7 C
Kifissia
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Ο «Αμερικανός» που έφτιαχνε πλαστά έγγραφα

Must read

Zougla Newsroom

Ήταν ο «άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα», τις «χίλιες… ταυτότητες» και που κάθε μέρα έκανε την ίδια διαδρομή προς το κοντινό γραφείο της εταιρείας ταχυμεταφορών από το διαμέρισμά του στην Ομόνοια. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο 25χρονος Πακιστανός ήταν ένας από τους καλύτερους πλαστογράφους ταξιδιωτικών εγγράφων, η… χάρη του οποίου έφτανε από την Ιβηρική χερσόνησο και την Ισπανία μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Το zougla.gr φέρνει στη δημοσιότητα άγνωστες πτυχές της δράσης του νεαρού ο οποίος για περίπου δύο μήνες έστειλε 33 δέματα και ήταν στο στόχαστρο των αστυνομικών του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής. Από την ημέρα που ήρθε η πληροφορία στα γραφεία της λεωφόρου Πέτρου Ράλλη μια ομάδα αστυνομικών έγιναν «σκιά» του και παρακολουθούσαν τις κινήσεις του. Τίποτα όμως δεν πρόδιδε τι συνέβαινε πίσω από την κλειστή πόρτα του διαμερίσματός του στην καρδιά της Αθήνας. Ο 25χρονος, με το «καθαρό» ποινικό μητρώο και με την αίτηση ασύλου του να έχει απορριφθεί, δεν σταματούσε να φτιάχνει πλαστά έγγραφα και μέρα παρά μέρα να στέλνει δέματα ταχυδρομικώς προς διάφορες ευρωπαϊκές χώρες όπως Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Αυστρία.

«Για να κάνει κάτι τέτοιο χρησιμοποιούσε στοιχεία τρίτων προσώπων «αχυρανθρώπων» ή στοιχεία από πλαστά έγγραφα που είχε καταρτίσει ο ίδιος» αναφέρει το δελτίο Τύπου της αστυνομίας. Η καλοστημένη επιχείρησή του όμως είχε και… παράρτημα στις ΗΠΑ. «Μετά την αποστολή των πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, είχε φροντίσει να πληρώνεται μέσω ΗΠΑ με τα χρήματα να στέλνονται σε άλλο όνομα. Έπρεπε λοιπόν να ταυτοποιήσουμε το ψεύτικο όνομα αποστολής από την Ελλάδα με το ψεύτικο όνομα που πληρωνόταν για το πλαστό διαβατήριο από τις ΗΠΑ» λέει αστυνομικός που ασχολήθηκε με τη δαιδαλώδη διαδικασία.

Η παράνομη δράση του, όπως πιστοποιήθηκε από τις αποστολές δεμάτων και τα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή του, είναι περίπου έναν χρόνο και οι Αρχές εκτιμούν ότι κάθε διαβατήριο που έφτιαχνε κόστιζε στον παραλήπτη περίπου πεντακόσια ευρώ. Μάλιστα, οι αστυνομικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο νεαρός δεν διέθετε την παράνομη πραμάτεια του στη χώρα μας αλλά μόνο στο εξωτερικό. Από την έρευνα που έγινε στο σπίτι του «βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-77- άδειες διαμονής (Ιταλίας, Βελγίου, Πορτογαλίας, Σουηδίας και Ελλάδας),

-5- διαβατήρια (Πακιστάν, Ινδίας),

-3- προξενικές θεωρήσεις ( VISA ) (Ιταλίας, Καναδά),

-3- άδειες ικανότητας οδήγησης Ελλάδας,

-2- δελτία ταυτότητας Πακιστάν,

-πλήθος αποδείξεων μεταφοράς χρημάτων,

-ηλεκτρονικός υπολογιστής,

-Πολυμηχάνημα (σαρωτής-εκτυπωτής),

-Διάφορα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατάρτιση πλαστών εγγράφων (κοπίδια, κόλλες, πλαστικές διαφάνειες, ασημοταινίες)

-3- κινητά τηλέφωνα και

-το χρηματικό ποσό των -4.050- ευρώ».

Στην κατοχή του βρέθηκαν επίσης και τα τρία διαφορετικά είδη πλαστών εγγράφων με διαφορετικά στοιχεία που έφεραν τη φωτογραφία του, τα οποία χρησιμοποιούσε κατά περίπτωση για τη διακίνηση των δεμάτων. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης συνεργάστηκαν με στελέχη της Europol για την ανάλυση και ανταλλαγή πληροφοριών, ενώ τις επόμενες μέρες θα έρθει στη χώρα μας και ειδικός εμπειρογνώμονας, ο οποίος θα συνδράμει τις έρευνες με κινητή μονάδα ανάλυσης δεδομένων.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον  Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και σήμερα θα απολογηθεί στον ανακριτή.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article