16.3 C
Kifissia
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Οι φιλόζωοι εθελοντές της Εκάλης διεκδικούν : καταφύγιο ζώων τώρα !

Must read

Χρειαζόμαστε καταφύγιο μέσα στον Δήμο Κηφισιάς για να προστατεύσουμε, κοινωνικοποιήσουμε, εκπαιδεύσουμε και προωθήσουμε σε κατάλληλες υιοθεσίες τα αδέσποτα & εγκαταλελλειμένα ζώα μας!

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ:Καταφύγια με την ισχύουσα νομοθεσία μπορούν να γίνουν μόνο σε γεωργικές εκτάσεις, που ο Δήμος Κηφισιάς ΔΕΝ έχει. Τον Ιούλιο του 20, απεσύρθη δυστυχώς το άρθρο 8 που θα επέτρεπε την δημιουργία καταφυγίων και σε άλλες εκτάσεις πέρα από γεωργικές. Όμως τον Δεκέμβριο του 20, ψηφίστηκε το άρθρο 132 που επιτρέπει στον Δήμο Αθηναίων να φτιάξει καταφύγιο σε μη γεωργική έκταση. Αυτό είναι θετικό μεν για τον Δήμο Αθηναίων και την προστασία των αδέσποτων του, αλλά αποτελεί άνιση αντιμετώπιση των Δήμων και των φιλόζωων εθελοντών. Τα νόμιμα δημοτικά καταφύγια υψηλών προδιαγραφών είναι απαραίτητα για 12 λόγους που μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Α.🟦 ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ:Καταφύγια επιτρέπεται με την ισχύουσα νομοθεσία να γίνουν μόνο σε γεωργικές εκτάσεις. Αυτό καθιστά αδύνατο σε πολλούς αστικούς και νησιωτικούς Δήμους να φτιάξουν καταφύγια, που είναι όμως απαραίτητα για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων εντός των ορίων τους και για τα οποία οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι από τον Ν.4039/2012, όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.4235/2014. Ανακοινώθηκε ότι θα έρθει νέο νομοσχέδιο σύντομα και οι φήμες είναι ότι ίσως ρυθμίζει το θέμα των καταφυγίων. Αναμένουμε…

Β.🟦 ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ:Το άρθρο 8, που απεσύρθη μετά την διαβούλευση από τον Ν.4711/2020,θα επέτρεπε την δημιουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων και σε δασικές, χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις. Δηλαδή με το άρθρο 8, οι Δήμοι Κηφισιάς, Διονύσου, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Πατρέων, Σπάτων-Λούτσας, Μαραθώνα, Νέας Φιλαδέλφειας & Περάματος μεταξύ άλλων που στερούνται γεωργικών εκτάσεων, θα μπορούσαν να φτιάξουν καταφύγια.Ήταν δυστυχώς έντονες τόσο οι αντιδράσεις όσο και η παραπληροφόρηση από κάποιους στον φιλοζωικό χώρο όχι μόνον για τους επιτρεπόμενους χώρους δημιουργίας, αλλά και για την ίδια την αναγκαιότητα των καταφυγίων, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί το άρθρο από τον τότε ΥπΑΑΤ Κο Βορίδη, ΣΤΕΡΩΝΤΑΣ έτσι την δυνατότητα προστασίας των αδέσποτων ζώων από πολλούς Δήμους. Έληξε δε και το πρόγραμμα Φιλόδημος, στερώντας επιπλέον από τους Δήμους αυτούς την δυνατότητα χρηματοδότησης για την προστασία και φύλαξη των αδέσποτων ζώων, εφόσον ήταν αδύνατον να δημιουργήσουν νόμιμα δημοτικά καταφύγια χωρίς το άρθρο 8.

Γ.🟦 ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ:Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε στις 16/01/21 ότι ψηφίστηκε νόμος τον Δεκέμβριο που επιτρέπει την δημιουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων στην περιοχή του Ελαιώνα του Δήμου Αθηναίων.Με τον Ν.4759/2020 (ΦΕΚ 245/Α/9-12-2020), άρθρο 132, παρ. 2, ΕΠΕΤΡΑΠΗ η δημιουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων εντός των κοινόχρηστων χώρων της παρ. 8 του άρθρου 3 του από 20.09.1995 προεδρικού διατάγματος (Δ’ 1049).🔴Είναι αξιοσημείωτο και αξιοπερίεργο ότι οι άνθρωποι που ηγήθηκαν της «καμπάνιας» κατά του άρθρου 8, δεν αντέδρασαν καθόλου στο άρθρο 132, με αποτέλεσμα να ψηφιστεί αθόρυβα η επίμαχη παράγραφος στον Ν.4759/2020🔴Δηλαδή, με το άρθρο 132, το καταφύγιο που λειτουργούσε παράνομα στον Βοτανικό του Δήμου Αθηναίων, μπορεί πλέον να αναβαθμιστεί και να λειτουργεί νόμιμα, εφόσον θα τηρεί τους ήδη νομοθετημένους όρους λειτουργίας των καταφυγίων, που είναι βεβαίως πολύ θετική εξέλιξη για την προστασία των αδέσποτων ζώων του Δήμου Αθηναίων.

Δ.🟦 ΑΝΙΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ:Στα πλαίσια της προστασίας των αδέσποτων ζώων για την οποία είναι απαραίτητα τα καταφύγια, αλλά και της ίσης αντιμετώπισης των Δήμων και των φιλόζωων εθελοντών, είναι απαραίτητο να ρυθμιστεί άμεσα η δυνατότητα κατασκευής καταφυγίου εντός των ορίων ΚΑΘΕ Δήμου, καθώς και πρόγραμμα χρηματοδότησης των καταφυγίων αυτών, που στερήθηκαν οι Δήμοι που ζημιώθηκαν με την απόσυρση του άρθρου 8 και την λήξη του προγράμματος Φιλόδημος.Ο Δήμος Αθηναίων τακτοποιήθηκε, αλλά πολλοί άλλοι Δήμοι και εθελοντές συνεχίζουν να πληρώνουν υπέρογκα ποσά σε ιδιωτικές πανσιόν για την προστασία των ευάλωτων ζώων που δεν μπορούν να επιβιώσουν στον δρόμο. Τα ευάλωτα αδέσποτα ζώα μας χρειάζονται προστασία, κοινωνικοποίηση, εκπαίδευση, που ΔΕΝ μπορούμε να τους παρέχουμε χωρίς δημοτικό καταφύγιο στην περιοχή μας!

Ε.🟦 ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ:Δημοτικά καταφύγια νόμιμα, υψηλών προδιαγραφών με κατάλληλο εκπαιδευμένο προσωπικό, σε συνεργασία με τοπικά σωματεία και εθελοντές και εύκολα προσβάσιμα στους δημότες, είναι απαραίτητα για τους εξής 12 λόγους:

1️⃣ Την προστασία και κοινωνικοποίηση των αδέσποτων κουταβιών

2️⃣ Την προστασία των ευάλωτων αδέσποτων που δεν μπορούν να επανενταχθούν

3️⃣ Την αποθεραπεία άρρωστων ή τραυματισμένων ζώων

4️⃣ Την προστασία των εγκαταλελλειμένων δεσποζόμενων ζώων που δεν ξέρουν να επιβιώσουν στους δρόμους και άρα δεν μπορούν να ενταχθούν σε αυτούς

5️⃣ Την προστασία των κακοποιημένων δεσποζόμενων που αφαιρέθηκαν με εισαγγελική εντολή από τους ιδιοκτήτες τους

6️⃣ Την προστασία των χαμένων ζώων μέχρι να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες τους

7️⃣ Την προστασία των ζώων θανόντων κηδεμόνων

8️⃣ Την κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση των αδέσποτων ώστε να μπορέσουν να υιοθετηθούν

9 Τον έλεγχο επιθετικότητας αδέσποτων σκύλων μετά από καταγγελία

10 Την προώθηση των ζώων για υιοθεσία

11 Την προαγωγή της φιλοζωικής παιδείας με επισκέψεις σχολείων

12 Την ανάπτυξη υγιούς φιλοζωικού εθελοντισμού

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article