, αρκεί η οργάνωση και η δράση ενός κόμματος να μην εξυπηρετεί τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το Σύνταγμα δεν απαιτεί προηγούμενη καταδίκη για να γίνει αυτή η διαπίστωση. Και ορθώς δεν απαιτεί, διότι είναι δυνατόν ένα κόμμα να κινείται στα όρια της νομιμότητας αλλά να υπονομεύει συνεχώς το δημοκρατικό πολίτευμα Ή να παρανομεί ευθέως κατ’ εξακολούθηση, αλλά να μην έχει καταδικαστεί επειδή έχει ισχυρούς προστάτες.
Αν το κάνει αυτό ο Άρειος Πάγος, θα είναι βόμβα μεγατόνων στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Θα το τολμήσει; Δεν νομίζω. Είναι υπερβολικό να ζητάμε από τους δικαστές να πάρουν την απόφαση την οποία ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης αποφεύγει. Το πιθανότερο είναι να καλυφθεί πίσω από το, αντισυνταγματικό, πολύ στενό πεδίο εφαρμογής του πρόσφατου νόμου για τα συγκεκριμένα τρία αδικήματα και να απορρίψει την προσφυγή, αναφέροντας στο σκεπτικό του ότι δεν συντρέχουν οι υπό του νόμου προβλεπόμενοι λόγοι. Οψόμεθα.
Ούτως ή άλλως, πάντως, αυτή η προσφυγή είναι ιστορική. Για πρώτη φορά στην πολιτική μας ιστορία, επισήμως καταγγέλλεται η αντεθνική, εγκληματική δράση όσων απεργάζονται την επιβολή δικτατορίας στην χώρα. Η αρχή έγινε. Θα υπάρξει οπωσδήποτε συνέχεια. Θυμηθείτε πόσες συζητήσεις ταμπού ξεκίνησε η Δημιουργία από το 2012, πόσες “αιρετικές” για τότε θέσεις υποστήριξε, οι οποίες σήμερα είναι κοινός τόπος, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Τα ψωμιά του σταλινοφασισμού είναι πλέον λίγα σ’ αυτή τη χώρα.
Στο χέρι σας είναι να τα κάνετε ακόμα λιγότερα, ψηφίζοντας στις 21 Μαΐου #ΕΘΝΙΚΗ_ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ.