Ο Βασίλης Ξυπολυτάς νέος πρόεδρος του ΣΠΑΠ

0
427

Νέα εποχή από σήμερα στον ΣΠΑΠ. Μετά από τέσσερις συνεχείς θητείες ο μέχρι πριν λίγο πρόεδρος Βλάσσης Σιώμος παραδίδει στον δήμαρχο Κηφισιάς Βασίλη Ξυπολυτά.

Στις σημερινές επαναληπτικές εκλογές ο κ. Ξυπολυτάς επικράτησε επί του κ. Σιώμου με 18 ψήφους έναντι 15, ενώ υπήρξαν και 2 λευκά.

Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι εκλογές στον ΣΠΑΠ έγιναν και στις 11 Μαρτίου 2024, όπου από τους 38 εκλέκτορες παραβρέθηκαν οι 25 και ψήφισαν οι 22. Τότε ο Βλάσσης Σιώμος είχε εκλεγεί πρόεδρος με 19 ψήφους υπέρ και 3 λευκά.

Την ίδια ημέρα σε κατεπείγουσα έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πεντέλης ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (από την διοίκηση μόνο) η αποχώρηση του δήμου Πεντέλης από τον ΣΠΑΠ και το αίτημα για έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο στον Σύνδεσμο από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Ακολούθησαν δύο προσφυγές προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η μεν από την κα Κοσμοπούλου και 7 ακόμα προσφεύγοντες κατά της νομιμότητας σύγκλισης των εκλογών στον ΣΠΑΠ και η δε από την κα Κεχαγιά και 10 δημοτικούς συμβούλους κατά του κατεπείγοντος της έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Πεντέλης. 

Οι προσφυγές έγιναν και οι δύο δεκτές, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν και οι εκλογές του Μαρτίου στον ΣΠΑΠ αλλά και οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Πεντέλης για αποχώρηση από τον ΣΠΑΠ και αίτημα έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου στον Σύνδεσμο.

Σήμερα, λοιπόν, οι εκλογές επαναλήφθηκαν με δύο υποψηφίους για την προεδρεία αυτή τη φορά, τον δήμαρχο Κηφισιάς Βασίλη Ξυπολυτά και τον δημοτικό σύμβουλο Πεντέλης (από τη μείζονα μειοψηφία) Βλάσση Σιώμο και όπως προαναφέραμε εξελέγη ο κ. Ξυπολυτάς. 

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι στις εκλογές του 2024 στον ΣΠΑΠ είχαμε μία σημαντική παρουσία δημάρχων στους εκλέκτορες, γεγονός που είχε να παρατηρηθεί από το 2017. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία μας στις εκλογές του 2013 στους εκλέκτορες συμμετείχαν 7 δήμαρχοι, στις εκλογές του 2014 6 δήμαρχοι, του 2017 4 δήμαρχοι, ενώ το 2019 και το 2021 δεν υπήρχε κανένας δήμαρχος ανάμεσα στους εκλέκτορες. 

Επίσης με βάση τα συγκριτικά αποτελέσματα των δύο εκλογικών διαδικασιών του 2024 παρατηρήσαμε ότι ενώ στις εκλογές του Μαρτίου ο κος Σιώμος ψηφίστηκε από 19 εκλέκτορες, τον Μάιο ψηφίστηκε μόνο από 15 εκλέκτορες, δηλαδή 4 λιγότερους. Βέβαια τον Μάρτιο ο Βλάσσης Σιώμος δεν είχε αντίπαλο στις εκλογές, ενώ σήμερα είχε απέναντι του τον κο Ξυπολυτά. Προφανώς και έπαιξε και αυτό το ρόλο του. 

Ερώτημα παραμένει αν η διοίκηση του δήμου Πεντέλης επαναφέρει το αίτημα, όχι φυσικά της αποχώρησης από τον Σύνδεσμο, αλλά αυτό του διαχειριστικού ελέγχου.  

Ή ακόμα ακόμα αν και η νέα διοίκηση του ΣΠΑΠ υπό τον κ. Ξυπολυτά, θελήσει να προχωρήσει σε διαχειριστικό έλεγχο.

Όλα αυτά βέβαια θα μας απασχολήσουν στο μέλλον. 

Για σήμερα, ευχόμαστε καλή θητεία στη νέα διοίκηση και τον νέο πρόεδρο του Συνδέσμου Δήμων για την Ανάπλαση και Προστασία του Πεντελικού. 

Για το καλό και του βουνού, αλλά και τον κατοίκων των δήμων που συμμετέχουν στον ΣΠΑΠ.