13.1 C
Kifissia
Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Οι φόβοι επιβράδυνσης της ανάπτυξης και το ράλι του αργού έριξαν τη Wall

Must read

Σε πτωτική τροχιά επέστρεψε την Τετάρτη η Wall Street, μετά το διήμερο ανοδικό διάλειμμα, με τις ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και το ράλι του πετρελαίου να κόβουν την αγοραστική διάθεση των επενδυτών.

Η επιφυλακτικότητα ήταν εμφανής στο ταμπλό από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, παρότι ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq επιχείρησε στην αρχή της ημέρας να συνεχίσει στο ανοδικό τέμπο που ξεκίνησε τη Δευτέρα, πριν υποκύψει και αυτός στις πιέσεις των πωλητών που κυριάρχησαν εύκολα λόγω και του μικρού όγκου συναλλαγών που πραγματοποίησαν σήμερα οι επενδυτές εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό την Παρασκευή.

Τις ανησυχίες των επενδυτών για επιβράδυνση της ανάπτυξης πυροδότησε αρχικά η επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία από τον ΟΟΣΑ.

Σημειώνεται ότι ο ΟΟΣΑ μείωσε τις προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας φέτος στο 3% από 4,5% προηγουμένως, εκτιμώντας ότι θα επιβραδυνθεί περαιτέρω στο 2,8% το 2023, εξαιτίας “ενός πακέτου δυσμενών σοκ” από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και των lockdowns για τον περιορισμό της πανδημίας στην Κίνα.

Η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ κινείται κοντά στην εκτίμηση για ανάπτυξη 2,9% που έκανε την Τρίτη η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ανησυχίες που εντάθηκαν στη συνέχεια από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, που ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν ωθώντας τη Federal Reserve και άλλες κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν την επιθετική σύσφιξη των νομισματικών πολιτικών τους.

Το αμερικανικό αργό τύπου WTI, παράδοσης Ιουλίου, σημείωσε σήμερα κέρδη 2,26% και σκαρφάλωσε στα 122,11 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό τύπου Brent με άνοδο 2,5% έκλεισε στα 123,58 δολάρια. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο και των δύο συμβολαίων από τις 8 Μαρτίου.
Ειδικότερα, το συμβόλαιο Αυγούστου του Brent ενισχύθηκε κατά 2,5% ή 3 δολάρια και έκλεισε στα 123,58 δολάρια.

Οι επενδυτές έχουν τώρα στραμμένο το βλέμμα τους στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή προκειμένου να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα για την οικονομία αλλά και για τις προθέσεις της Fed.

“Με τη νομισματική πολιτική να τροφοδοτεί προσδοκίες για χαμηλότερη ανάπτυξη, παρατηρείται ένα αυξημένο επίπεδο φαύλου κύκλου. Οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να εκπλήσσουν ως προς την ‘επιθετικότητά’ τους, χωρίς να διαφαίνεται λήξη σε αυτό έως ότου ο πληθωρισμός κινηθεί πειστικά προς τον στόχο”, εξηγεί ο Stephen Innes, διευθύνων εταίρος της SPI Asset Management και προσθέτει: “Και ενώ αυτές οι αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες είναι η προφανής πορεία προς τη μείωση του πληθωρισμού, είναι επίσης ανάλογες με χαμηλότερες τιμές για τα περιουσιακά στοιχεία”.

Δείκτες – στατιστικά

Εν μέσω αυτού του κλίματος, οι βασικοί δείκτες της Wall Street ολοκλήρωσαν την ημέρα με σημαντικές απώλειες, αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρας.

Ειδικότερα, στο ταμπλό, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 269,24 μονάδες ή 0,81% και έχασε εκ νέου το επίπεδο των 33.000 κλείνοντας στις 32.910,90 μονάδες, ενώ πτώση 1,08% σημείωσε και ο ευρύτερος S&P 500, τερματίζοντας στις 4.115,72 μονάδες. Με απώλειες 0,73%, παρά την αρχική άνοδο, ολοκλήρωσε την ημέρα και ο τεχνολογικός Nasdaq, στις 12.086,27 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές του δείκτη των blue chips, μόλις τέσσερις τερμάτισαν τη συνεδρίαση ανοδικά, με την Caterpillar να ηγείται με άνοδο 1,19% και τις Salesforce (+1,09%), Nike (+0,60%) και Chevron (+0,52%) να ακολουθούν. Οι υπόλοιπες 26 μετοχές έκλεισαν με απώλειες από 0,19% και πάνω, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφουν οι τίτλοι της Intel (-5,28%), Goldman Sachs (-2,12%) και American Express (-1,62%).

Στις επιμέρους μετοχές, απώλειες άνω του 1% σημείωσε η μετοχή της Credit Suisse μετά την προειδοποίηση της τράπεζας ότι περιμένει να εμφανίσει ζημιές στο δεύτερο τρίμηνο ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία και της αύξησης των επιτοκίων.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, τα αποθέματα χονδρικής στις ΗΠΑ εμφάνισαν ισχυρή άνοδο τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, αντανακλώντας τις προσπάθειες των εταιρειών να ανανεώσουν τα αποθέματά τους εν μέσω συνεχιζόμενων προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Ειδικότερα, τα αποθέματα χονδρικής στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,2% τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση, με ηπιότερο όμως ρυθμό από την αναθεωρημένη αύξηση 2,7% που καταγράφηκε τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου την Τετάρτη.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν αύξηση των αποθεμάτων κατά 2,1% τον Απρίλιο.

Ο λόγος των αποθεμάτων προς τις πωλήσεις διαμορφώθηκε στο 1,25 τον Απρίλιο, από 1,23 τον Μάρτιο και πάνω από 1,21 τον ίδιο μήνα πέρυσι.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article

WordPress PopUp Plugin